Image default
Ευρώπη

ČEZ εναντίον Gazprom για μη παράδοση αρκετού φυσικού αερίου

Η τσεχική ενεργειακή εταιρεία ČEZ κίνησε υπόθεση διαιτησίας κατά της ρωσικής Gazprom για την παράδοση λιγότερων ποσοτήτων φυσικού αερίου από ότι είχε αρχικά υποσχεθεί το 2022, για τις οποίες ζητά να λάβει αποζημίωση ύψους 42 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση διαιτησίας θα διευθετηθεί από τριμελές διαιτητικό δικαστήριο που συνεδριάζει στη Γενεύη. Υπάρχει πιθανότητα η ČEZ να κερδίσει αποζημίωση εάν αποδείξει ότι η Gazprom δεν τήρησε τη σύμβαση, σύμφωνα με Τσέχους εμπειρογνώμονες.

Επειδή η Ρωσία έχει επικυρώσει τη λεγόμενη Σύμβαση της Νέας Υόρκης για τη διεθνή διαιτησία, «τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom σε ξένες χώρες μπορούν δυνητικά να κατασχεθούν», δήλωσε στο Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Petr Tomášek από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Charles.

«Ωστόσο, μια τέτοια δυνατότητα είναι μάλλον απίθανη για περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη Ρωσία», πρόσθεσε ο Tomášek.

Παρόλα αυτά, είναι δυνατόν η Gazprom να υποστηρίξει ότι είναι αδύνατο να τηρήσει τη σύμβαση λόγω κυρώσεων της ΕΕ ή «ανωτέρας βίας», όπως εκρήξεις αγωγών φυσικού αερίου, επεσήμανε.

Η Gazprom διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και μπορεί να υπερηφανεύεται για το μονοπώλιο στην εξαγωγή αυτής της στρατηγικής σημασίας πρώτης ύλης από τη Ρωσία μέσω ενός δικτύου αγωγών. Σύμφωνα με την ČEZ, οι παραδόσεις φυσικού αερίου ήταν ασταθείς ακόμη και πριν από την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ.

Η Gazprom βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλη μια υπόθεση διαιτησίας, καθώς δύο γερμανικές εταιρείες -η Uniper και η RWE- αποφάσισαν να ασκήσουν αγωγή στα τέλη του περασμένου έτους.

Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Τσεχία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αν και αυτό άλλαξε εντελώς τους τελευταίους οκτώ μήνες. Όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν η EURACTIV Τσεχίας  η χώρα μείωσε την εξάρτησή της από το 97% στο 3-4%.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βρετανός Σουνάκ από τη Βαρσοβία

admin