Image default
Ευρώπη

Η Ουκρανία έχει αποσύρει 19 εκατομμύρια ρωσικά βιβλία από τις βιβλιοθήκες

Η Ουκρανία είχε αποσύρει από τις βιβλιοθήκες της μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο περίπου 19 εκατομμύρια αντίτυπα βιβλίων που προέρχονταν είτε από τη σοβιετική εποχή είτε ήταν στη ρωσική γλώσσα, δήλωσε τη Δευτέρα (6 Φεβρουαρίου) Ουκρανή βουλευτής.

Η Yevheniya Kravchuk, αναπληρώτρια επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπιστικής πολιτικής και πολιτικής πληροφόρησης του ουκρανικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι από τα 19 εκατομμύρια βιβλία, τα 11 εκατομμύρια ήταν στα ρωσικά.

«Ορισμένα ουκρανόγλωσσα βιβλία από τη σοβιετική εποχή έχουν επίσης αποσυρθεί», δήλωσε η Kravchuk σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Verkhovna Rada, του κοινοβουλίου της χώρας.

«Υπάρχουν επίσης συστάσεις για διαγραφή και αφαίρεση βιβλίων των οποίων οι συγγραφείς υποστήριξαν την ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές τι συνέβη με τα βιβλία που αποσύρθηκαν.

Αφού η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, το Κίεβο περιόρισε όλο και περισσότερο τη χρήση ρωσικών βιβλίων. Η διαδικασία της λεγόμενης «απορωσικοποίησης» επιταχύνθηκε όταν η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Στα μέσα του 2022 η Ουκρανία περιόρισε τη διανομή ρωσικών βιβλίων, επιδιώκοντας να διακόψει περαιτέρω τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο γειτόνων και να αναιρέσει πολιτικές που, σύμφωνα με τις αρχές του Κιέβου, έχουν καταστείλει την ουκρανική ταυτότητα επί αιώνες.

«Σε γενικές γραμμές, η αναλογία των βιβλίων στη ρωσική και την ουκρανική γλώσσα στις βιβλιοθήκες μας είναι απλώς πολύ λυπηρή», δήλωσε η Kravchuk.

«Έτσι, τώρα μιλάμε για το γεγονός ότι είναι απαραίτητο να ανανεωθούν τα κονδύλια και να αγοραστούν βιβλία στην ουκρανική γλώσσα το συντομότερο δυνατό».

Πρόσθεσε ότι περίπου το 44% των βιβλίων στις βιβλιοθήκες της Ουκρανίας είναι στα ρωσικά, ενώ τα υπόλοιπα στα ουκρανικά ή στις γλώσσες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ουκρανικά είναι η μόνη επίσημη γλώσσα της χώρας. Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού μιλάει κυρίως ή μόνο ουκρανικά και περίπου το 30% μιλάει κυρίως ή μόνο ρωσικά, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου για το 2019.

Τόσο τα ρωσικά όσο και τα ουκρανικά είναι ανατολικοσλαβικές γλώσσες, αλλά ενώ οι περισσότεροι Ουκρανοί μιλούν ρωσικά, οι Ρώσοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ουκρανικά δυσκολεύονται να τα κατανοήσουν.

Η ρωσική γλώσσα εξακολουθεί να διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στις επιχειρήσεις, τον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης. Και εξακολουθεί να ομιλείται πολύ ευρέως σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, αν και η χρήση της ρωσικής γλώσσας έχει περιοριστεί όλο και περισσότερο. Η νομοθεσία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις και άλλα ιδρύματα να χρησιμοποιούν την ουκρανική γλώσσα.

Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, κατά την περίοδο που η Ρωσία κατείχε ουκρανικά εδάφη στην αρχή της εισβολής, πολλά ουκρανικά βιβλία και εγχειρίδια καταστράφηκαν.

Σχετικα αρθρα

Η Κομισιόν αντιμέτωπη με το περίσσευμα εμβολίων κορονοϊού

admin

Ικανοποίηση στην Τσεχία για τη συμφωνία ΕΕ στα ηλεκτρονικά καύσιμα

admin

BioNTech: Προβλέπει 5 δισ. έσοδα από το εμβόλιο του κορωνοϊού- Από 17 δισ. το 2022

admin

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, σε υψηλά ενός έτους

admin

Σαουδική Αραβία και Κίνα όλο και πιο κοντά

admin

Ντε Γκίντος: Εχει τελειώσει, μεσοπρόθεσμα, η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων

admin

ΕΚΤ: Επιβραδύνεται η αύξηση των εταιρικών δανείων στη ευρωζώνη

admin

Φυσικό αέριο: Η επίδραση του καιρού κινεί ανοδικά τις τιμές

admin

Στην First Citizens η Silicon Valley Bank

admin

Mr Zara: Σε… αγώνα δρόμου για να ξοδέψει τα δισεκατομμύριά του

admin

Πέθανε ο βασιλιάς των ντάμπλινγκς: Με 20 δολάρια στην τσέπη έχτισε μία αυτοκρατορία

admin

Γερμανία: Απεργία ιστορικών διαστάσεων -Ζητούν αύξηση τουλάχιστον 500 ευρώ

admin