Image default
Οικονομία

«Ακρίβεια» στις εισφορές επαγγελματιών

Αύξηση 9,645% επιβάλλει το υπουργείο Εργασίας στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων από 1.1.2023 ως αποτέλεσμα του ανάλογα υψηλού πληθωρισμού κατά το προηγούμενο έτος.

Η διαπιστωτική πράξη ορίζει μεταξύ άλλων ότι για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία από τα 210 ευρώ που ήταν η ασφαλιστική εισφορά, κάθε μήνα, εφεξής θα ανέρχεται στα 230,25 ευρώ (20,25 ευρώ τον μήνα ή 243 ευρώ τον χρόνο η συνολική επιβάρυνση). Στο ανώτατο πεδίο θα υπάρχει αύξηση στην 6η ασφαλιστική κατηγορία που θα φτάσει τα 620,6 ευρώ τον μήνα, από 566 ευρώ (άνοδος 54,6 ευρώ σε μηνιαία βάση ή επιβάρυνση 655,2 ευρώ σε ετήσια).

Πρόκειται για μία αύξηση που είχε προαναγγελθεί και εφαρμόζεται, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε δεινή θέση, εξαιτίας της ανοδικής πορείας που έχουν καταγράψει ευρύτερα οι λειτουργικές δαπάνες, κυρίως λόγω των πρώτων υλών. Μάλιστα, είχαν υπάρξει επίσημες τοποθετήσεις παραγόντων της αγοράς (π.χ. λογιστές, επιμελητήρια) που επιθυμούσαν να ανασταλεί για φέτος η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, ακριβώς επειδή εκτιμούσαν ότι σε ένα διαφορετικό ενδεχόμενο θα γίνει πολύ πιο δυσχερής η καταβολή των εισφορών.

Άλλωστε, η εν λόγω αύξηση είχε προεξοφληθεί και από τα στοιχεία του προϋπολογισμού της τρέχουσας χρονιάς. Εκεί είχε τονιστεί ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα είναι αυξημένα φέτος κατά 262 εκατ. ευρώ, με την απασχόληση να κινείται ελάχιστα ανοδικά (μόλις 0,2 της μονάδας). Άρα το μεγαλύτερο μέρος από το ανωτέρω ποσό εκτιμάται ότι θα προκύψει από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Με δεδομένο ότι 31 Ιανουαρίου, θα έληγε και η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για περίπου 1,3 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έδωσε παράταση έως τις 12 Φεβρουαρίου.

Γιατί αυξήθηκαν

Το υπουργείο Εργασίας προβάλλει μια σειρά από επιχειρήματα που σχετίζονται με το σκέλος των συντάξεων που ήδη χορηγούνται, καθώς επισημαίνεται ότι εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τα ποσά εισφορών που καταβάλλονται από τους εν ενεργεία εργαζόμενους. Επίσης, τονίζεται ότι οι μελλοντικές συντάξεις θα είναι πολύ μικρές αν δεν γίνει τώρα μια αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Ακόμα, σημειώνεται ότι έως τώρα οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, τουλάχιστον για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, από την οποία καλύπτεται περίπου το 80% των ασφαλισμένων, είναι μικρότερες από εκείνες που καταβάλλουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Ειδικότερα, χαρακτηρίζεται «αναγκαία» η αύξηση (αναπροσαρμογή) των εισφορών από το υπουργείο Εργασίας, για τους εξής λόγους:

1. Διότι η αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις. Αν δεν υπήρχε ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής εισφορών θα οδηγούμασταν σε απαξίωση της αξίας των εισφορών, υπονομεύοντας τις μελλοντικές συντάξεις των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα δε σε περιόδους έντονων πληθωριστικών πιέσεων όπως αυτή που διανύουμε.

2. Διότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. 3. Διότι το ασφαλιστικό μας σύστημα οφείλει να λειτουργεί με όρους δικαιοσύνης και αναλογικής κατανομής των βαρών με βάση τις δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου.

-

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Τα σήματα για το καλοκαίρι από τις αφίξεις τριμήνου

admin

Βρετανία: Πώς «βοηθά» τη Μόσχα στον πόλεμο κατά του Κιέβου

admin

Μπαράζ νέων Αμοιβαίων στην αγορά, που «κοντραρουν» τις καταθέσεις

admin

Ξεκινά η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης, ενδιαφέρον από Ρουμανία

admin

Οι επόμενες καλές ειδήσεις που περιμένει η ελληνική οικονομία – Ορόσημο το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ.

admin

Η καταβολή Δώρου Πάσχα και τριετιών στο επίκεντρο ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας

admin

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι κωδικοί «εφιάλτης» στο Ε1

admin

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

admin

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα – σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

admin

Ποιοι επένδυσαν στο 30ετές ομόλογο της Ελλάδας

admin

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

admin

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν – Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

admin