Image default
Οικονομία

Τι κάνουν οι κεντρικές τράπεζες για την ταυτόχρονη μείωση εκπομπών και πληθωρισμού

Μέτρα για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης λαμβάνουην οι κεντρικές τράπεζες.

Μέτρα για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες αρχής γενομένης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο για να συμπεριλάβει δείκτες κλιματικής αλλαγής στη νομισματική πολιτική της για τη μείωση του πληθωρισμού. Το βασικό επιχείρημα πίσω από αυτή την κίνηση είναι ότι αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει την κλιματική ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών συστημάτων της Ευρώπης, αλλά θα υποστηρίξει επίσης την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασής της

Όπως είναι γνωστό, τον Ιούλιο του 2021, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο δράσης για να συμπεριλάβει τις μετρήσεις της κλιματικής αλλαγής στα μακροοικονομικά μοντέλα και τις στρατηγικές νομισματικής πολιτικής της. Έκτοτε έχει αρχίσει να κάνει μετρήσιμες αλλαγές στις λειτουργίες και το πλαίσιό της σε επίπεδο δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διασφαλίζοντας ότι και τα δύο ευθυγραμμίζονται με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

Η τελευταία παρέμβαση στον οδικό χάρτη πράσινων οικονομικών της ΕΚΤ αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες με τη μορφή τριών νέων κλιματικών δεικτών που πρόκειται να ενσωματωθούν στις πολιτικές που διέπουν τα χρηματοπιστωτικά συστήματα της Ευρώπης και τα έργα που χρηματοδοτούν.

Συγκεκριμένα, οι τρεις νέοι κλιματικοί δείκτες που ανέπτυξε η ΕΚΤ είναι ο Δείκτης βιώσιμης χρηματοδότησης (π.χ. πόσο βιώσιμα είναι τα έργα που χρηματοδοτούνται σε κάθε δεδομένο χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο), ο Δείκτης εκπομπών άνθρακα (π.χ. ποια είναι η σχετική ένταση άνθρακα σε κάθε δεδομένο χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο) και ο Δείκτης φυσικού κινδύνου (π.χ. ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα που σχετίζονται με κάθε δεδομένο χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο).

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους εμπνευστές της παρέμβασης θα δώσει κίνητρα για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα τόσο των κυβερνήσεων όσο και των εταιρειών και θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Επιπλέον, μέσω της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της οικονομίας έναντι του κλιματικού κινδύνου και της παροχής καλύτερης ενεργειακής ασφάλειας μέσω της κλιμάκωσης των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει μελλοντικές ανωμαλίες στη ζήτηση και συνεπώς να μειώσει δυνητικά τον κίνδυνο πληθωρισμού και την επακόλουθη ανάγκη αύξηση των επιτοκίων.

Δεσμεύσεις άλλων κεντρικών τραπεζών για το κλίμα

Στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Παρίσι το 2017, οκτώ κεντρικές τράπεζες συγκεντρώθηκαν για να σχηματίσουν το «Δίκτυο Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)» με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού του ΟΗΕ.

Έκτοτε, το δίκτυο μετρά πάνω από 120 μέλη, με πολλά να ξεκινούν τις δικές τους πρωτοβουλίες για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών και να μοιράζονται βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της πράσινης χρηματοδότησης.

Το 2021, ένα από τα πιο εξέχοντα μέλη του δικτύου, η Τράπεζα της Αγγλίας, ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει τις κλιματικές εκτιμήσεις στις λειτουργίες και το πλαίσιό της για να υποστηρίξει την πράσινη μετάβαση και την κλιματική ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών της συστημάτων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, επίσης μέλος του NGFS – η οποία ανέκαθεν δεχόταν ευρεία κριτική για την κλιματική πολιτική της – ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους την έναρξη μιας νέας πιλοτικής ανάλυσης κλιματικού σεναρίου για έξι από τις μεγαλύτερες τράπεζές της.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες στην Ασία, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, έχουν επίσης επιδείξει δέσμευση να μετατοπίσουν τις οικονομίες τους προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέσω νομισματικών πολιτικών με επίκεντρο το κλίμα και την ιεράρχηση των πράσινων δανείων, αν και ιδιαίτερα η Κίνα έχει αντιμετωπίσει ευρέως διαδεδομένες κατηγορίες για Greenwashing λόγω της ώθησης που προσφέρει σε επενδύσεις για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.

Ωστόσο, για εκείνα τα κράτη των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό στους τομείς των ορυκτών καυσίμων, η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία συνεπάγεται συγκριτικά υψηλότερο κόστος και επομένως έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την εντολή των κεντρικών τραπεζών να διατηρήσουν μια νομισματική πολιτική που ενθαρρύνει τη σταθερότητα. Η Τράπεζα του Καναδά, για παράδειγμα, έχει επικριθεί ευρέως για την κλιματική αδράνεια από αυτή την άποψη.

Σχετικα αρθρα

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

admin

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

admin

Παγίδα τεκμηρίων στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Το «φρένο του χρέους» καταδικάζει τη γερμανική οικονομία

admin

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin