Image default
Αγορές

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street με «υπογραφή» Πάουελ

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street με «υπογραφή» Πάουελ

Ενδοσυνεδριακή αλλαγή σκηνικού έλαβε χώρα σήμερα (7/2) στη Wall Street, καθώς οι αρχικές απώλειες… μεταμορφώθηκαν σε κέρδη μετά τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε πως ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να επιβραδύνει το ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων, μέχρις ότου φτάσει στην παύση και αργότερα στην έναρξη των μειώσεων. «Η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει. Και έχει ξεκινήσει στον τομέα των αγαθών … Αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Αυτά είναι τα πολύ πρώιμα στάδια του αποπληθωρισμού», είπε ο Πάουελ.

Στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,78% στις 34.156,69 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,29% στις 4.163,91 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,90% στις 12.113,79 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν κοντά στα υψηλά ημέρας.

Οι επενδυτές αξιολογούν και τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτό το διάστημα στη Wall Street. Μέχρι στιγμής λίγο πάνω από τις μισές εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει κέρδη, με περίπου το 69% να ξεπερνούν τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε σε νέο ρεκόρ το προηγούμενο έτος. Ειδικότερα, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 12,2% στα 948 δισ. δολάρια από 845 δισ. δολάρια το 2021 όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Για τον Δεκέμβριο το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 67,4 δισ. δολάρια.

Κερδών συνέχεια για πετρέλαιο και χρυσό

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, λαμβάνοντας ώθηση από τις προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση στην Κίνα, αλλά και από τις σημερινές δηλώσεις του Πάουελ, που έκανε λόγο για αποπληθωρισμό.

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) ανέφερε σήμερα ότι η παραγωγή αμερικανικού αργού αναμένεται να αυξηθεί το 2023, ενώ η ζήτηση θα παραμείνει αμετάβλητη. Ειδικότερα, η EIA ανακοίνωσε ότι περιμένει η παραγωγή στις ΗΠΑ να ενισχυθεί κατά 590.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, στα 12,49 εκατ. βαρέλια την ημέρα και κατά άλλα 160.000 βαρέλια στα 12,65 εκατ. το επόμενο έτος. Η κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει σταθερή στα 20,3 εκατ. βαρέλια το 2023. Η ζήτηση στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα αυτό το έτος και κατά 400.000 βαρέλια το 2024.

 Στη συνεδρίαση της Τρίτης, το συμβόλαιο Μαρτίου του West Texas Intermediate έκλεισε με κέρδη 3,03 δολαρίων ή 4,1% στα 77,14 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα, το Brent Απριλίου έκλεισε με άνοδο 2,70 δολαρίων ή 3,3% στα 83,69 δολάρια το βαρέλι.

Οι αποψινές δηλώσεις του προέδρου της Fed παρείχαν στήριξη και στον χρυσό, με το πολύτιμο μέταλλο να βγαίνει κερδισμένο -για δεύτερη σερί μέρα- από την ταυτόχρονη αποδυνάμωση του δολαρίου. Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου πρόσθεσε 5,30 δολάρια ή 0,3% και έκλεισε στα 1.884,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Αντίθετα, το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε 0,3% στα 22,177 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 1,1% και έκλεισε στα 4,0805 δολάρια ανά λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • FEDERAL RESERVE
  • Τζερόμ Πάουελ
  • αποπληθωρισμός
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • εμπορικό ελλειμμα
  • ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin

    Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

    admin

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin

    Συνεχίζεται η άνοδος στη Wall Street λόγω θετικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων

    admin

    Νέα άνοδος στις ευρωαγορές-Ώθηση από το rebound της Wall Street

    admin

    Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές- Τεχνολογικό ράλι στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Wall Street: Επιστροφή σε θετικό πρόσημο χάρη στις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    NYSE: Εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης διαπραγμάτευσης μετοχών

    admin