Image default
Αγορές

Η χειρότερη εβδομάδα του τελευταίου διμήνου για τον S&P 500

Η χειρότερη εβδομάδα του τελευταίου διμήνου για τον S&P 500

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να καταγράφει ήπια άνοδο αλλά να κλείνει το πενθήμερο με τις μεγαλύτερες απώλειες από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (10/2) ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 33.869,27 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,22% στις 4.090,46 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,61% στις 11.718,12 μονάδες, με τον τελευταίο να κλείνει με απώλειες για τρίτη διαδοχική μέρα. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones έχασε 0,2%, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,1% και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 2,4% βάζοντας τέλος στο σερί των 5 ανοδικών εβδομάδων.

Στις επιμέρους μετοχές, η Lyft κατέγραψε «βουτιά» άνω του 35%, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Στον αντίποδα, η Yelp σημείωσε άνοδο 7%, μετά την ανακοίνωση εσόδων ύψους 309 εκατ. δολαρίων, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για 307 εκατ. δολάρια. Οικονομικά μεγέθη έχει ανακοινώσει σχεδόν το 70% των εισηγμένων εταιρειών του S&P 500. Από αυτές, περίπου το 70% έχει ανακοινώσεις επιδόσεις καλύτερες των προσδοκιών. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας (79%).

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού των ΗΠΑ πρόσθεσε 6,1 μονάδες βάσης στο 3,743%. Το 2ετές κέρδισε λιγότερο από μία μονάδα βάσης στο 4,511% κλείνοντας στο υψηλότερό του επίπεδο από τις 22 Νοεμβρίου του 2022.

Στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan ενισχύθηκε στις 66,4 μονάδες από 64,9 τον Ιανουάριο. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στο 72,6 από 68,4 τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών υποχώρησε στο 62,3 από 62,7.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται πλέον στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα.

Εβδομαδιαίο «άλμα» για το πετρέλαιο

Με κεκτημένη ταχύτητα από την απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, ο «μαύρος χρυσός» κατέγραψε ισχυρή εβδομαδιαία άνοδο. Σημειώνεται ότι η απόφαση της Μόσχας ήρθε ως απάντηση στο πλαφόν στις τιμές που επέβαλε η Δύση.

«Από σήμερα, πουλάμε πλήρως όλο τον όγκο του παραγόμενου πετρελαίου, ωστόσο, όπως έχουμε ήδη δηλώσει, δεν θα πουλήσουμε πετρέλαιο σε όσους τηρούν άμεσα ή έμμεσα τις αρχές του πλαφόν», ανέφερε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ σε ανακοίνωσή του.

Στο πεδίο των συναλλαγών, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 1,66 δολάρια ή 2,1% στα 79,72 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα, το αμερικανικό αργό πρόσθεσε 8,6%. Παράλληλα, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως πρόσθεσε 1,89 δολάρια ή 2,2% στα 86,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην εβδομάδα ενισχύθηκε κατά 8,1%.

Δεύτερο 5νθήμερο κερδών για τον χρυσό

Τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών κατέγραψαν τα συμβόλαια του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να επηρεάζεται από τη νευρικότητα για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Επιπλέον, δέχθηκε πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου και της απόδοσης των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 4 δολάρια ή 0,2% στα 1.874,50 δολάρια η ουγγιά. Στην εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο έχασε 0,1% στο δεύτερο διαδοχικό αρνητικό 5νθήμερο, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το ασήμι παραδόσεως υποχώρησε κατά 7 σεντς ή 0,3% στα 22,075 δολάρια ηουγγιά, χάνοντας 1,5% στην εβδομάδα και ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου έχασε 8 σεντς ή 2%, στα 4,0165 δολάρια η λίβρα, σημειώνοντας απώλειες 1% στην εβδομάδα.

 • Wall Street
 • Nasdaq
 • ΟΜΟΛΟΓΑ
 • ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
 • καταναλωτική εμπιστοσύνη
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός

  Σχετικα αρθρα

  Διατηρείται το θετικό μομέντουμ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin

  Νέα άνοδος στη Wall Street- Τα «βλέμματα» στον πληθωρισμό

  admin

  Διατηρούν τη θετική δυναμική τους οι ευρωαγορές- Κέρδη στο άνοιγμα

  admin

  Μικτά πρόσημα στην Ασία, καθώς οι τραπεζικοί φόβοι αμβλύνονται

  admin

  Τεχνολογική και τραπεζική ώθηση στη Wall Street

  admin

  Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τραπεζικό boost

  admin

  Παίρνει τα «πάνω» της η Wall Street-Υποχωρούν οι επενδυτικές ανησυχίες

  admin

  Θετικό κλίμα, αλλά και αβεβαιότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών

  admin

  H Alibaba έδωσε ώθηση στις ασιατικές αγορές

  admin

  Τα αμερικανικά ομόλογα «πλήγωσαν» την Wall Street

  admin

  Νευρικότητα στις ευρωαγορές: Παραμένει εύθραυστο το κλίμα στις τράπεζες

  admin

  Διορθωτικές κινήσεις στη Wall Street μετά το τριήμερο ανοδικό σερί

  admin