Image default
Ευρώπη

Ο καγκελάριος της Αυστρίας ζητά ευρωπαϊκή λύση για την παράτυπη μετανάστευση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, δήλωσε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ενόψει της διήμερης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει την Πέμπτη.

Στις συνομιλίες με τη φον ντερ Λάιεν και την Μελόνι, ο Νεχάμερ συζήτησε την παράνομη μετανάστευση και την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων.

«Οι συνομιλίες εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ είναι πολύτιμες για να συζητήσουμε τις κοινές θέσεις και επίσης για να εξηγήσουμε καταστάσεις που προκαλούν ανησυχία», δήλωσε ο Νεχάμερ, όπως μεταδίδει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η ομόλογός μου Τζόρτζια Μελόνι και εγώ έχουμε πολλά κοινά εδώ, αν και με διαφορετικές προϋποθέσεις. Αυτό που έχουμε κοινό είναι ότι θέλουμε να αναλάβουμε κοινή και ενιαία δράση κατά της παράνομης μετανάστευσης και ότι είναι καιρός για μια ευρωπαϊκή λύση», πρόσθεσε.

Πρόσφατα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον και η συντονίστρια της ΕΕ για τις επιστροφές Μαρί Τζούριτς περιέγραψαν μια στρατηγική για την αύξηση των επιστροφών μεταναστών και την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους εν μέσω της έξαρσης των αιτήσεων ασύλου.

Η ρεαλιστική προσέγγιση που ανέφερε η Επιτροπή τις τελευταίες ημέρες θα χρειαστεί τώρα για να «ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο Νεχάμερ, υποθέτοντας ότι θα οδηγήσει και σε συγκεκριμένες αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Νεχάμερ έχει εργαστεί για μια συμμαχία εντός της ΕΕ για να ωθήσει την Επιτροπή σε μια πιο σκληρή γραμμή για την προστασία των συνόρων, επισκεπτόμενος τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ τον Ιανουάριο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Νεχάμερ επέκρινε έντονα τις Βρυξέλλες για την άρνησή τους να βοηθήσουν τη Βουλγαρία να προστατεύσει τα σύνορά της με χρηματοδότηση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τον Δεκέμβριο, η Αυστρία και η Ολλανδία εμπόδισαν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα, με την Αυστρία να φοβάται ότι η Βουλγαρία δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει τα σύνορά της με την Τουρκία, παρά τις έντονες επικρίσεις από εταίρους της ΕΕ, όπως η Γερμανία.

Σχετικα αρθρα

Γιατί το πετρέλαιο δεν «φοβάται» και τόσο τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

admin

Χαλκό μεταμφιεσμένο σε παλιοσίδερα εμπορεύονται Κίνα – Ρωσία

admin

Προσπαθεί η Μελόνι να κουκουλώσει το αυξανόμενο ιταλικό χρέος;

admin

Πρώτη στάση της θητείας του η Μαδρίτη για τον νέο Πορτογάλο πρωθυπουργό

admin

Μετανιωμένος για την απαγόρευση των αμβλώσεων ο Μοραβιέτσκι, αλλά για τους λάθος λόγους

admin

Κροατία: Πρόεδρος εναντίον Πρωθυπουργού με φόντο τις βουλευτικές εκλογές

admin

Τσεχία: Η Ουκρανία να λάβει την ίδια στήριξη που έλαβε το Ισραήλ

admin

Μπορέλ: Όχι σε μια σύγκρουση – αντιπερισπασμό για «τα δεινά στη Γάζα»

admin

Στην ατζέντα των G7 και της ΕΕ η κλιμάκωση στις σχέσεις Ιράν – Ισραήλ

admin

Κατηγορηματική άρνηση ΗΠΑ για συμμετοχή σε αντίποινα εναντίον του Ιράν

admin

Η σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ έφερε τη μεγαλύτερη αναστάτωση στις αερομεταφορές από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001

admin

Έκθεση Oxfam: Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ

admin