Image default
Ευρώπη

Η Μόσχα εξαπολύει συγκαλυμμένες απειλές εάν η Βοσνία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα για μια «ανάλογη απάντηση» σε περίπτωση που η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή σε οποιονδήποτε εχθρικό προς τη Μόσχα οργανισμό, έγραψε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Σαράγεβο σε μια ανάρτηση στο Facebook.

Σε ένα μακροσκελές κείμενο, που αναρτήθηκε την Τρίτη με αφορμή την Ημέρα Διπλωματίας της Ρωσίας, ο πρέσβης Ιγκόρ Καλαμπούχοφ τόνισε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις υποθέσεις της Βοσνίας, «ούτε η Ρωσία, ούτε η ΕΕ, ούτε οι ΗΠΑ».

«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ελεύθερη να κάνει οποιοδήποτε βήμα στην παγκόσμια σκηνή, να ενταχθεί σε οποιονδήποτε οργανισμό. Αν αυτό είναι που θέλει η πλειοψηφία των πολιτών και αν είναι χρήσιμο για τη χώρα, θα είμαστε ευτυχείς».

«Αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι αν εντάσσεσαι σε ένα μπλοκ που έχει ως κύριο στόχο την καταστροφή της Ρωσίας, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε κι εμείς τους εαυτούς μας».

Αν και ο Καλαμπούχοφ είπε ότι «όσο δεν παίρνετε μέτρα εναντίον μας, είμαστε χαλαροί και δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να ενισχύσουμε την άμυνά μας», συνέχισε: «Ας είμαστε ρεαλιστές: Εάν υποθετικά οι Βρυξέλλες ή η Ουάσιγκτον διέταζαν την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων με στόχο τη Μόσχα, τότε το Σαράγεβο, ένα μελλοντικό μέλος των οργανισμών υπό τον έλεγχό τους, θα αναγκαζόταν να το κάνει».

«Πρόκειται λοιπόν για μια ελεύθερη επιλογή, αλλά σας παρακαλώ, μην περιορίσετε το δικό μας δικαίωμα να απαντήσουμε. Αναλογικά, φυσικά».

Επιδιώκοντας να κλείσει με μια καθησυχαστική νότα, ο πρέσβης κατέληξε: «Όσο δεν είμαστε 100% σίγουροι για την πραγματικότητα των άθλιων σχεδίων για την καταστροφή της χώρας μας, κανείς δεν θα πατήσει το κόκκινο κουμπί. Μιλώντας σοβαρά, δε νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε ακραίες εξελίξεις».

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη χωρίστηκε σε δύο μέρη -την Ομοσπονδία και τη Σερβική Δημοκρατία- στο τέλος του πολέμου του 1992-1995 μεταξύ των τριών εθνοτήτων της, των Βοσνίων, των Κροατών και των Σέρβων.

Οι Σέρβοι της Βοσνίας αντιτίθενται στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σχετικα αρθρα

Σοκολάτα από παιδιά-σκλάβους

admin

Κίνα: Απαλλαγή θεωρήσεων για τον διευρυμένο «κύκλο φίλων»

admin

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Και η Γαλλία εξοπλίζεται με νόμο για την αντιμετώπιση της ανάμειξης ξένων κρατών στο εσωτερικό της

admin

Ευρωεκλογές: Η ιταλική κεντροαριστερά συσπειρώνεται πίσω από τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin