Image default
Οικονομία

Η BoE αύξησε τα επιτόκια της στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 – «Σήμα» για ήπια ύφεση και κάμψη του πληθωρισμού

Τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας ψήφισαν 7-2 για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της BoE. 

Τελευταία ενημέρωση: 14:41

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) προχώρησε σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,50% την Πέμπτη, φέρνοντας το στο 4% από 3,5% που ήταν μέχρι σήμερα με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία.

Σημειώνεται πως το 4% είναι το υψηλότερο επίπεδο των επιτοκίων από το 2008.

Η αύξηση ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας ψήφισαν 7-2 για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της BoE.

Ύφεση και πληθωρισμός

Τα μέλη της τράπεζας αναφέρουν πως η βρετανική οικονομία κινείται προς ύφεση αλλά αυτή πιθανά θα είναι μικρότερη απ’ ότι είχε υπολογιστεί από την BoE τον Νοέμβριο του 2022, κυρίως λόγω της πτώσης στις ενεργειακές τιμές και τις εκτιμήσεις των αγορών για χαμηλότερα επιτόκια.

Για την οικονομία, η τράπεζα αναμένει ύφεση 0,5% για το 2023 έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 1,5% τον περασμένο Νοέμβριο. Ακόμα, η BoE εκτιμά πως η βρετανική οικονομία θα κινηθεί σε περιβάλλον συρρίκνωσης για τουλάχιστον 5 τρίμηνα ενώ στις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου προέβλεπε συρρίκνωση για τουλάχιστον 8 τρίμηνα.

Η τράπεζα αναμένει πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της θα περιορίσουν τον πληθωρισμό στη βρετανική οικονομία προς το 4% για το 2023. Στην προηγούμενη εκτίμηση της τον Νοέμβριο του 2022, η BoE έκανε λόγο για πληθωρισμό 5% το 2023.

Η BoE εκτιμά πως η άνοδος του πληθωρισμού έχει φτάσει στο απόγειο της, εκτιμώντας πως ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2% στο β’ τρίμηνο του 2024, αλλά τονίζει πως υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτή την πρόβλεψη λόγω των πιέσεων στην αγορά εργασίας.

Σημειώνεται πως στην έκθεση της τράπεζας έχει αφαιρεθεί η αναφορά για «ισχυρή» αύξηση των επιτοκίων ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός.

«Εάν υπάρξουν αποδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα είναι αναγκαία» τονίζεται από την BoE. Αυτό «διαβάζεται» από μερίδα των επενδυτών ως σημάδια για το ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα ή να προχωρήσει σε αυξήσεις μικρότερες των 50 μονάδων βάσης.

  • Fed: Αύξηση των επιτοκίων χωρίς εκπλήξεις, αλλά και σήμα για νέες κινήσεις

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Η Fed παραπέμπει στην ανάγκη να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τα σημάδια επιβράδυνσης, στα οποία «πόνταρε» μερίδα της αγοράς που ήλπιζε σε κάποιο μήνυμα για ενδεχομένως μία χαλαρότερη στάση σε ό,τι αφορά την επιτοκιακή της πολιτική.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναφέρουν, πάντως, ότι θα εξετάσουν την έκταση των μελλοντικών αυξήσεων, με βάση παράγοντες όπως τον αντίκτυπο που είχαν οι μέχρι στιγμής αυξήσεις των επιτοκίων και τις εξελίξεις στην οικονομία. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή της η Fed ανέφερε ότι θα λάβει υπ’όψιν τους συγκεκριμένους παράγοντες, προκειμένου να καθορίσει τον «ρυθμό» των μελλοντικών αυξήσεων, διαφοροποίηση που θα μπορούσε να σηματοδοτεί τη στροφή της Fed ενδεχομένως σε μικρότερες κινήσεις.

«Πολύ νωρίς για τη νίκη έναντι του πληθωρισμού»

Στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά από την απόφαση της νομισματικής επιτροπής, ο επικεφαλής της BoE, Άντριου Μπέϊλι, δήλωσε πως «βλέπουμε τα πρώτα σημάδια για το ότι σημειώνεται μια στροφή στην άνοδο του πληθωρισμού».

Ακόμα, ο Βρετανός τραπεζίτης τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ανακηρύξουμε μια νίκη έναντι του πληθωρισμοί, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ακόμα εδώ».

Επιπλέον, είπε πως ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μην υποχωρήσει σύμφωνα με τις προβλέψεις. «Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά όταν ο πληθωρισμός είναι πάνω από το 10%» συμπλήρωσε ο Μπέϊλι, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι πως ο πληθωρισμός πραγματοποιεί στροφή»

Απώλειες για τη στερλίνα

Σημειώνεται πως μετά από την ανακοίνωση της BoE, η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό ημέρας έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος. Το βρετανικό νόμισμα χάνει 0,5% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,2313 δολάρια ανά 1 στερλίνα.

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin