Image default
Ευρώπη

Βουλγαρία: Το κόστος της κρίσης μπορεί να μετακυλιστεί στους εργαζόμενους

Μια απόπειρα να μετακυλισθεί το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους θα μπορούσε να γίνει, δήλωσαν σήμερα ο Ντιμίταρ Μανόλοφ και ο Πλάμεν Ντιμιτρόφ, πρόεδροι της Εργατικής Συνομοσπονδίας Podkrepa και της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας (CITUB) σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Μανόλοφ εξέφρασε την απαισιοδοξία του, η οποία οφείλεται στην έλλειψη πραγματικού εταίρου με τον οποίο θα μπορούσαν να διεξαχθούν στρατηγικές διαπραγματεύσεις, και στο εισόδημα, το οποίο θεωρεί σημαντική πρόκληση.

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε να οριστεί ο κατώτατος μισθός στο 50% του μέσου όρου — απόφαση που υποστηρίχθηκε εν μέρει από τα συνδικάτα. Αυτά αντιτάχθηκαν στο γεγονός ότι η αναλογία ορίστηκε και δεν επέτρεψε ούτε τριμερείς διαπραγματεύσεις ούτε υψηλότερο κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς, μεγάλος αριθμός δεικτών λαμβάνεται υπόψη, ένας μεταξύ αυτών είναι το κόστος διαβίωσης, δηλώνουν τα συνδικάτα. Οι εργοδότες επίσης δεν στήριξαν την πρόταση και ανακοίνωσαν μάλιστα την Πέμπτη ότι θα παραπέμψουν το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπάρχουν εντάσεις σε αρκετούς κλάδους, όπως στα Βουλγαρικά Ταχυδρομεία, όπου συγκεντρώνονται υπογραφές για απεργιακή κινητοποίηση. Η κατάσταση είναι παρόμοια στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, καθώς και στα δημόσια μέσα μεταφοράς στη Σόφια, δήλωσε ο πρόεδρος της CITUB Πλάμεν Ντιμιτρόφ.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στα κεντρικά γραφεία της Podkrepa, παρουσιάστηκαν μια επικαιροποιημένη Κοινή Δήλωση με μέτρα στον τομέα του εισοδήματος, της πράσινης μετάβασης και της ενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και στοιχεία για τις κοινωνικές εντάσεις στη χώρα και την ετοιμότητα για διαμαρτυρίες και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τα δύο συνδικάτα ζητούν αύξηση μισθών, όχι χαμηλότερη από 15% για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό για το 2023. Για τους εργαζόμενους που απασχολούνται εκτός γραφείου, οι δύο συνομοσπονδίες θέλουν αύξηση 20%.

Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί ήδη τον Ιούνιο του 2023 σε 850 λέβα και από τις αρχές του 2024 θα πρέπει να γίνει 1.000 λέβα, δηλώνουν οι δύο συνομοσπονδίες. Τα συνδικάτα θέλουν να θεσπιστεί αφορολόγητος μισθός ίσος με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος να τονώσει την κατανάλωση και να μειώσει τις ανισότητες.

- -, ΒΤΑ

Σχετικα αρθρα

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

admin

Κατώτατος μισθός άνω των 2.000 ευρώ στο Βέλγιο από την Κυριακή

admin

Ισπανία: «Ανοησίες» οι επικρίσεις του Ισραήλ για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

admin