Image default
Οικονομία

Λιμάνια: Το σχέδιο αξιοποίησης για Αλεξανδρούπολη – «Κληρώνει» για Βόλο, αναμονή για Ηράκλειο

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Τα σενάρια για «μνηστήρες» και οι χρήσεις. Τι περιλαμβάνουν τα σχέδια για άμεσες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στον λιμένα Αλεξανδρούπολης. Τα έργα 35 εκατ. ευρώ και οι πελάτες. Το «κλείσιμο» για Καβάλα, εν αναμονή προσφορών για Ηράκλειο.

Για σήμερα Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 έχει οριστεί η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό που αφορά στην αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. (Ο.Λ.Β. Α.Ε.) μέσω διάθεσης πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που ανέρχεται σε τουλάχιστον 67%. Υπενθυμίζεται ότι έχει χορηγηθεί παράταση κατόπιν σχετικών αιτημάτων τεσσάρων επενδυτικών σχημάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει το έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της Ο.Λ.Β. Α.Ε., με σχετικές πληροφορίες να αναφέρονται σε ονόματα τουλάχιστον 3-4 δυνητικών υποψηφίων από Ελλάδα και εξωτερικό, αν και αυτό μένει να επιβεβαιωθεί σήμερα.

Την ίδια ώρα πάντως, στο ΤΑΙΠΕΔ προωθούν και διεργασίες για την αξιοποίηση ενός άλλου λιμενικού asset, του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης όπου, ως γνωστόν, η προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία ακυρώθηκε. Βάσει πλάνων του Ταμείου, το σχέδιο αξιοποίησης και ανάπτυξης του ΟΛΑ Α.Ε. προβλέπονταν να αναπτυχθεί σε τρία επίπεδα: 1) Παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας, 2) Μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, 3) Δημιουργία έργου για το λιμάνι με νέους χρήστες, με τις παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας να αφορούν σε έργα για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του λιμένα, αξίας 35 εκατ. ευρώ. Πάντως, χτες έγινε γνωστό ότι η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε την υλοποίηση έργων ύψους 23 εκατ. ευρώ στο λιμάνι (εκβάθυνση, διατήρηση του βάθους της λιμενολεκάνης, οδικές συνδέσεις), το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, να αναδειχθεί σε κορυφαίο εφοδιαστικό-μεταφορικό κρίκο όχι μόνο της ελληνικής, αλλά κυρίως της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για Βόλο

Σήμερα, λοιπόν, θα γίνει γνωστό πόσοι και ποιοι υποψήφιοι επενδυτές θα καταθέσουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΛΒ, διαδικασία που αρχικά ήταν για τις 20 Ιανουαρίου. Η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της Ο.Λ.Β. Α.Ε. έχει διάρκεια 60 ετών από την υπογραφή της και λήγει το 2062. Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας περιλαμβάνουν υπηρεσίες εμπορευμάτων και εμπορευματοκιβωτίων, χάλυβα και παλιοσίδερα, ξηρό και υγρό χύδην φορτίο και υπηρεσίες επιβατών, συμπεριλαμβανομένων ferry boat προς τις Σποράδες, καθώς και δραστηριότητες κρουαζιέρας. Επίσης παρέχει θέσεις ελλιμενισμού σε τουριστικά και άλλα πλοία αναψυχής. Επιπλέον, η Εταιρεία παρέχει βοηθητικές υπηρεσίες σε πλοία (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών κλπ.) και εκμεταλλεύεται γήπεδα και κτήρια του Λιμένα για πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει την Deloitte Business Solutions S.A. και την Euroconsultants S.A. να ενεργούν από κοινού ως οικονομικοί σύμβουλοι και η εταιρεία Doxiadis Associates έχει αναλάβει χρέη τεχνικού συμβούλου όσον αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία και τη συναλλαγή. Το Ταμείο αποφάσισε, με την από 27.10.2022 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, να προκηρύξει μέσω διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση και μεταβίβαση μετοχών που θα αντιστοιχούν σε πλειοψηφικό μερίδιο συμμετοχής ποσοστού τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΒ. Η διαδικασία θα γίνει σε δύο φάσεις (εκδήλωση ενδιαφέροντος και υποβολή προσφορών).

Οι σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης του συγκεκριμένου λιμανιού, που σχετίζονται με τη θέση του στην ηπειρωτική χώρας και στην ευρύτερη περιοχή, εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν επενδυτές. Μάλιστα, έχουν ακουστεί ονόματα ομίλων όπως οι ΟΛΘ, Goldair, πελατών του λιμένα ή ξένων σχημάτων. Ωστόσο, αυτά θα φανούν. Η έκταση του λιμένα υπολογίζεται σε 650.000 τ.μ.. Όσον αφορά στα μεγέθη 2021 (εκτιμήσεις), ο οργανισμός εμφάνισε έσοδα 5,26 εκατ. ευρώ, EBITDA στα 1,486 εκατ. ευρώ, κέρδη 522 χιλ. ευρώ, ενώ είχε ίδια κεφάλαια ύψους 16,32 εκατ. ευρώ και ταμείο ύψους 5,19 εκατ. ευρώ. Η περιοχή είναι σε κομβικό σημείο, σε απόσταση 330 χλμ. από την Αθήνα και 215 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, με το λιμάνι να έχει οδική σύνδεση (10 χλμ.) με τον κεντρικό οδικό άξονα αλλά και σύνδεση με το αεροδρόμιο (Αγχιάλου).

Το σχέδιο για Αλεξανδρούπολη

Αποκατάσταση βαθών και υποδομές περιλαμβάνονται στα έργα ύψους 23 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στα οποία άναψε το «πράσινο φως» η Κυβερνητική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αναθεώρησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ως αρμόδιος φορέας πολιτικής, πρότεινε τα εξής έργα:

· Την αποκατάσταση βαθών / εκβάθυνση λιμενολεκάνης λιμένα Αλεξανδρούπολης και διαύλου μήκους 2,5 km, προϋπολογισμού 18,5 εκ. ευρώ. Η διατήρηση του βάθους της λιμενολεκάνης στα 12,00 μέτρα θεωρείται αναγκαία συνθήκη και άμεση προτεραιότητα για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία και εκμετάλλευση του νέου εμπορικού προβλήτα (ΣΕΜΠΟ).

· Την οδική σύνδεση της νέας Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης με τις υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του συγκεκριμένου οδικού κλάδου είναι η άμεσης προτεραιότητας απαιτούμενη οδική υποδομή για την εκτροπή της εμπορικής κίνησης του λιμένα (που αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται από το αστικό οδικό δίκτυο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο οχλήσεων) απ’ ευθείας προς την Εγνατία Οδό, δια μέσου του νέου, ανατολικού κλάδου της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής τα παραπάνω έργα εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας σύμφωνα με το ν. 4799/2021.

Το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα αναλάβει την υλοποίηση των ανωτέρω έργων, δεδομένου ότι τα έργα αυτά έχουν εμβληματικό χαρακτήρα και υψηλή προστιθέμενη αξία για την εθνική αλλά και την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Σημειώνεται ότι παράλληλα έχει προωθηθεί η χρηματοδότηση επιπλέον δύο έργων μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος Αν. Μακεδονίας & Θράκης σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα με τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Σκάλκο.

Τα έργα αυτά αφορούν:

-Την αντικατάσταση και εγκατάσταση φωτισμού και εγκαταστάσεων Η/Μ και

-Την προμήθεια ανυψωτικών μηχανημάτων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων ολοκλήρωσε την διαδικασία απαλλοτρίωσης περίπου 200 στρεμμάτων της χερσαίας ζώνης του λιμένα Αλεξανδρούπολης, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, επιλύοντας έτσι μια εκκρεμότητα που ταλάνιζε για 30 και πλέον χρόνια την τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, προβλέπεται η ολοκλήρωση των έργων εντός περίπου 24 μηνών, έως τον Ιούνιο του 2025. Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να ενεργεί ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, ωστόσο, μέσω της Διυπουργικής εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν συντομότερα τυχόν προβλήματα στις διαδικασίες έργων αναβάθμισης.

Σε σχέση με τις Μεσοπρόθεσμες Παρεμβάσεις, έως το τέλος Φεβρουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη εμπορικού και τεχνικού συμβούλου που θα αναλάβει την εκπόνηση Business Plan. Οι σύμβουλοι θα συνδράμουν και στην υλοποίηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου του ΟΛΑ. Ωστόσο, σημαντικό είναι και το θέμα της δημιουργίας έργου για τον ΟΛΑ με νέους χρήστες. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις με επιχειρηματικά σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χρήση των εγκαταστάσεων του ΟΛΑ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με την περίπτωση της Gastrade, η οποία ενόψει της ολοκλήρωσης του FSRU θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του λιμένα (χώρους αποθήκευσης, χρήση του προβλήτα, κλπ.), να αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση. Ο στόχος είναι η εταιρεία να εγκατασταθεί στο λιμάνι έως τον Νοέμβριο του 2023. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στην περιοχή γίνονται και άλλα έργα, όπως οδικά, σιδηροδρομικά κ.α. Εκτός από τη Gastrade ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλοι δυνητικοί χρήστες που ενδιαφέρονται έντονα να χρησιμοποιήσουν τις λιμενικές υποδομές και να αναπτύξουν αποθηκευτικούς χώρους. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των χώρων στο λιμάνι. Για παράδειγμα, γίνονται συζητήσεις με την ΑΑΔΕ για την αναδιάταξη του τελωνείου και τη μεταφορά του σε έναν πιο κατάλληλο χώρο

Το Ηράκλειο και η Καβάλα

Τέλος, κι ενώ ήδη έχουν προχωρήσει, ως γνωστόν, οι διαγωνισμοί για τους λιμένες Ηγουμενίτσας όπου επικράτησε ο ιταλικός όμιλος Grimaldi (αποκτώντας το 67% του ΟΛΗ), υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα με το «κλείσιμο» της οικονομικής συναλλαγής (Ελεγκτικό Συνέδριο κ.α.) για τον λιμένα «Φίλιππος Β’» της Καβάλας (BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.».), αν και επίσης σε αυτό το μέτωπο προχωρούν οι διαδικασίες. Ωστόσο, υπάρχει και η εκκρεμότητα του Οργανισμού Λιμένος Κρήτης κι ενώ ήδη ο διαγωνισμός αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη (εμπίπτει στην περίπτωση πώλησης ποσοστού). Στον διαγωνισμό έχουν προχωρήσει οι: Olete Limited, κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p. A. – Μινωικές Γραμμές Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία, κοινοπραξία Portek International Private Limited – GRH Cruise Port Fianance Ltd, κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ΑΕ – Attica Group, κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ – Aviareps Hellas A.E., κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΟΝ ΑΕ – Goldenstep Shipping Limited, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και ΤΕΚΑΛ. Και σε αυτή την περίπτωση το λιμάνι θεωρείται ιδιαίτερα περίπτωση τόσο λόγω της θέσης της Κρήτης στον «χάρτη» (γεωφυσικό και γεωπολιτικό) όσο και γιατί στο νησί αναπτύσσονται πλήθος υποδομών (οδικά έργα, ενεργειακά, ακίνητα, τουρισμός, αεροδρόμιο κ.α.), ενώ οι ακτοπλοϊκές γραμμές προς Κρήτη θεωρούνται «φιλέτα». Επιπρόσθετα, μπορεί να αναπτυχθούν και συμπληρωματικές δράσεις (κρουαζιέρα κ.α.). Οι προσφορές αναμένονται εντός των επόμενων μηνών.

Σχετικα αρθρα

Συναλλαγές με POS: Πώς θα μειωθούν οι προμήθειες – Ποιους αφορά το μέτρο

admin

Υπ. Υποδομών: Στα 1,4 δισ. ευρώ το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα φαινόμενα Daniel και Elias

admin

Ντάιμον (JP Morgan): Η οικονομική άνθιση στις ΗΠΑ είναι «αδιανόητη»

admin

ΑΑΔΕ: Ασφυκτικό πρέσινγκ στους οφειλέτες

admin

Γαλλία: «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν στις φτωχές 500 δισ. δολάρια σε ηθικό χρέος» λέει νομπελίστας οικονομολόγος

admin

Αναβαθμίζεται ο οικολογικός σχεδιασμός για «πράσινα» και βιώσιμα προϊόντα

admin

Αέριο: Αύξηση 30% στην κατανάλωση – «Άλμα» στις εισαγωγές από Ρωσία

admin

Πλημμυροπαθείς: Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και παρατάσεις καταβολών

admin

ΥΠΑΑΤ: Στα 305 εκατ. ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης – Αυγενάκης: Συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα

admin

Υπ. Οικονομικών: Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για τους πλημμυροπαθείς

admin

ΥΠΑ: Άλμα 14,4% στην επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 1ο τρίμηνο

admin

Ο Σολτς ζητά να προχωρήσει η Ένωση Κεφαλαιαγοράς

admin