Image default
Πολιτική

Υπεγράφη η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ην. Βασιλείου στο Πόρτσμουθ

panagiotopoulos

Για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοβρετανικών σχέσεων, κάθε χρόνο θα συμφωνείται ένας «οδικός χάρτης» που θα επικαιροποιεί τις προτεραιότητες ως προς τη διμερή αμυντική συνεργασία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στην υπογραφή της λεγόμενης Διακήρυξης Ενιαίου Οράματος προχώρησαν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Λονδίνο και εν συνεχεία στο Πόρτσμουθ, συνοδεία του Βρετανού ομολόγου του Μπεν Γουάλας.

Η διμερής αμυντική συμφωνία υπογραμμίζει, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, την κοινή αποφασιστικότητα των δύο χωρών για συνεργασία ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα έναντι όλων των απειλών και προκλήσεων ασφαλείας στην ευρωατλαντική περιοχή.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοβρετανικών σχέσεων, κάθε χρόνο θα συμφωνείται ένας «οδικός χάρτης» που θα επικαιροποιεί τις προτεραιότητες ως προς τη διμερή αμυντική συνεργασία.

Οι δύο χώρες «συμφωνούν να επιδιώκουν την αξιοποίηση νέων ευκαιριών για συνεργασία, όπως η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της διεπιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεών τους και η βελτίωση των δυνατοτήτων που παρέχονται στο ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας, όπως το Συμμαχικό Σώμα Ταχείας Αντίδρασης».

Οι δύο χώρες συμφωνούν επίσης, οικοδομώντας επί του επιτυχούς ιστορικού στρατιωτικής συνεργασίας, να συνεργάζονται για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για μελλοντικές ανάγκες στρατιωτικού υλικού, για μεγιστοποίηση της στρατιωτικής διεπιχειρησιακής ικανότητας και για μείωση στα κόστη προμήθειας και υποστήριξης.

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μακροχρόνιος σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ και αμυντικός εταίρος και είμαι ευτυχής που καλωσόρισα τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Αυτή η καινούρια ενιαία συμφωνία άμυνας και ασφάλειας θα δώσει ώθηση σε μεγαλύτερη σύμπραξη και στρατιωτική συνεργασία ΗΒ-Ελλάδας, βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές ασφαλείας και προκλήσεις στον ευρωατλαντικό χώρο».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επιθεώρησε το πρωί της Τρίτης τιμητικό άγημα στο Horse Guards Parade του Λονδίνου συνοδευόμενος από τον κ. Γουάλας, πριν μεταβούν στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ για τις συνομιλίες τους και περιήγηση στο αντιτορπιλικό HMS Diamond.

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Δένδιας: Με στίχους από ποίημα του Λόρδου Βύρωνα η ομιλία του για τα 200 χρόνια από τον θάνατό του

admin

«Πυρά» Παπανώτα κατά Πανόπουλου: Βασιλικότερος του βασιλέως ο πιτσιρικάς;

admin

Δείτε live: Η παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κασσελάκη – Βίντεο και φωτογραφίες

admin

Στη Δυτική Λέσβο ο Μητσοτάκης: Τα συγχαρητήρια στον Δήμο, η επίσκεψη στο λιμάνι στο Σίγρι και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του απολιθωμένου δάσους

admin

Σύνοδος Πρυτάνεων – Πιερρακάκης: Πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια

admin

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο

admin

Σχοινάς: Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο θα συνεχίσουν να φυλάσσονται και να είναι ασφαλή

admin

Υπόμνημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Άρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις προσεχείς ευρωεκλογές

admin

Μητσοτάκης για οδικό άξονα Λέσβου: Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι τα αναπτυξιακά έργα είναι προτεραιότητά μας

admin

Κουίζ από τον Στέφανο Κασσελάκη: «Αυτόν τον κύριο, ομοφοβικό βουλευτή της ΝΔ, τον ξέρετε;»

admin

Κεραμέως: Ξεπεράσαμε τις 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου – Δείτε βίντεο

admin

Γερμανικά δημοσιεύματα: «Απόλυτο μπέρδεμα» η απαγόρευση εισόδου στον Βαρουφάκη

admin