Image default
Ευρώπη

ΕΕ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία ενόψει της μαύρης επετείου της εισβολής στην Ουκρανία

Τον δέκατο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύοντας να περιορίσει περισσότερο τη χρηματοδότηση της πολεμικής της μηχανής, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει τον ένα χρόνο.

Το νέο πακέτο δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να συζητούν μέσα στην εβδομάδα με στόχο να εγκρίνουν το πακέτο έως τις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν νέες απαγορεύσεις εξαγωγών σε προϊόντα, τεχνολογίες και εξαρτήματα που έχουν εντοπιστεί στα ρωσικά όπλα που αναπτύσσονται στην Ουκρανία, εξηγούν στο πρακτορείο - άτομα που γνώση του θέματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να προτείνει μέτρα που αφορούν στις εξαγωγές βαρέων οχημάτων, μεταξύ των οποίων φορτηγών και μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται συνήθως στον γεωργικό τομέα και τη δασοκομία, αλλά και περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού καουτσούκ και ασφάλτου.

Το πακέτο μέτρων ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνει κυρώσεις σε δεκάδες ακόμη άτομα και οντότητες, ενώ δεν αποκλείονται οι περαιτέρω κυρώσεις στη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner, η οποία εκτιμάται ότι ελέγχει περίπου 50.000 στρατιώτες στην Ουκρανία και έχει επίσης παρουσία σε χώρες της κεντρικής Αφρικής και στη ζώνη του Σαχέλ. Η Γαλλία πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις πηγές του -.

Ουσιαστικά, θα γίνει προσπάθεια να τεθούν περισσότερα εμπόδια σε όσους επιχειρούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις της ΕΕ απαγορεύοντας στις εταιρείες να πωλούν βασικά προϊόντα και τεχνολογίες σε τρίτες χώρες που στη συνέχεια τα προμηθεύουν στη Ρωσία.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης περαιτέρω μέτρα που στοχεύουν στον τομέα των drones της Μόσχας και εισαγωγές drones από το Ιράν.

Παράλληλα, η ΕΕ προετοιμάζει επίσης νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για το ρόλο της στη στήριξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται επίσης να προτείνει κυρώσεις σε βάρος περισσότερων τραπεζών, αν και ορισμένες χώρες αντιτίθενται σε αυτήν την κίνηση, υπογραμμίζουν οι πηγές του -.

Πάντως θεωρείται απίθανο ότι θα μπει στο στόχαστρο η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, επειδή πολλά κράτη μέλη είναι αντίθετα σε μια τέτοια κίνηση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

– 

Σχετικα αρθρα

«Τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία»: Το μεγαλύτερο ψέμα των πλουσίων

admin

Μπάιντεν: Διατηρεί την εμπιστοσύνη του στον Τζ. Πάουελ

admin

Η Γερμανία δεν είναι ελκυστική για ξένους εργαζόμενους

admin

Ελβετία: Διαδήλωση στη Ζυρίχη κατά της διάσωσης της Credit Suisse

admin

Credit Suisse: Οι ομολογιούχοι AT1 ανακαλύπτουν ότι η ζωή είναι άδικη

admin

WSJ: Ο Ντάιμον της JP Morgan σε ρόλο σωτήρα της First Republic

admin

Ο θάνατος της Credit Suisse γέννησε ένα νέο είδος κρίσης – Πού θα οδηγήσει

admin

Φράτσερ: Ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια τραπεζική κρίση στη Γερμανία και την Ευρώπη

admin

Amazon: Απολύσεις ακόμη 9.000 εργαζομένων

admin

Credit Suisse: Κανονικά θα δώσει μπόνους και αυξήσεις που έχει υποσχεθεί στα στελέχη της

admin

Eurostat: Η καλλιεργήσιμη γη στην Ελλάδα από τις ακριβότερες στην Ευρώπη για ενοικίαση

admin

Το σχέδιο της ΕΕ για τα πυρομαχικά της Ουκρανίας προσκρούει στις τρίτες χώρες

admin