Image default
Οικονομία

Μήνυμα Λαγκάρντ και για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ – «Έχουμε ακόμα δρόμο» για τη μείωση του πληθωρισμού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εμμείνει στη περιοριστική πολιτική της, τόνισε η Γαλλίδα αξιωματούχος., «Ανθεκτικότητα» για την οικονομία της Ευρωζώνης, παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός. «Δεν θα φτάσουμε στο απόγειο των αυξήσεων στα επιτόκια τον Μάρτιο» υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ.

Τελευταία ενημέρωση: 16:38

Μήνυμα για συνέχιση της αύξησης των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έστειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας μετά την απόφαση για την αύξηση των βασικών επιτοκίων της ευρωτράπεζας κατά 0,50%.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 0,50% και στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ τόνισε ότι στη συνέχεια η τράπεζα θα επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική.

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως «το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα μείνει στην τροχιά αύξησης των επιτοκίων σημαντικά, μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο της ΕΚΤ του 2%». Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Ιανουάριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,5%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat.

Για την οικονομία

Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως παράγοντες, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στη Ουκρανία, επιδεινώνουν το οικονομικό κλίμα.

«Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ασθενής. Ο υψηλός πληθωρισμός και οι σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες βλάπτουν τις δαπάνες και την παραγωγή» σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

«Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων πρέπει να είναι παροδικά και στοχευμένα. Χρειάζεται να υπάρξει σταδιακή υποχώρηση των μέτρων καθώς αυτά μπορούν να διατηρήσουν υψηλά τον πληθωρισμό» πρόσθεσε.

«Γενικά, η οικονομία έχει εμφανιστεί περισσότερα ανθεκτική απ’ ότι αναμενόταν και αναμένεται ανάκαμψη μέσα στα επόμενα τρίμηνα» ανέφερε.

Μιλώντας για την ανεργία, η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι «το ποσοστό της ανεργίας μπορεί να αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Μπορεί να μειωθεί ο ρυθμός δημιουργίας των θέσεων εργασίας».

Για τον πληθωρισμό

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως παραμένει σε υψηλό επίπεδο, αλλά σημείωσε πως οι κίνδυνοι του πληθωρισμού έχουν γίνει περισσότερο «ισορροπημένοι».

Πρόσθεσε ότι οι πιέσεις των τιμών είναι ισχυρές, αν και οι ενεργειακές τιμές κινήθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο του 2022.

Επιπλέον, τόνισε πως ο πληθωρισμός παραμένει εδώ και είναι ισχυρός.

Για το ποιους κρίνει η ΕΚΤ ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον πληθωρισμό, η διοικήτρια της τράπεζας ανέφερε πως η ΕΚΤ εξετάζει την πορεία των μισθών και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για την εξέλιξη του πληθωρισμού. Σε διεθνές περιβάλλον, η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για την επαναφορά της οικονομίας της Κίνας σε ρυθμούς κανονικότητας μετά από την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Τα επιτόκια

Μιλώντας για την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι αυτές οι αποφάσεις κινούνται με συνέχεια και συνέπεια. «Το Δ.Σ. έχει τονίσει πως χρειάζονται συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, σε ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο, ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% που έχουμε θέσει.

Σε σχόλιο της για το εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων μετά από τον Μάρτιο, η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία, χωρίς να αποκλείει μια νέα αύξηση.

«Τα επιτόκια θα πρέπει να διατηρηθούν σε περιοριστικό επίπεδο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλίσουμε τον στόχο μείωσης του πληθωρισμού στο 2%», ανέφερε η ίδια.

«Έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε» επανέλαβε η κ. Λαγκάρντ σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. «Αυτό που λέμε σήμερα ότι η πρόθεση μας είναι για άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε -τις αυξήσεις των επιτοκίων-τον Μάρτιο. Ξέρουμε ότι έχουμε δρόμο για να καλύψουμε. Μετά τον Μάρτιο θα συνεχίσουμε εξετάζοντας όλα τα εισερχόμενα στοιχεία» πρόσθεσε.

Παράλληλα, είπε πως μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της τράπεζας υπήρξε «γενική συμφωνία» για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

Ακόμα, είπε πως «σε όλα τα βασικά σενάρια, χρειάζονται σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων». «Δεν μπορώ να σκεφτώ σενάριο στο οποίο μια αύξηση των 50 μονάδων βάσης δεν θα γινόταν, εκτός εάν μιλάμε για κάτι αρκετά ακραίο» συμπλήρωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στη συνέχεια, η ίδια δήλωσε ότι τον Μάρτιο τα επιτόκια της ΕΚΤ δεν θα βρίσκονται στο απόγειο τους. «Θα πρέπει να παραμείνουμε σε περιοριστικό επίπεδο» σημείωσε.

«Θα εξετάσουμε τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε. Μπορεί -η αύξηση των επιτοκίων- να είναι 0,25% ή μπορεί να είναι 0,50% ή όποιο επίπεδο αύξησης χρειαστεί» τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Σχετικα αρθρα

Οι επόμενες καλές ειδήσεις που περιμένει η ελληνική οικονομία – Ορόσημο το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ.

admin

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

admin

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα – σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

admin

Ποιοι επένδυσαν στο 30ετές ομόλογο της Ελλάδας

admin

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

admin

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν – Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

admin

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για το FlyOver Θεσσαλονίκης

admin

Φυσικό αέριο: Γιατί οι traders ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα

admin

EFSA: Υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα; – Τι έδειξαν τα στοιχεία

admin

Μάχη για την τιμή του οβελία, μειωμένες 30% οι παραγγελίες

admin

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη – «Είμαστε σε σημείο καμπής»

admin