Image default
Ευρώπη

Η υποχρεωτική θητεία στον στρατό διχάζει τους Γερμανούς

Μιλώντας στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», ο νέος Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, χαρακτήρισε την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας λανθασμένη απόφαση. «Εάν με ρωτήσετε ως άμαχο, ως απλό πολίτη, ως πολιτικό θα σας απαντούσα ότι ήταν λάθος η κατάργησή της το 2011», δηλώνει στην εν λόγω εφημερίδα ο Πιστόριους.

Η Γερμανία κατήργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2011. Η υποχρεωτική θητεία καθιερώθηκε στη Γερμανία το 1956, με τους άνδρες άνω των 18 ετών να υποχρεούνται να υπηρετήσουν στον στρατό για διάστημα ενός έτους, έχοντας ωστόσο το δικαίωμα να ζητήσουν να εξαιρεθούν επικαλούμενοι ηθικές αντιρρήσεις.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας αποσκοπούσε στην εξοικονόμηση χρημάτων και θεωρούνταν πως συνάδει με τον παραδοσιακό γερμανικό πασιφισμό και την επιφυλακτικότητα του Βερολίνου απέναντι στις αμυντικές δαπάνες, λόγω των μεταπολεμικών ενοχών. Επί χρόνια η Γερμανία ήταν το «κακό» παιδί του ΝΑΤΟ. Η γερμανική συνεισφορά στις αμυντικές δαπάνες της συμμαχίας ανερχόταν στο 1,2% του ΑΕΠ, κάτω της δέσμευσης για 2%, γεγονός το οποίο είχε προκαλέσει έντονες τριβές επί προεδρίας Τραμπ, όταν ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος πίεζε τους συμμάχους να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος, αποκαλώντας μάλιστα το ΝΑΤΟ «ξεπερασμένο».

Ο νέος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει υποσχεθεί πως η χώρα του θα ανταποκριθεί στον στόχο για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ. Λίγο μόλις καιρό άλλωστε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πέρυσι το Φεβρουάριο, ο Σολτς ανακοίνωνε τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την άμυνα ύψους 100 δισ. ευρώ.

Η στρατιωτικοποίηση της Γερμανίας και η απομάκρυνση από την παραδοσιακή πολιτική πασιφισμού έχει ξεκινήσει πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η σημερινή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ανακοίνωνε το 2016 την πρόθεσή της να επενδυθούν 130 δισ. ευρώ σε αμυντικό εξοπλισμό έως το 2030, αυξάνοντας το σύνολο των αμυντικών δαπανών κατά 3-4 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανοίγει τώρα ξανά τη συζήτηση για επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, θέμα το οποίο διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ για παράδειγμα, υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος των Φιλελευθέρων FDP, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων(dpa) τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου αυτού. «Δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης για το FDP η υποχρεωτική θητεία, πρόκειται για μια συζήτηση για φαντάσματα» είπε χαρακτηριστικά. «Όλες οι δυνάμεις μας πρέπει να συγκεντρωθούν τώρα στην ενίσχυση της Μπούντεσβερ ως ενός άκρως επαγγελματικού στρατού».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε επίσης δώρο… Πούτιν στο ΝΑΤΟ. Δεν πάει πολύς καιρός που ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωνε το 2019 πως «ζούμε τον εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ. Η ρωσική απειλή έχει φέρει στο κατώφλι της συμμαχίας τις άλλοτε ουδέτερες Σουηδία και Φινλανδία, ενώ και η αμφιταλαντευόμενη μέχρι πρότινος μεταξύ Δύσης και Ανατολής Ουκρανία φιλοδοξεί να ενταχθεί το ταχύτερο δυνατό στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ε.Ε.

Στράτευση γυναικών μελετούν οι Δανοί

Στη Δανία έχει πέσει πλέον στο τραπέζι το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης για τις γυναίκες, σε απάντηση των «παραπόνων» του ΝΑΤΟ ότι η Κοπεγχάγη δεν ξοδεύει αρκετά για την άμυνα της συμμαχίας. Αυτή τη στιγμή οι γυναίκες στη Δανία μπορούν να στρατευτούν εθελοντικά, ενώ οι άνδρες υποχρεούνται να υπηρετήσουν αν κληρωθούν με βάση ένα σύστημα λοταρίας, για τέσσερις μήνες το πολύ.

Η γειτονική Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που καθιέρωσε υποχρεωτική στράτευση γυναικών το 2015, με το ποσοστό των γυναικών στον στρατό να αυξάνεται σε 20% το 2021.

Η Σουηδία, η μεγαλύτερη χώρα της Σκανδιναβίας, επανέφερε την υποχρεωτική θητεία το 2017, επεκτείνοντάς την στις γυναίκες.

Σχετικα αρθρα

Γιατί το πετρέλαιο δεν «φοβάται» και τόσο τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

admin

Χαλκό μεταμφιεσμένο σε παλιοσίδερα εμπορεύονται Κίνα – Ρωσία

admin

Προσπαθεί η Μελόνι να κουκουλώσει το αυξανόμενο ιταλικό χρέος;

admin

Πρώτη στάση της θητείας του η Μαδρίτη για τον νέο Πορτογάλο πρωθυπουργό

admin

Μετανιωμένος για την απαγόρευση των αμβλώσεων ο Μοραβιέτσκι, αλλά για τους λάθος λόγους

admin

Κροατία: Πρόεδρος εναντίον Πρωθυπουργού με φόντο τις βουλευτικές εκλογές

admin

Τσεχία: Η Ουκρανία να λάβει την ίδια στήριξη που έλαβε το Ισραήλ

admin

Η σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ έφερε τη μεγαλύτερη αναστάτωση στις αερομεταφορές από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001

admin

Έκθεση Oxfam: Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ

admin

Ιράν: Το «μήνυμα» για τις ροές πετρελαίου

admin

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin