Image default
Αγορές

Διορθωτικές κινήσεις ασφαλείας στη Wall Street, αναμένοντας τη Fed

Διορθωτικές κινήσεις ασφαλείας στη Wall Street, αναμένοντας τη Fed

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (6/2) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, ενώ εξετάζουν παράλληλα την πιθανότητα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αργήσει την παύση -σε πρώτη φάση- των αυξήσεων επιτοκίων και στη συνέχεια τη μείωσή τους.

Το τοπίο αναμένεται να ξεδιαλύνει την Τρίτη (7/2), καθώς ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα μιλήσει για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας ειδικά μετά τα στοιχεία για την ανθεκτική αγορά εργασίας των ΗΠΑ, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι το χαμηλότερο σε βάθος πολλών δεκαετιών. Όπως αναφέρουν αναλυτές «έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτησή του καθώς η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ επιταχύνει και δεν επιβραδύνει κάτι που ίσως οδηγήσει την Fed σε νέα αύξηση επιτοκίων και αναθεώρηση της νομισματικής της πολιτικής».

Στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,10% στις 33.891,02 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,62% στις 4.110,99 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1% στις 11.887,45 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι προσλήψεις, εκτός του γεωργικού τομέα, αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 517.000 εργαζομένους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2022. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,4% έναντι της εκτίμησης για 3,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας από τον Μάιο του 1969.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων της Goldman Sachs, υποχωρεί ο κίνδυνος για ύφεση στις ΗΠΑ καθώς η αγορά εργασίας στη χώρα δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα και το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται αισθητά. Όπως αναφέρει το -, η ομάδα αναλυτών της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον Γιαν Χάτζιους, υποβάθμισε την πρόβλεψή της για ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες στο 25%, από 35%. Αντίθετα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το - η πιθανότητα να υπάρξει ύφεση κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανέρχεται στο 65%.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική οικονομία είναι «ισχυρή και ανθεκτική» και παραμένει σε καλή πορεία για να αποφύγει την ύφεση. «Αυτό που βλέπω είναι μια πορεία όπου ο πληθωρισμός υποχωρεί σημαντικά και η οικονομία παραμένει ισχυρή», ανέφερε η Γέλεν μιλώντας στο κανάλι ABC. «Δεν έχεις ύφεση όταν υπάρχουν 500.000 θέσεις εργασίας και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας τα τελευταία 50 χρόνια», πρόσθεσε.

Σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο και ο χρυσός

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας για τις τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο των ενθαρρυντικών προβλέψεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας μετά το άνοιγμα της Κίνας και των ενδείξεων για ισχυρότερη ζήτηση.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 72 cents ή 1% στα 74,11 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και το Brent Απριλίου ενισχύθηκε κατά 1,05 δολάρια ή 1,3% στα 80,99 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το φυσικό αέριο παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 2% στα 2,457 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Επιστροφή στα κέρδη για τον χρυσό, μετά το χαμηλό τριών εβδομάδων στο οποίο διολίσθησε λόγω των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 2,90 δολάρια ή σχεδόν 0,2% στα 1,879,50 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 0,8% στα 22,237 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου έχασε 0,5% στα 4,035 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Goldman Sachs
  • Τζάνετ Γέλεν
  • ύφεση
  • προσλήψεις
  • Τζερόμ Πάουελ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Τεχνολογικό sell off στη Wall Street-Έχασε τις 5.000 μονάδες ο S&P 500

    admin

    Απέφυγαν τα χειρότερα οι ευρωαγορές-Έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας

    admin

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

    admin

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin

    Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

    admin

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin