Image default
Αγορές

Wall Street: Ημερήσια «βουτιά», αλλά πέμπτη εβδομαδιαία άνοδος ο Nasdaq

Wall Street: Ημερήσια «βουτιά», αλλά πέμπτη εβδομαδιαία άνοδος ο Nasdaq

Στο «κόκκινο» έκλεισε την Παρασκευή (3/2) το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους βασικούς δείκτες να επηρεάζονται από την ανθεκτικότητα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, η οποία ωστόσο πυροδοτεί φόβους για νέες πιο επιθετικές κινήσεις από την Federal Reserve.

Κι αυτό διότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «βλέπει» ότι έχει ακόμη περιθώριο να σφίξει τα «λουριά» στην αμερικανική οικονομία. Σημειώνεται πως προστέθηκαν 517.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο Ιανουάριο, με τις προσλήψεις να αυξάνονται απροσδόκητα παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 3,5% σε 3,4%, που το χαμηλότερο από το 1969.

Στις σημερινές συναλλαγές της Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,38% στις 33.926,01 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,05% στις 4.136,04 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 1,59% στις 12.006,95 μονάδες. Παρά την ημερήσια πτώση του, ο τεχνολογικός δείκτης σημείωσε την πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδό του, το μεγαλύτερο σερί αυτού του είδους από τα τέλη του 2021. Επιπλέον, αυτή ήταν η τέταρτη ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες πέντε για τον S&P 500. Σε επίπεδο 5νθημέρου, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,6%, ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 3,3%, ενώ ο Dow Jones έχασε 0,15%.

H Amazon ξεχώρισε από τις επιμέρους μετοχές λόγω της «βουτιάς» κατά 8,43% που κατέγραψε, στον απόηχο της μεγαλύτερης ετήσιας ζημιάς που ανακοίνωσε στην ιστορία της. Συγκεκριμένα, για το 2022 σημείωσε καθαρή ζημία 2,7 δισ. δολαρίων και έσοδα 513,98 δισ. δολαρίων, από 469,82 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο και το πρώτο ετήσιο σύνολο πωλήσεων της εταιρείας που ξεπερνά το μισό δισ. δολάρια, σύμφωνα με την FactSet.

Εβδομαδιαία «βουτιά» για πετρέλαιο και χρυσό

Με ισχυρές απώλειες ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για τις τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις από την απρόσμενα μεγάλη αύξηση κατά 4,1 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιανουαρίου. Στο επίκεντρο βρέθηκε σήμερα η επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

Στο πεδίο των συναλλαγών, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 2,49 δολάρια ή 3,3% στα 73,39 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 4 Ιανουαρίου. Στην εβδομάδα, το WTI έχασε 7,9% σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Απριλίου έχασε 2,23 δολάρια ή 2,7% στα 79,94 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιανουαρίου. Σε εβδομαδιαία βάση, το Brent σημείωσε απώλειες της τάξης του 7,5%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων έκλεισε ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να επηρεάζεται από τις νέες αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Παράλληλα, δέχθηκε πιέσεις από την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου.

Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου κινήθηκε πτωτικά κατά 54,20 δολάρια ή 2,8% στα 1.876,60 δολάρια η ουγγιά, χάνοντας τα 1.900 για πρώτη φορά από τις 10 Ιανουαρίου 2023. Στην εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε απώλειες της τάξης του 2,7%.

Το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 5,1% στα 22,405 δολάρια η ουγγιά, με απώλειες 5,2% στην εβδομάδα. Τέλος, ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 0,8% στα 4,0565 δολάρια η λίβρα, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με απώλειες της τάξης του 3,9%.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • αμερικανική οικονομία
  • θέσεις εργασίας
  • Ανεργία
  • Amazon
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Τεχνολογικό sell off στη Wall Street-Έχασε τις 5.000 μονάδες ο S&P 500

    admin

    Απέφυγαν τα χειρότερα οι ευρωαγορές-Έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας

    admin

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

    admin

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin

    Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

    admin

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin