Image default
Ευρώπη

Η Ρωσία βάζει «μαχαίρι» στην παραγωγή πετρελαίου για αντίποινα – Άλμα στις τιμές

Την απόφασή της να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως ανακοίνωσε η Ρωσία, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία «απάντηση» στις κυρώσεις της Δύσης και ειδικά στην απόφαση για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού. «Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός των πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή είναι μία παρέμαβση στις σχέσεις της αγοράς και μία επέκταση των καταστροφικών ενεργειακών πολιτικών της συλλογικής Δύσης» αναφέρει ο Αλεξάντερ Νόβακ σε ανακοίνωσή του.

Οι περικοπές του Μαρτίου θα «διασφαλίσουν την ανάκαμψη της αγοράς» έσπευσε να προσθέσει, εννοώντας βεβαίως πως είναι μία κίνηση που θα οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης η τιμή του μπρεντ, που νωρίτερα κατέγραφε πτώση, όχι μόνο επέστρεψε σε θετικό έδαφος, αλλά καταγράφει άνοδο 2,2% στα 86,4 δολάρια το βαρέλι, στην αγορά του Λονδίνου. Το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) παρουσιάζει ανάλογη άνοδο (2,3%) στα 79,85 δολάρια το βαρέλι.

H Μόσχα συμμετέχει στη συμμαχία των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών ΟΠΕΚ+, στην οποία ηγετική δύναμη είναι ουσιαστικά η Σαουδική Αραβία. Η Δύση έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το Ριάντ πως με αποφάσεις για μείωση της παραγωγής, στηρίζει εμμέσως την πολεμική μηχανή του Πούτιν. Αυτή τη φορά ωστόσο η ρωσική κυβέρνηση δεν θέλησε να περιμένει μία συλλογική απόφαση από τον ΟΠΕΚ. Η μονομερής απόφαση για μείωση της παραγωγής, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 5% της παραγωγής του Ιανουαρίου, έρχεται ύστερα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου ότι δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητο ούτε το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε το πλαφόν που έχουν υιοθετήσει και οι χώρες του G7.

«Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να πουλήσει τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει, χωρίς πρόβλημα, στις ξένες αγορές. Αλλά δεν θέλει να υποκύψει στους περιορισμούς των τιμών, που επιβάλλονται από τα κράτη της Δύσης» υπογράμμισε ο Νόβακ. «Οι επόμενες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην αγορά» τόνισε.

Έρχονται νέες κυρώσεις, αλλά παραμένουν τα «παράθυρα»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει και νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως ανακοινώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου έδωσε το «παρών» και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παρόλα αυτά Ευρώπη και ΗΠΑ θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους και στις προσπάθειες της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις κάποιες φορές και με τη βοήθεια άλλων χωρών. Είναι ήδη γνωστό για παράδειγμα ότι το ρωσικό αργό περνάει από επεξεργασία στην Ινδία και επιστρέφει στη Δύση χωρίς να θεωρείται ρωσικό προϊόν.

Πώς η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό αργό από την πίσω πόρτα

Σχετικα αρθρα

Ζούμε τη «χαμένη δεκαετία» της παγκόσμιας οικονομίας;

admin

Fed: «Χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιαχείρισης» η πτώχευση της SVB

admin

Η Κομισιόν αντιμέτωπη με το περίσσευμα εμβολίων κορονοϊού

admin

Ικανοποίηση στην Τσεχία για τη συμφωνία ΕΕ στα ηλεκτρονικά καύσιμα

admin

Ολλανδική βοήθεια 50 εκατ. ευρώ για το νερό σε αναπτυσσόμενες χώρες

admin

BioNTech: Προβλέπει 5 δισ. έσοδα από το εμβόλιο του κορωνοϊού- Από 17 δισ. το 2022

admin

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, σε υψηλά ενός έτους

admin

Σαουδική Αραβία και Κίνα όλο και πιο κοντά

admin

Ντε Γκίντος: Εχει τελειώσει, μεσοπρόθεσμα, η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων

admin

Ενώνουν τις δυνάμεις τους πράσινα κόμματα από έξι κράτη των Βαλκανίων

admin

No pasaran TikTok στο Δημαρχείο του Λονδίνου

admin

ΕΚΤ: Επιβραδύνεται η αύξηση των εταιρικών δανείων στη ευρωζώνη

admin