Image default
Οικονομία

Ασακάβα (ADB): Η ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2023

Τα αυξημένα επιτόκια ενδέχεται να προκαλέσουν ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, κάτι το οποίο θα αποτελέσει απειλή για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Asian Development Bank, Μασατσούγκου Ασακάβα.

Σε αντίθεση με την Ιαπωνία, οι μισθοί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενδέχεται να περιορίσουν την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών των περιοχών αυτών για άρση του προγράμματος σύσφιξης των επιτοκίων τους, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία ύφεσης, όπως ανέφερε ο Ασακάβα.

«Το πιθανότερο σενάριο είναι μία ομαλή προσγείωση. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος δημιουργίας ύφεσης δεν είναι μηδενικός».

Παράλληλα, ο Ασακάβα μίλησε για τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της ADB υπογράμμισε πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προσπαθεί να μετατραπεί σε καταναλωτική. Για να το επιτύχει, θα πρέπει να επενδύσει σημαντικά στην αύξηση της εγχώριας ζήτησής της, αλλά αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, αφού η μείωση του πληθυσμού της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το κόστος επίτευξης των στόχων net zero πρόκειται, επίσης, να περιορίσει την αναπτυξιακή της προοπτική.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία ενδέχεται να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως λόγω της παράλληλης αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ασακάβα υπογράμμισε πως η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση που αυτός προκάλεσε έχουν ήδη επηρεάσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Αν και η Ασία δεν έχει επηρεαστεί από την αυξημένη τιμή του σίτου, η πιθανή μείωση των εξαγωγών λιπασμάτων από τη Ρωσία θα μπορούσε, στο μέλλον, να επηρεάσει την παραγωγή ρυζιού στην ήπειρο, σύμφωνα με τον Ασακάβα, ο οποίος προσέθεσε πως «προς το παρόν, οι επιπτώσεις του ευρωπαϊκού πολέμου στην Ασία είναι περιορισμένες».

Εκτός από τη δημιουργία ύφεσης στη Δύση και τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών κρίσεων στην Ασία, ο επικεφαλής της ADB μίλησε και για τις κινήσεις της τράπεζας όσον αφορά τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ασακάβα τόνισε πως η ADB θα προσηλωθεί στη δημιουργία ενός νέου στρατηγικού πλάνου για την αντιμετώπιση του προβλήματος κατά τη διάρκεια της επόμενης ετήσιας συνάντησης των τραπεζικών στελεχών τον Μάιο. Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, ενδέχεται να αποτελέσει και «οδηγό» για την Παγκόσμια Τράπεζα η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει παρόμοια πλαίσια για τη χρηματοδότηση παρεμφερών λύσεων.

Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του -, δύο οικονομολόγοι απάντησαν πως ο Ασακάβα είναι πιθανό πως θα αποτελέσει τον επόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ). Σημειωτέον πως ο νυν διοικητής της BoJ, Χαρουχίκο Κουρόντα, είχε διατελέσει ως πρόεδρος της ADB πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στην κεντρική τράπεζα.

Σχετικα αρθρα

Γ. Κοντόπουλος: Στον δρόμο προς τις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών

fastpath

Τραπεζικός κλάδος: Παραμένει ισχυρός -Καμπανάκι για αύξηση επιτοκίων και κόκκινα δάνεια

admin

ΕΦΚΑ: Καταβάλλονται 54,5 εκατ. ευρώ για 26.000 επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο

admin

Αισιοδοξία των οίκων αξιολόγησης για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

fastpath

Πτηνοτρόφοι: Γιατί απειλείται με λουκέτο το 56% των επιχειρήσεων του κλάδου

admin

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών από την ΑΑΔΕ -Ραβασάκια για παλιές «αμαρτίες» πριν ξεκινήσουν οι φετινές υποχρεώσεις

fastpath

Πώς βλέπουν Fitch και Moody’s την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

admin

ΕΦΚΑ: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι νέοι Γενικοί Διευθυντές – Γυναίκες οι τέσσερις

admin

Στις αγορές με νέο πενταετές ομόλογο η Ελλάδα

admin

Γ. Στύλιος στο Naftemporiki TV: Πώς θα γίνει η μετάβαση στην ευφυή γεωργία

admin

Παρίσι-Κεφαλονιά απευθείας αεροπορική σύνδεση από 22/4 έως και Οκτώβριο

admin

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Η μικρή πτώση στις τιμές θα είναι πρόσκαιρη

fastpath