Image default
Ευρώπη

Αυστριακές υποσχέσεις για περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία

Η Ουκρανία θα λάβει περαιτέρω στήριξη βοήθειας διαφόρων ειδών, δήλωσε ο Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο την Τετάρτη.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν έφτασε στο Κίεβο το πρωί της Τετάρτης, μαζί με την Υπουργό Μεταφορών Λεονόρ Γκέβεσλερ, τον Υπουργό Εργασίας Μάρτιν Κόχερ και εκπροσώπους οργανώσεων βοήθειας.

Αφού επισκέφθηκε έργα βοήθειας στα οποία συμμετείχε η Αυστρία, ο Βαν ντερ Μπέλεν συναντήθηκε με τον Ζελένσκι για να συζητήσουν περαιτέρω στήριξη ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

«Η Αυστρία είναι μια ουδέτερη χώρα. Ωστόσο, η στρατιωτική ουδετερότητα δεν σημαίνει ότι είμαστε αξιακά ουδέτεροι. Εάν ένα κράτος στην Ευρώπη εισβάλει σε ένα άλλο, δεν θα είμαστε ποτέ αδιάφοροι», δήλωσε ο Βαν ντερ Μπέλεν.

«Εμείς ως Αυστριακοί θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό με παραδόσεις βοήθειας διαφόρων ειδών. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό με το παρόν», πρόσθεσε. Η αλληλεγγύη της Αυστρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία «δεν θα είναι καθαρά ιδεαλιστική, αλλά απτή, ορατή και αποτελεσματική» για τον λαό της χώρας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, η αυστριακή κυβέρνηση στήριξε την Ουκρανία με 570 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας μεταξύ 24 Ιανουαρίου και 20 Νοεμβρίου 2022. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την Τετάρτη, ο Βαν Ντερ Μπέλεν δήλωσε ότι συνολικά 56 εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν από δωρεές μέσω της εκστρατείας δωρεών των πολιτών, γνωστή ως «Γείτονας σε ανάγκη».

Πέρυσι, η Αυστρία έστειλε επίσης στην Ουκρανία «μη θανατηφόρο» στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως προστατευτικά κράνη από τα αποθέματα του στρατού και αλεξίσφαιρα γιλέκα, δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Άμυνας Κλαούντια Τάνερ, όπως αναφέρει η Wiener Zeitung.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ανθρωπιστική βοήθεια της Αυστρίας. Ωστόσο, η χώρα του μπορεί να χρειαστεί και άλλα προϊόντα, όπως η άμυνα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πρόσθεσε. Επιπλέον, η Αυστρία θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια στην αποναρκοθέτηση. Ωστόσο, ο Βαν ντερ Μπέλεν δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η συμμετοχή των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων στην αποναρκοθέτηση μιας εμπόλεμης ζώνης είναι συμβατή με την ουδετερότητα, αναφέρει το ΑΡΑ.

«Θα χρειαστούμε ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη, ακόμη περισσότερη ενότητα, ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα μπροστά στις μελλοντικές προκλήσεις», δήλωσε ο Βαν ντερ Μπέλεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Η κοινή μας θέληση να ζήσουμε σε ειρήνη και ελευθερία είναι ισχυρότερη από κάθε επίθεση και θα παραμείνει ισχυρότερη από κάθε επίθεση».

Η επίσκεψη αλληλεγγύης επικρίθηκε από τον ηγέτη του δεξιού FPÖ της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Βαν ντερ Μπέλεν θα αγνοήσει την «κατοχυρωμένη αιώνια ουδετερότητα» της Αυστρίας και ότι θα επιφέρει «πλήρη ρήξη με την παράδοση δεκαετιών της εξωτερικής πολιτικής της Αυστρίας».

Τη Δευτέρα, η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Κλαούντια Τάνερ και ο υπουργός Άμυνας της Ουγγαρίας Κριστόφ Σζαλάι-Μπομπρόβνιτσκι συναντήθηκαν στη Βουδαπέστη, τονίζοντας τη στενή συνεργασία τους όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Σζαλάι-Μπομπρόβνιτσκι δήλωσε ότι η Ουγγαρία συμφωνεί με την ουδέτερη Αυστρία για τη μη αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Σχετικα αρθρα

Κίνδυνος για κινεζικές τράπεζες από δάνεια σε αναπτυσσόμενες χώρες

admin

Νέα προβλήματα για την Credit Suisse: Κατηγορείται ότι βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν

admin

Λέιν (ΕΚΤ): Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εάν περιοριστούν τα προβλήματα των τραπεζών

admin

Γερμανία: Σε ύψος – ρεκόρ 2,3 τρισ. το χρέος

admin

Διχασμένο το στρατόπεδο Μακρόν απέναντι στην πρόσκληση διαμεσολάβησης

admin

Αντίθετα αποτελέσματα διαβλέπει η Τ. Μέι για την παράνομη μετανάστευση

admin

Ευρωζώνη: Ο πληθωρισμός αδειάζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς

admin

Binance: Εκροές δύο δισ. στον απόηχο της μήνυσης των αμερικανικών αρχών

admin

Alibaba: Θεαματικό ράλι οι μετοχές – Τι περιμένουν οι επενδυτές

admin

Αλλαγή ηγεσίας στην UBS- Επιστρέφει ο Σέρτζιο Ερμότι

admin

Μπάιντεν: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη

admin

Ρωσία: Φόρος…υπέρ πίστεως και πατρίδας στις επιχειρήσεις που θέλουν να φύγουν

admin