Image default
Οικονομία

Γιατί η Goldman Sachs «εξαλείφει» τώρα τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ

Γιατί ο Jan Hatzius περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες για μια ύφεση στις ΗΠΑ. Αρκετά χαμηλότερα από το consensus. Τι αναμένει για επιτόκια, πληθωρισμό και Κίνα.

Αρκετά χαμηλότερα θέτει πλέον τον «πήχη» για την εκδήλωση μια ύφεσης στις ΗΠΑ κατά το επόμενο δωδεκάμηνο η Goldman Sachs, με τις πιθανότητες να υποχωρούν στο 25% από 35% προηγουμένως, με το consensus να είναι αρκετά υψηλότερα, ήτοι στο 65%.

Η διατηρούμενη δυναμική της αγοράς εργασίας και οι πρώτες ενδείξεις βελτίωσης στις έρευνες για τις επιχειρήσεις υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος μιας βραχυπρόθεσμης ύφεσης έχει υποχωρήσει σημαντικά, όπως σημειώνει ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος του επενδυτικού οίκου. Ο ίδιος αναμένει μια επιτάχυνση της αναπτυξιακής δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας την άνοιξη καθώς το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα συνεχίζει να αυξάνεται, η οπισθοχώρηση από τις αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες μετριάζεται κάπως και η ταχύτερη ανάπτυξη στην Κίνα και την Ευρώπη υποστηρίζει περαιτέρω τον τομέα μεταποίησης των ΗΠΑ.

Ακόμη και η αναθεωρημένη εκτίμηση του Hatzius βρίσκεται υψηλότερα από την απόλυτη πιθανότητα η αμερικανική οικονομία να εισέλθει σε μια ύφεση σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο ενός εύρους δώδεκα μηνών, η οποία ιστορικά ήταν κατά μέσο όρο στο 15%.

Ο κύριος λόγος είναι ότι η εξισορρόπηση της αγοράς εργασίας παραμένει ημιτελής. Κατά συνέπεια, η Goldman Sachs θα αγνοούσε σε μεγάλο βαθμό την πιο πρόσφατη έκθεση Jolts ως προς το μέτωπο της απασχόλησης – η οποία συνεπάγεται ένα «κενό» θέσεων εργασίας – εργαζομένων σχεδόν 5,5 εκατομμυρίων – καθώς δεν ευθυγραμμίζεται τόσο πολύ με τους πιο έγκαιρους χρονικά δείκτες. Ο μέσος όρος των θέσεων εργασίας που ανοίγουν, σύμφωνα με τα δεδομένα και τις μετρήσεις από την LinkUp και την Indeed στα τέλη Ιανουαρίου, συνεπάγονται ένα «κενό» θέσεων εργασίας – εργαζομένων της τάξεως των 4 εκατομμυρίων, μεταξύ δηλαδή του υψηλού των 6 εκατομμυρίων στις αρχές του 2022 και του επιπέδου των 2 εκατομμυρίων πριν από την πανδημία του κορονοϊού, που η Goldman Sachs θεωρεί ότι είναι συμβατό με το στόχο της Fed για τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, η επιβράδυνση των μισθών υποδηλώνει επίσης ότι η αγορά εργασίας εξισορροπείται πιο γρήγορα από ό,τι υποδεικνύεται από τις θέσεις εργασίας στην έκθεση Jolts. Με τον δείκτη του κόστους απασχόλησης του τετάρτου τριμήνου, καθώς και τις μέσες ωριαίες αποδοχές του Ιανουαρίου, ο Hatzius εκτιμά ότι η διαδοχική τάση στην αύξηση των ονομαστικών μισθών έχει υποχωρήσει στο 4,25% περίπου. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των μισθών έχει μειωθεί σχεδόν κατά τα δύο τρίτα από το ανώτατο επίπεδο του 5,5% που παρατηρήθηκε στις αρχές του 2022, σε έναν ρυθμό της τάξεως του 3,5% που ο έμπειρος οικονομόλογος θεωρεί ότι είναι συμβατός με τον στόχο της Fed για τον πληθωρισμό.

Ως προς το σκέλος του πληθωρισμού, η πρόοδος που έχει καταγραφεί στο σκέλος των τιμών ήταν ιδιαίτερα άμεση κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, με τον δομικό πληθωρισμό PCE – είτε μετριέται με μια μειωμένη μέση τιμή PCE είτε με τον δείκτη PCE εκτός του κλάδου των τροφίμων και της ενέργειας – έχει φτάσει στο 3% περίπου κατά μέσο όρο (σε ετήσια βάση), που είναι υψηλότερα από τα δύο τρίτα από το άνω του 5% που αποτέλεσε το ανώτατο σημείο στα μέσα του 2022.

Συνολικά, αυτές οι παρατηρήσεις υποστηρίζουν όχι απλώς την αισιοδοξία που διακατέχει τον πρόεδρο της Fed Τζέρομ Πάουελ ότι είναι εφικτό το «soft landing» – (ομαλή προσγείωση της οικονομίας), αλλά και την επιμονή του, ότι η έργο και η δουλειά της Fed στην τρέχουσα φάση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η βασική εκτίμηση της Goldman Sachs κάνει λόγο για αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της FOMC τον Μάρτιο και τον Μάιο, ακολουθούμενη από περίπου ένα έτος αμετάβλητων επιτοκίων στο 5 – 5,25%, υψηλότερα από το τι τιμολογούν τώρα οι αγορές.

Για την Ευρωζώνη, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό βελτιώνονται επίσης, αλλά με έναν βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στις ΗΠΑ, με τον επίσημο πληθωρισμό να υποχωρεί τάχιστα, αλλά με τον δομικό και την αύξηση των μισθών να εξακολουθούν να αυξάνονται σε ετήσια βάση. Συνολικά, οι προοπτικές παραμένουν συνεπείς με τη θέση και την οπτική του Hatzius για μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο από την ΕΚΤ, ακολουθούμενη από μια τελική αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, που θα φέρει τα επιτόκια στο 3,25%, κοντά δηλαδή στο τρέχον επίπεδο τιμολόγησης των αγορών.

Τέλος, έχει αρχίσει ήδη να καταγράφεται μια επιτάχυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, με τον τρέχοντα δείκτη οικονομικής δραστηριότητας της Goldman Sachs να σημειώνει «άλμα» 8,1% τον Ιανουάριο, εξαιτίας των ισχυρότερων δεικτών PMI υπηρεσιών. Εάν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος παρουσιάσουν επιπλέον oφέλη, όπως αναμένει ο Hatzius, τότε το consensus για την ανάπτυξη της περιοχής είναι πιθανό να συνεχίσει να αναθεωρείται προς τα πάνω. Επιπλέον, η ανάπτυξη εκτός Κίνας είναι επίσης πιθανό να ωφελήσει, ειδικά σε οικονομίες εξαγωγής εμπορευμάτων καθώς και σε ασιατικές οικονομίες δημοφιλείς στους κινέζους τουρίστες, όπως επισημαίνει ο Hatzius.

Σχετικα αρθρα

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin