Image default
Ευρώπη

Qatargate: Πρώτο πράσινο φως για την άρση ασυλίας των Ταραμπέλα, Κοτσολίνο

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ομόφωνα την Τρίτη τις εκθέσεις που συνιστούν την άρση της ασυλίας του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα και του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης χθες το πρωί, η επιτροπή JURI, αποτελούμενη από 23 μέλη, ενέκρινε ομόφωνα την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των Ταραμπέλα και Κοτσολίνο, αμφότεροι από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Η άρση αυτή ζητήθηκε από τη βελγική δικαιοσύνη στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο Qatargrate.

Εισηγήτρια των δύο εκθέσεων ήταν η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανό Ομπρι (Η Αριστερά).

«Οι κατηγορίες βασίζονται σε μαρτυρίες των [Πιερ-Αντόνιο] Παντσέρι και [Φραντσέσκο] Τζιόρτζι και είναι επαρκώς τεκμηριωμένες για να θεωρήσουμε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να ακούσει τους Ταραμπέλα και Κοτσολίνο. Ελπίζω ότι αυτή η άρση της ασυλίας θα ρίξει φως σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς, διότι, προς το παρόν, βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε στο βελγικό ειδησεογραφικό μέσο RTBF.

Ο Κοτσολίνο αποφάσισε να αυτοαποκλειστεί από την ομάδα του ΕΚ, αλλά ο Ταραμπέλα αρνήθηκε και τελικά αποκλείστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα. Και οι δύο άνδρες έγιναν στη συνέχεια μη εγγεγραμμένα μέλη του οργάνου.

Ο Κοτσολίνο ακούστηκε από την επιτροπή κεκλεισμένων των θυρών, αλλά ο Ταραμπέλα αρνήθηκε, καθώς προτιμά να κρατήσει τις εξηγήσεις του για τους ερευνητές.

Σε επιστολή του προς την επιτροπή JURI με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου, την οποία εξασφάλισε το RTBF, ο Ταραμπέλα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, έγραψε: «Μου φαίνεται ότι το ζήτημα της άρσης της ασυλίας μου δεν πρέπει να συζητηθεί- πρέπει φυσικά να αρθεί. Αν και έχω πλήρη επίγνωση των πιθανών συνεπειών αυτής της άρσης της ασυλίας, εγώ ο ίδιος είμαι υπέρ αυτής. Θέλω να αγωνιστώ!»

Ο Ταραμπέλα είχε ήδη εκφράσει νωρίτερα την υποστήριξή του για την άρση της ασυλίας αυτής, λέγοντας ότι δεν θέλει να «κρυφτεί πίσω από αυτήν».

Η διαδικασία άρσης της ασυλίας συνήθως διαρκεί μήνες, αλλά το Κοινοβούλιο κινήθηκε γρήγορα και στις δύο περιπτώσεις και οι δύο εκθέσεις θα πρέπει τώρα να υποβληθούν σε ψηφοφορία από όλους τους ευρωβουλευτές την Πέμπτη.

Σχετικα αρθρα

Alibaba: Θεαματικό ράλι οι μετοχές – Τι περιμένουν οι επενδυτές

admin

Αλλαγή ηγεσίας στην UBS- Επιστρέφει ο Σέρτζιο Ερμότι

admin

Μπάιντεν: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη

admin

Ρωσία: Φόρος…υπέρ πίστεως και πατρίδας στις επιχειρήσεις που θέλουν να φύγουν

admin

Δίωξη στον Sam Bankman Fried για δωροδοκία Κινέζων αξιωματούχων

admin

Binance: «Απροσδόκητη και απογοητευτική η μήνυση από την CFTC»

admin

To 46% των Γερμανών ανησυχεί για τις καταθέσεις του

admin

Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας

admin

ΕΕ: Συμφωνία για επέκταση του εθελοντικού στόχου μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%

admin

FTX: Πάνω από 40 εκατ. δολάρια έδωσε ο Bankman-Fried για να δωροδοκήσει Κινέζο αξιωματούχο

admin

Ταξίδι στην Ταϊβάν για υποστήριξη της δημοκρατίας, ενίσχυση της συνεργασίας: Πρόεδρος της Τσεχικής Βουλής

admin

Ο Μακρόν επιδιώκει την επανασύνδεση με τα συνδικάτα, ενώ επιτίθεται στην Αριστερά

admin