Image default
Οικονομία

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Καθ’ οδόν προς τη «στιγμή Coyote» για την οικονομία, έρχεται ανώμαλη προσγείωση

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Lawrence Summers επισήμανε τον κίνδυνο αιφνίδιας ύφεσης στην οικονομία μετά από την άνοδο του ρυθμού αύξησης των θέσεων εργασίας που επισκίασε τις αναπτυξιακές προοπτικές

«Είναι τόσο δύσκολο σήμερα να ‘’διαβάσω’’ την οικονομία όσο δεν μπορώ να θυμηθώ κατά το παρελθόν», επισήμανε ο Lawrence Summers σε συνέντευξή του στο - Television.

Ένα βασικό ερώτημα μετά το άλμα στις μισθωτές θέσεις εργασίας των ΗΠΑ είναι αν όλα αυτά «θα προκαλέσουν έσοδα που θα δαπανηθούν, τα οποία θα ανεβάσουν την οικονομία σωρευτικά;». ή μήπως οι εταιρείες κάποια στιγμή καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι έχουν πάρα πολλούς εργαζόμενους και πάρα πολλά αποθέματα και θα δούμε ένα ξαφνικό… χειρόφρενο».

Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο έδειξε αύξηση των θέσεων μισθωτής εργασίας κατά 517.000, πολύ πάνω από την υψηλότερη εκτίμηση των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του -

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

Οι απολύσεις στις Big Tech

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει ο κίνδυνος» μιας στιγμής Wile E. Coyote, επισήμανε ο Summers αναφερόμενος στον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που πέφτει από έναν γκρεμό ενώ τον παρακολουθύμε να συνεχίζει να βαδίζει.

Είπε ότι είναι πιθανό πρόσφατο κύμα απολύσεων μεταξύ μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας να επαναληφθεί ευρύτερα σε ολόκληρη την οικονομία.

«Αλλά αυτό είναι σίγουρα κάθε άλλο παρά μια βέβαιη πρόβλεψη».

Ένα άλλο βασικό ερώτημα είναι εάν η πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού στις μισθολογικές δαπάνες συνεχισθεί, δήλωσε ο Summers , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Τα οικονομικά μοντέλα δεν προέβλεψαν την έκταση της ανόδου τ που παρατηρήθηκε στο δεύτερο μέρος του 2022, επισήμανε, ενώ ο τρέχων ρυθμός είναι περισσότερο σύμφωνος με ό,τι είχαν προεξοφλήσει.

«Το ερώτημα τώρα είναι αν αυτός ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται με ταχύτητα», επισήμανε.

Εάν δεν συμβεί αυτό, θα καταστήσει μια λεγόμενη ήπια προσγείωση στην οικονομία πιο μακρινό σενάριο, σημείωσε.

Η Fed κάνει καλή δουλεία

Ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Summers τόνισε ότι η χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών – που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ράλι των μετοχών και των ομολόγων – θα έπρεπε να ανησυχεί τη Fed, δεν επέκρινε αυτή τη φορά τον πρόεδρο Jerome Powell για την αποφυγή οποιασδήποτε τέτοιας έκφρασης ανησυχίας στη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023.

«Νομίζω ότι η Fed κάνει καλή δουλειά στο να απεικονίσει (σ.σ. με τα στοιχεία πο δημοσιοποιεί) την ουσιαστική αβεβαιότητα στην οικονομία», επισήμανε.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «αναγνωρίζουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο (σ.σ. να γίνουν προβλέψεις) και θα πρέπει να προσπαθήσουν να ερμηνεύουν τα δεδομένα μήνα με τον μήνα και ότι υπάρχουν πολλές εκπλήξεις κρυμμένες σε κάθε γωνία».

Παροδική η μείωση του πληθωρισμού

Ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι ότι η μείωση του πληθωρισμού «θα είναι παροδική — νομίζω ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από όσο νομίζει η Fed ότι είναι», επισήμανε με νόημα.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι μια δυναμική που «δεν έγινε η συζήτηση που της αξίζει» είναι πώς η πτώση του ποσοστού πληθωρισμού συνεπάγεται ότι τα επιτόκια, όταν προσαρμόστηκαν για τον πληθωρισμό, είναι πλέον θετικά.

«Αυτό είναι ένα είδος σύσφιξης των συνθηκών πιστωσης » που δεν αποτυπώνεται από τυπικούς δείκτες, είπε ο Summers.

Ο Powell τόνισε, επίσης, αυτή τη δυναμική στη συνέντευξη Τύπου, όταν η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά άλλες 25 μονάδες βάσης.

Τα πραγματικά επιτόκια είναι «θετικά σε όλη την καμπύλη αποδόσεων», σημείωσε ο πρόεδρος της Fed.

Ο Summers κατέληξε, «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το πού πάμε».

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin