Image default
Ευρώπη

Στους δρόμους της Γαλλίας οι διαδηλωτές, ανυποχώρητος ο Μακρόν για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης, η οποία σκοπεύει να περάσει το νομοσχέδιο, ό,τι κι αν συμβεί. Περίπου 1,272 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ τα συνδικάτα λένε ότι ο αριθμός ήταν πιο κοντά στα 2,8 εκατομμύρια.

Η χώρα βιώνει σοβαρές κοινωνικές αναταραχές από τότε που παρουσιάστηκε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν στις 10 Ιανουαρίου. Η αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη αποκρυστάλλωσε τις εντάσεις, συγκεντρώνοντας όλα τα συνδικάτα για να πολεμήσουν το νομοσχέδιο.

Η Μπορν δήλωσε την Κυριακή στο εθνικό δημόσιο ραδιόφωνο ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας θα είναι «αδιαπραγμάτευτη», καθώς το νομοσχέδιο παίρνει το δρόμο του προς το κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση καταδίκασε την «πρόκληση» της κυβέρνησης και συγκεντρώθηκε με επιτυχία στους δρόμους για τον δεύτερο γύρο των εθνικών διαδηλώσεων την Τρίτη.

Το 75-100% των εργαζομένων στα διυλιστήρια και τις αποθήκες πετρελαίου της TotalEnergies δεν προσήλθε χτες στη δουλειά του. Τα ενεργειακά συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι θα «παγώσουν» ορισμένα διυλιστήρια κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, ενώ ήδη αναμένονται απεργίες στα τρένα στις 7-8 Φεβρουαρίου.

Να πληρώσει η μεσαία τάξη

«Αυτή είναι η αρχή της πολιτικής της λιτότητας από την αρχή – όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε στη EURACTIV Γαλλίας το στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Φιλίπ Νταβιό κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Καθώς οι δημογραφικές ανισορροπίες πλήττουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και η ηλικιακή πυραμίδα είναι στραμμένη προς τις μεγαλύτερες γενιές, τα ελλείμματα των συντάξεων είναι βαθύτερα από ποτέ. «Βάζουν τη μεσαία τάξη να πληρώσει, ξανά και ξανά», πρόσθεσε ο Νταβιό.

Μια κυβερνητική αξιολόγηση των επιπτώσεων, που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα στη Les Echos, διαπίστωσε επίσης ότι η μεταρρύθμιση θα πλήξει περισσότερο τις γυναίκες. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 θα έπρεπε να εργαστούν επιπλέον 9 μήνες, σε σύγκριση με 5 για τους άνδρες συναδέλφους τους – προσθέτοντας καύσιμα στους ισχυρισμούς των διαδηλωτών ότι η μεταρρύθμιση είναι άδικη.

Δεν διαφαίνεται σαφής πλειοψηφία

Αυτό δεν είναι προς όφελος του Μακρόν, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την εξουσία του. Τη Δευτέρα, διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να προωθήσει αυτή την «απαραίτητη» μεταρρύθμιση και δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ότι είναι έτοιμος να αμβλύνει την πρότασή του.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν διαθέτει τα μέσα για να κερδίσει την πλειοψηφία. Οι αριθμοί των ψήφων εξακολουθούν να λείπουν, σύμφωνα με την ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης Datapolitics για την καταμέτρηση των ψήφων.

Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains, του οποίου η ad hoc πολιτική συμμαχία ενθαρρύνεται ανοιχτά από την Μπόρν, απολαμβάνει όλες τις εξουσίες του βασιλέα και έχει έρθει με μια σειρά αιτημάτων που το κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν δεν είναι μέχρι στιγμής πρόθυμο να υποχωρήσει.

Ο αριστερός συνασπισμός NUPES κλείδωσε πάνω από 6.000 τροπολογίες, με σκοπό να «αναγκάσει την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις», σύμφωνα με τον επικεφαλής βουλευτή της Αριστεράς επί του θέματος, τον Χάντριεν Κλουέ.

Τέλος, το ίδιο το κόμμα του Μακρόν, το οποίο εξασφάλισε μια σχετική πλειοψηφία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, δείχνει σημάδια δισταγμού. Αρκετοί βουλευτές έχουν ταχθεί ευθέως κατά των «ανισοτήτων» που θα δημιουργήσει η μεταρρύθμιση, δήλωσε τη Δευτέρα η βουλευτής Στέλλα Ντιπόιντ. Ενώ όλοι αποκλείουν προς το παρόν την καταψήφιση του νομοσχεδίου, ο τρόπος με τον οποίο το κόμμα του Μακρόν θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες θα αποτελέσει αντικείμενο μεγάλου ελέγχου.

Η μεταρρύθμιση παρουσιάζεται ως εργαλείο κατάρτισης του δημόσιου προϋπολογισμού για τον έλεγχο ενός αυξανόμενου ελλείμματος: σύμφωνα με τον γαλλικό οργανισμό ανάλυσης των συντάξεων, μια αισιόδοξη οικονομική ανάπτυξη 1,3% μακροπρόθεσμα θα έβλεπε το έλλειμμα των συντάξεων να φτάνει το 0,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2032, πριν κλείσει σιγά-σιγά μέχρι το 2043.

Δύο νέες διαδηλώσεις ανακοινώθηκαν για τις 7 και 11 Φεβρουαρίου.

.

Σχετικα αρθρα

Σοκολάτα από παιδιά-σκλάβους

admin

Κίνα: Απαλλαγή θεωρήσεων για τον διευρυμένο «κύκλο φίλων»

admin

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Και η Γαλλία εξοπλίζεται με νόμο για την αντιμετώπιση της ανάμειξης ξένων κρατών στο εσωτερικό της

admin

Ευρωεκλογές: Η ιταλική κεντροαριστερά συσπειρώνεται πίσω από τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin