Image default
Αγορές

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα επιτόκια στο επίκεντρο

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα επιτόκια στο επίκεντρο

Απώλειες καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας (6/2), με τους επενδυτές να μελετούν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Οι μετοχές τεχνολογίας, λιανικής και ταξιδιών και αναψυχής ηγούνται των απωλειών, όλες με πτώση 1%, ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έκαναν για λίγο τη διαφορά και κέρδισαν 0,1% πριν βρεθούν με τη σειρά τους σε αρνητικό έδαφος.

Οι περιφερειακές αγορές έκλεισαν με άνοδο την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις βασικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οικονομικά δεδομένα και τα εταιρικά κέρδη.

Η ΕΚΤ προανήγγειλε ουσιαστικά νέα αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση και μάλιστα αναλόγου μεγέθους, 50 μονάδων βάσης.

Ένα από τα σημαντικότερα δεδομένα την περασμένη εβδομάδα, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών για την ευρωζώνη, έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος επέστρεψε σε ανάπτυξη τον Ιανουάριο για πρώτη φορά σε έξι μήνες, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι το μπλοκ θα αποφύγει την ύφεση.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή εμφανίστηκε πολύ πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν, με τις μη γεωργικές μισθοδοσίες να αυξάνονται κατά 517.000, πολύ περισσότερο από την εκτίμηση του Dow Jones για 187.000. Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν υψηλότερα μετά την είδηση, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών υποχώρησαν.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ σημαίνει ότι η Federal Reserve έχει περιθώρια για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς συνεχίζει τις προσπάθειές της να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,79% στις 457,10 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,87% στις 15.341,40 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 1,17% στις 7.148,49 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,85% στις 7.835,20 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,60% στις 26.788 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,74% στις 9.155,45 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει άνοδο 0,28% στις 5.941,05 μονάδες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600

    Σχετικα αρθρα

    Τεχνολογικό sell off στη Wall Street-Έχασε τις 5.000 μονάδες ο S&P 500

    admin

    Απέφυγαν τα χειρότερα οι ευρωαγορές-Έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας

    admin

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

    admin

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin

    Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

    admin

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin