Image default
Ευρώπη

Η Βαλχάλα των συνταξιούχων είναι ιερή-«Βάλτε το 10% με υψηλά εισοδήματα να δουλεύει μέχρι τα 67»

Η Βαλχάλα για τους Γάλλους συνταξιούχους είναι σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη. Το 1970, η Σιμόν ντε Μποβουάρ έγραψε ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει τους ηλικιωμένους ως “σκουπίδια” . Αλλά το 1981, ο Φρανσουά Μιτεράν προώθησε ένα νέο όραμα για τη συνταξιοδότηση: “Επιτέλους ζήστε!”…ανεφώνησε και μείωσε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 στα 60 έτη.

Ο αέναος αγώνας των κυβερνήσεων να  κρατήσουν τους εργαζόμενους στην δουλειά για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, βρήκε νέο εκφραστή στο πρόσωπο του Εμ. Μακρόν που θέλοντας να  ανεβάσει τα κατώτατα όρια συνταξιότησης στα 64 από τα 62 έτη, που ισχύουν αυτήν την στιγμή, προκάλεσε εξέγερση.

Ακόμη και σήμερα, πολλοί Γάλλοι εργαζόμενοι παραιτούνται πριν συμπληρώσουν τα 60. Καθώς οι εταιρείες διώχνουν τους ηλικιωμένους εργαζόμενους, η Γαλλία «βρίσκεται κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ ως προς το ποσοστό εργασιακής αδράνειας στις ηλικίες άνω των 55 ετών».

Η ώρα της ελευθερίας

Η γαλλική συνταξιοδότηση μπορεί να χωριστεί σε δύο διακριτές φάσεις. Η δεύτερη φάση είναι βίαιη: Παρακμή, χηρεία, γηροκομείο και…τέλος, αναφέρει  δημοσίευμα του Ft Magazine

Η πρώτη φάση  θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  ως και «η χρυσή δεκαετία της ελευθερίας». Στα 60, η δουλειά  έχει τελειώσει, τα παιδιά έχουν μεγαλώσει, και πλέον μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε.

Όταν οι Γάλλοι συνταξιοδοτούνται, η υγεία τους βελτιώνεται  σημειώνει  η οικονομολόγος Claudia Senik. πιθανώς επειδή ασκούνται περισσότερο. Παράλληλα απολαμβάνουν ένα υψηλότερο μέσο βιοτικό επίπεδο από ό,τι οι εργαζόμενοι, δεδομένου ότι  δεν έχουν να πληρώσουν έξοδα παιδιών  ή υποθήκες.

Λίγοι είναι αυτοί που βυθίζονται στο “κενό”: Το 2003, μόνο το 9% περιέγραψε τη μετάβαση στη συνταξιοδότηση ως μια κακή στιγμή, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία INSEE.

Όλα δομούνται γύρω από την «χρυσή δεκαετία»

Μεγάλο μέρος της ενήλικης γαλλικής ζωής είναι δομημένο με το βλέμμα στην υπηρεσία της χρυσής δεκαετίας. Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να ονειρεύονται τη συνταξιοδότηση στα είκοσί τους χρόνια. Μόνο το 21% των Γάλλων δηλώνουν ότι η εργασία κατέχει “πολύ σημαντική” θέση στη ζωή τους, σε σύγκριση με το 60% το 1990, αναφέρει το Ίδρυμα Jean-Jaurès.

Ο εργασιακός βίος νοείται πλέον ως 172 τρίμηνα (για όσους γεννήθηκαν μετά το 1973) με εισφορές για πλήρη κρατική σύνταξη. Το ποσό που καταθέτετε συσχετίζεται μόνο σε μέτριο βαθμό με το πόσο τελικά σας δίνει το κράτος.

Ορισμένες μεταρρυθμίσεις ίσως έχουν νόημα – για παράδειγμα, η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να εργάζονται τουλάχιστον με μερική απασχόληση, όπως κάνουν ήδη 400.000 άνθρωποι.

Αλλά είναι unfair  υπουργοί, οικονομολόγοι και επιχειρηματίες  – οι μακροβιότεροι και υψηλότερα αμειβόμενοι άνθρωποι στη Γαλλία να προτρέπουν τους πολίτες να εργάζονται. Αυτοί αποκτούν κύρος και απολαύσεις από την δουλειά τους. Οι πλειονότητα των εργαζομένων όμως όχι. «Αν, το υψηλότερο 10% των εισοδημάτων συνεχίσει να εργάζεται μέχρι, ας πούμε, τα 67, και δεδομένου ότι πρόκειται για τους υψηλότερα φορολογούμενους, αυτό θα βοηθήσει στην αναπλήρωση (των απωλειών) του συστήματος αναφέρεται στο δημοσίευμα. Και καταλήγει: 

«Αυτό είναι μια καλή πρόταση. Κάντε το και αφήστε τους απλούς ανθρώπους να διασκεδάσουν όσο ακόμα μπορούν»

Σχετικα αρθρα

«Τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία»: Το μεγαλύτερο ψέμα των πλουσίων

admin

Μπάιντεν: Διατηρεί την εμπιστοσύνη του στον Τζ. Πάουελ

admin

Η Γερμανία δεν είναι ελκυστική για ξένους εργαζόμενους

admin

Ελβετία: Διαδήλωση στη Ζυρίχη κατά της διάσωσης της Credit Suisse

admin

Credit Suisse: Οι ομολογιούχοι AT1 ανακαλύπτουν ότι η ζωή είναι άδικη

admin

WSJ: Ο Ντάιμον της JP Morgan σε ρόλο σωτήρα της First Republic

admin

Ο θάνατος της Credit Suisse γέννησε ένα νέο είδος κρίσης – Πού θα οδηγήσει

admin

Φράτσερ: Ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια τραπεζική κρίση στη Γερμανία και την Ευρώπη

admin

Amazon: Απολύσεις ακόμη 9.000 εργαζομένων

admin

Credit Suisse: Κανονικά θα δώσει μπόνους και αυξήσεις που έχει υποσχεθεί στα στελέχη της

admin

Eurostat: Η καλλιεργήσιμη γη στην Ελλάδα από τις ακριβότερες στην Ευρώπη για ενοικίαση

admin

Το σχέδιο της ΕΕ για τα πυρομαχικά της Ουκρανίας προσκρούει στις τρίτες χώρες

admin