Image default
Τοις Μετρητοίς

Φέτος είναι η χρονιά της Ευρώπης

Ο δείκτης STOXX Europe 600 που αντιπροσωπεύει 600 ευρωπαϊκές εταιρείες μεγάλης, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης από 17 ευρωπαϊκές χώρες έχει αρχίσει πλέον και χτυπάει το επίπεδο των 460 μονάδων που είχε προ γεωπολιτικής κρίσης. Η δε διαδρομή που έχει διανύσει από τα χαμηλά που έγραψε στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, στις 380 μονάδες,  είναι της τάξεως του +20%. Στην περίπτωση τώρα που ο δείκτης περάσει με δύναμη πάνω από τις 460 μονάδες τότε θα μπει μέσα στη ζώνη του 2021 όπου έγραφε τα ιστορικά υψηλά τινάζοντας από πάνω του την πτωτική  «σκόνη» των πωλητών και προκαλώντας την έναρξη μιας νέας  τροχιάς ανόδου.

Περιθώριο πάντως για θετικές εκπλήξεις υπάρχει καθώς κατά πρώτον ο πολλαπλασιαστής κερδών (Ρ/Ε) βρίσκεται γύρω στο 12, έχοντας ένα  discount 25% σε σχέση με τον δείκτη S&P 500 και κατά δεύτερον οι προσδοκίες των αναλυτών για τη κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι πολύ χαμηλές.

Επίσης, παρόλο που οι ΗΠΑ θεωρούνται ως η κορυφή  των επαναγορών ιδίων μετοχών το τελευταίο χρονικό διάστημα  οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τους έχει αρπάξει την πρωτοκαθεδρία καθώς  επαναγοράζουν μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιοποίησης τους απ΄ ό,τι οι αμερικανικές. Μάλιστα αν προσθέσουμε και τα μερίσματα  πάνω στις επαναγορές ιδίων μετοχών τότε η  Ευρώπη έχει αφήσει πολύ πίσω τη Wall Street (!).

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι πλέον Ευρωπαίος.  Ο Γάλλος επιχειρηματίας Μπερνάρ Ζόε Ετιέν Αρνό έχει κατακτήσει τη κορυφή με 211 δισ. δολάρια εκθρονίζοντας τον Έλον Μασκ  με βάση την αξία της συμμετοχής του στη Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH).

Ο βασιλιάς λοιπόν των ειδών πολυτελείας ελέγχει μέσω της LVMH μία σειρά πασίγνωστων εταιρειών όπως τη Christian Dior, την Louis Vuitton, την Givenchy, την Fendi, στα ρολόγια την Bulgari,  την Tag Heuer, στα ποτά την Hennessy και την Moet Hennessy ακόμα και τις αλυσίδες λιανικής πώλησης Sephora και DFS.

Για το οικονομικό έτος του  2022, τα έσοδα της LVMH αυξήθηκαν κατά 23% σε σχέση με το 2021 φτάνοντας  στα 79,2 δισ. ευρώ ή στα 86,2 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη διευρύνθηκαν κατά 17%  καταγράφοντας το ιστορικό ποσό- ρεκόρ των 14 δισ. ευρώ.

Πώς να μη γράφει λοιπόν η μετοχή της LVMH νέα ιστορικά υψηλά διαλύοντας υπό την ανοδική πίεση του επταετούς στροφέα “W” την αντίσταση των 740 ευρώ κινούμενη πλέον προς την επόμενη των 855 ευρώ. Τώρα βρίσκεται στα 814 ευρώ γράφοντας τι άλλο από νέα υψηλά.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin

Ευρωσύμβουλοι: Ο τεχνολογικός όμιλος που ετοιμάζει ισχυρό deal

admin

Fourlis Group: Έτοιμος να υλοποιήσει στο μέγιστο το αναπτυξιακό του πλάνο

admin

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

“Φθηνότερη” τράπεζα στην Ευρώπη η Alpha Bank

admin

Όταν οι ΑΕΕΑΠ πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας

admin

Πιθανό καμπανάκι το έντονο κατέβασμα της Wall Street

admin