Image default
Οικονομία

25,19 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του Ινστιτούτου Παστέρ

Την απόφαση για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ), με προϋπολογισμό 25.195.647,36 ευρώ, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.

Δημιουργία Κέντρου Αριστείας

Η μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Παθογόνων (Hellenic Pasteur Institute – Pathogen Research Centre HPI-PRC). Η ίδρυση του Κέντρου πρόκειται να ενισχύσει την παροχή υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης, με απώτερο αποτέλεσμα την προώθηση της γνώσης στην εκπαίδευση και εξειδίκευση νέων επιστημόνων, στην ανάπτυξη καινοτόμων προγνωστικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων, και στη μετατροπή των προϊόντων έρευνας, σε καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που αφορούν τα λοιμώδη νοσήματα.

Κατασκευή δύο νέων «πράσινων» κτηρίων

Η απόφαση για την επέκταση του Παστέρ περιλαμβάνει, επίσης, την κατασκευή δύο νέων υπερσύγχρονων «πράσινων» κτηρίων, του κτηρίου LAB και του κτηρίου HUB, που θα εξασφαλίζουν ενεργειακή ασφάλεια, με πιστοποίηση των εγκαταστάσεων ως “Net Zero Energy and Carbon Emission”, συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ., οργανωμένων σε πέντε επίπεδα – ορόφους το κάθε ένα.

Οι νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να προσελκύσουν ερευνητικά προγράμματα εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας για νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, συμβάλλοντας στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας. Παράλληλα, οι καινούριες υποδομές πρόκειται να αυξήσουν τη δυνατότητα του Παστέρ για παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων υψηλών προδιαγραφών, καθώς και περισσότερες θέσεις φιλοξενίας για την εκπαίδευση φοιτητών προπτυχιακής και μεταπτυχιακής κατεύθυνσης.

Εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά προγράμματα θα παρέχονται και σε μέλη των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας (αστυνομία, πυροσβεστική κ.λπ.) για την εξειδικευμένη αντιμετώπιση βιολογικών κινδύνων, ενώ τα εργαστήρια υψηλής βιοασφάλειας θα συμβάλλουν στο έργο του Ελληνικού Στρατού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αντιμετώπιση θεμάτων βιοτρομοκρατίας.

Σημειώνεται ότι το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υποδομών των ερευνητικών κέντρων της χώρας, με στόχο την προώθηση και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ κατέχει εκατονταετή εμπειρία στην έρευνα παθογόνων μικροοργανισμών. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, με το Υπουργείο Υγείας, και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, συμβάλλοντας στην ετοιμότητα της χώρας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την δυναμική του Παστέρ στον έλεγχο και την αντιμετώπιση επιδημιών, καθώς και στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Πάνω από 500 εκατ. για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων και επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ήταν το πρώτο υπουργείο που εκπόνησε και υπέβαλε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και επενδύσεων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας θέτοντας στην πρώτη γραμμή των προτάσεών του την έρευνα και την καινοτομία που αποτελούν στρατηγική μας προτεραιότητα» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως τόνισε, «έρχεται τώρα η ώρα που ο σχεδιασμός και η σκληρή δουλειά μετουσιώνονται σε συγκεκριμένες δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική επιστημονική κοινότητα και την εθνική οικονομία. Βάζουμε συνεπώς έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών μας ώστε η Ελλάδα, αξιοποιώντας το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό της, να συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές του 21ου αιώνα».

Από την πλευρά του ο κ. Δήμας σημείωσε πως «η έρευνα που διεξάγεται στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε αξιοποιήσιμα αποτελέσματα, που θα σημάνουν μία νέα εποχή για την ανάπτυξη των Βιοεπιστημών στην χώρα μας». «Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο και παρέχει την δυνατότητα  στους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές να διεξάγουν έρευνα αιχμής σε σύγχρονες υποδομές και να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο από την Ελλάδα» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin