Image default
Οικονομία

Καύσιμα: Πόσο θα διαρκέσουν οι χαμηλότερες τιμές –Γιατί η αγορά ανησυχεί για την παγκόσμια προμήθεια

Οι τιμές των καυσίμων κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης κινούνται πτωτικά τις τελευταίες ημέρες με την καθοδική πορεία να αναμένεται να αναστραφεί.

Οι τιμές των καυσίμων κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης κινούνται πτωτικά τις τελευταίες ημέρες με την καθοδική πορεία να αναμένεται να αναστραφεί ως απόρροια της ανόδου του Brent, το οποίο χθες Τετάρτη κατέγραψε άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Η πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και η ανησυχία για την προσφορά λόγω του σεισμού στην Τουρκία και του φόβου για την ικανότητα των υποδομών της να εξυπηρετήσουν τη διέλευση καυσίμων ασκούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές ενώ προβληματισμό στην αγορά δημιουργεί και ο φονικός σεισμός στην Τουρκία.

Οι εργασίες στον τερματικό σταθμό BTC της Τζεϊχάν, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μέσω του οποίου εξάγονται μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν τελούν σε αναστολή μετά τον καταστροφικό και «φονικό» σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, ο οποίος ισοπέδωσε την Τουρκία και τη Συρία.

Η διεθνής τιμή του Brent πλησίασε και πάλι τα 85 δολάρια, ανοίγοντας και πάλι το δρόμο για νέα άνοδο μέσα στο επόμενο τριήμερο στις χώρες εισαγωγής όπως είναι η χώρα μας. Βέβαια, σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση των τιμών στην Ελλάδα εκτός από την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά της Μεσογείου (καθώς το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό προϊόν) είναι και η ισοτιμία ευρώ και δολαρίου.

Τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ θεωρήθηκαν λιγότερο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν, ενισχύοντας την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και επιβαρύνοντας το δολάριο. Και όπως είναι γνωστό, ένα ασθενέστερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο φθηνότερο για άλλους κατόχους νομισμάτων.

Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των χωρών με την ακριβότερη βενζίνη

Παρά την πρόσφατη πτώση στις τιμές των καυσίμων, οι τιμές στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι δυσανάλογες σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ενώ η μέση τιμή της βενζίνης παγκοσμίως διαμορφώνεται στα 1,21 ευρώ το λίτρο, στην Ελλάδα ξεπερνά τα 1,90 ευρώ θέτοντας τη χώρα μας στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως με την πιο ακριβή βενζίνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του GlobalPetrolPrices, όσον αφορά στην τιμή της βενζίνης, η Ελλάδα εμφανίζεται ως η όγδοη ακριβότερη χώρα παγκοσμίως ακολουθώντας χώρες όπως είναι το Χονγκ Κόνγκ, το Μονακό, η Νορβηγία, η Δανία ή η Φιλανδία και είναι αισθητά ακριβότερη σε σχέση με χώρες όπως είναι η Αυστρία, το Λουξεμβούργο ή η Κύπρος.

Ένα νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου εξακολουθεί να θωρείται πιθανό

Από την άλλη, παράγοντες της διεθνούς αγοράς δεν αποκλείουν μια νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου ακόμη και στα 100 δολάρια λόγω των προοπτικών της ζήτησης.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι λιγότερο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα βοηθήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να αποφύγει μια απότομη οικονομική επιβράδυνση ή ύφεση που θα έπληττε τη ζήτηση πετρελαίου. Ο τερματισμός των περιορισμών του COVID-19 από την Κίνα, εν τω μεταξύ, αναμένεται επίσης να στηρίξει τη ζήτηση για καύσιμα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΠΕΚ του Ιράν, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 100 δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι ανοδικές προοπτικές του Ιράν καθοδηγούνται από τις προσδοκίες για αυξημένη κινεζική ζήτηση και περιορισμένη πρόσθετη προσφορά.

Άλλωστε, η Σαουδική Αραβία αύξησε την τιμή του αργού της προς την Ασία τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας την πεποίθησή της ότι η κινεζική ζήτηση θα ανακάμψει.

Σχετικα αρθρα

Τα πέντε μεγάλα διλήμματα των κεντρικών τραπεζών

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είναι σταθερά πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

fastpath

ΕΤΑΑ: Ανοίγει ο δρόμος για τα πρώτα έργα InvestEU – Χρηματοδότηση για για πράσινη κινητικότητα και ενέργεια

admin

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Πάνω από τον στόχο κατά 1,245 δισ. τα φορολογικά έσοδα το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023

admin

Ν. Μηταράκης: Παράταση της διαδικασίας για εισδοχή εργατών γης

admin

ΤτΕ: Νέα μείωση των καταθέσεων τον Φεβρουάριο

admin

Η εφορία ψαλιδίζει το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού

admin

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την οικονομική προοπτική του Δήμου Αθηναίων

fastpath

Προϋπολογισμός: Ποιοι φόροι γέμισαν τα κρατικά ταμεία το πρώτο δίμηνο

admin

ΤτΕ: «Βουτιά» 1,456 δισ. στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο

admin

Τουρισμός: Ελληνική πρωτιά σε πωλήσεις στη Γαλλία τον Φεβρουάριο

admin

Φθηνό «πράσινο» ρεύμα στις βιομηχανίες: Νέες διαπραγματεύσεις με Κομισιόν για πρεμιέρα στις αρχές 2024

admin