Image default
Ευρώπη

ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Μπορεί η Federal Reserve να κινήθηκε πιο συντηρητικά προχωρώντας σε αύξηση 25 μονάδων βάσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όμως προτίμησε να προχωρήσει σε ακόμα μια μεγάλη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, όπως ανακοινώθηκε.

Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,00%, 3,25% και 2,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 8 Φεβρουαρίου 2023.

Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη, μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε καταστήσει σαφές ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα βρίσκεται στο προσκήνιο στη συνεδρίαση της τράπεζας την Πέμπτη «ακόμα και στις επόμενες συνεδριάσεις».

We raised interest rates by 0.5 percentage points.

See our latest monetary policy decisions https://t.co/m4C5jKNH0j pic.twitter.com/EopgGBQEcE

— European Central Bank (@ecb) February 2, 2023

Η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο, τέσσερις μήνες μετά την κίνηση της Fed, και από χαμηλότερα επίπεδα — συμπεριλαμβανομένου του μηδενός για έναν από τους βασικούς δείκτες αναφοράς της. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα της Ευρώπης μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει περισσότερο προτού αισθανθεί ότι τα επιτόκια είναι υψηλά τόσο ώστε να μετριάσουν τον πληθωρισμό – παρόλο που η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στην τελευταία τους συνάντηση τον Δεκέμβριο ότι τα επιτόκια θα πρέπει να «αυξηθούν σημαντικά» για να ελέγξουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε το 8,5% στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ τον Ιανουάριο. Αυτό είναι πολύ πάνω από τον στόχο της τράπεζας του 2%.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2023. Στη συνέχεια, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειωθεί με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Η μείωση θα διαμορφωθεί σε 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2023 και στη συνέχεια ο ρυθμός της θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Ολόκληρη η απόφαση της ΕΚΤ εδώ

  • Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση επιτοκίων στο 4% – «Πρώτες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έκανε στροφή»

Σχετικα αρθρα

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Δεν έχουμε τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων

admin

Lufthansa- Ita Airways: Προς μια win-win συμφωνία 

admin

ΔΝΤ: Το 15% των χωρών χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν κρίση  χρέους

admin

Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου για πυρηνικές απειλές Πούτιν: Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα

admin

Εβδομάδα Εκλογών στην Ευρώπη: Τα SOS της ενημέρωσης σας

admin

Παραμένει στα 60 δολάρια ανά βαρέλι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

admin

Περισσότερα ληγμένα τρόφιμα και λιγότερα φάρμακα για τους Βρετανούς, λόγω πληθωρισμού

admin

Γαλλία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάρτιο

admin

Virgin Orbit: Διακόπτει τις δραστηριότητές της και απολύει σχεδόν όλο το προσωπικό

admin

Το ευρωπαϊκό real estate ο επόμενος αδύναμος κρίκος

admin

«Μείνετε μακριά» – Εκστρατεία απομάκρυνσης τουριστών από το Άμστερνταμ

admin

Διεθνές Δικαστήριο: Απορρίφθηκε το αίτημα του Ιράν για αποδέσμευση των «παγωμένων» κεφαλαίων της Κεντρικής Τράπεζας

admin