Image default
Οικονομία

Αντέχει η ευρωπαϊκή οικονομία, ανάπτυξη 0,7% το 2023 στην Ευρωζώνη βλέπει το ΔΝΤ

H ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και η απεξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες δεν απεδείχθη τελικά Αρμαγεδδών για την οικονομία της, καθώς όλα δείχνουν ότι η Ευρωζώνη έχει διαφύγει την ύφεση, προς το παρόν τουλάχιστον. Κατ’ αρχάς, η Ευρωζώνη σημείωσε μικρή ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και στα τέλη Ιανουαρίου η Eurostat ανακοίνωσε την αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,1%. Τότε ο Μπερτ Κόλιντζ, οικονομολόγος της ING, εξέφραζε τον θαυμασμό του για την «εκπληκτική αντοχή» που επέδειξε στην ενεργειακή κρίση. Η οριακή αυτή ανάπτυξη στο σύνολο του έτους μεταφράζεται σε αύξηση ΑΕΠ κατά 3,5% και ο Τζον Λίπερ, στέλεχος της Titan Asset Management, χαρακτήρισε το ποσοστό αυτό «επίτευγμα». Και όλα αυτά όταν η ΕΚΤ είχε αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του περασμένου έτους.

Ετσι το ΔΝΤ προβλέπει πλέον πως το 2023 η Ευρωζώνη θα σημειώσει ανάπτυξη 0,7%, δηλαδή μεγαλύτερη από το 0,5% που είχε προβλέψει τον Οκτώβριο. Και ο λόγος των βελτιωμένων προβλέψεων είναι, μεταξύ άλλων, και η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, όπως βέβαια και η βοήθεια που προσέφεραν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να θωρακίσουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έναντι της ενεργειακής ακρίβειας. Πιο συγκρατημένη αλλά και πάλι αισιόδοξη, η Deutsche Bank συντάχθηκε με τους αισιόδοξους μέσα στην εβδομάδα αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη, καθώς τώρα εκτιμά πως το ΑΕΠ της θα αυξηθεί κατά 0,5%. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, ο γερμανικός κολοσσός προβλέπει ανάπτυξη 1%. Σύμφωνα με τους αναλυτές της, η Ευρωζώνη αποφεύγει την ύφεση φέτος αφού αποκλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση, επειδή υποχωρεί η αβεβαιότητα που προκάλεσε αρχικά ο πόλεμος, και περιορίζεται το ισχυρό πλήγμα που είχαν δεχθεί τα πραγματικά εισοδήματα.

Αντέχει η ευρωπαϊκή οικονομία, ανάπτυξη 0,7% το 2023 στην Ευρωζώνη βλέπει το ΔΝΤ-1

Δεδομένου, δε, ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παρουσίασε τάσεις αποκλιμάκωσης, η πρόεδρος του ΕΚΤ έχει παραδεχθεί ότι «τελευταία η εικόνα είναι λιγότερο κακή σε σύγκριση με αυτά που πιστεύαμε πριν από μερικούς μήνες». Η Deutsche Bank προβλέπει, άλλωστε, πως η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας θα ενισχύσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ αισιοδοξεί πως μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους η ΕΚΤ θα έχει κατορθώσει να επαναφέρει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης κοντά στον στόχο του 2%. Ως εκ τούτου, εκφράζει την αισιόδοξη εκτίμηση πως στη συνέχεια η Τράπεζα της Ευρωζώνης θα μπορεί να εγκαινιάσει νέο γύρο μειώσεων των επιτοκίων με μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης κάθε τρίμηνο, για να τα επαναφέρει τελικά στο επίπεδο του 1,75%.

Δεν έχουν εξαφανιστεί, βέβαια, όλα τα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη καθώς η Γερμανία ανακοίνωσε προ ημερών ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2022, που σημαίνει ότι κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση. Και πάλι, όμως, η εικόνα παραμένει στη χειρότερη περίπτωση μεικτή καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία είναι και πάλι σε θετικά επίπεδα, σύμφωνα με τον δείκτη του οικονομικού ινστιτούτου ZEW. Σχεδόν ταυτόχρονα, πάντως, η Γαλλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού μετά τις τάσεις αποκλιμάκωσης που είχαν καταγράψει.

Σχετικα αρθρα

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

admin

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα – σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

admin

Ποιοι επένδυσαν στο 30ετές ομόλογο της Ελλάδας

admin

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

admin

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν – Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

admin

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για το FlyOver Θεσσαλονίκης

admin

Φυσικό αέριο: Γιατί οι traders ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα

admin

EFSA: Υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα; – Τι έδειξαν τα στοιχεία

admin

Μάχη για την τιμή του οβελία, μειωμένες 30% οι παραγγελίες

admin

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη – «Είμαστε σε σημείο καμπής»

admin

Η Κομισιόν ξεκίνησε την πρώτη έρευνα για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις

admin