Image default
Οικονομία

Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,2% και πληθωρισμός 4,5% το 2023

Ανεβάζει ελαφρώς τον πήχυ για την εφετινή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Κομισιόν, αν και εξακολουθεί να τον κρατάει πιο χαμηλά σε σχέση με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο. Ο πληθωρισμός υπολογίζει ότι θα παραμείνει σε επίπεδα υπερδιπλάσια του στόχου της ΕΚΤ τόσο στη χώρα μας όσο και συνολικά στη ζώνη του ευρώ. Η νέα εκτίμηση της Επιτροπής θέλει την Ευρωζώνη να αποφεύγει την ύφεση και να παρουσιάζει ισχνή έστω ανάπτυξη φέτος, για να επιταχύνει ελαφρώς το 2024.

Ειδικότερα στις χειμερινές προβλέψεις της η Κομισιόν «βλέπει» μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,2% φέτος ύστερα από ανάπτυξη 5,5% το 2022. Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολογίζουν ότι το 2024 η ελληνική οικονομία θα ανεβάσει ταχύτητα, στο 2,2%. Η ζώνη του ευρώ αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 0,9% το 2023 και 1,5% την επόμενη χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2023 πρωταθλήτρια της ανάπτυξης προβλέπεται να είναι η Ιρλανδία με ρυθμούς 4,9% ύστερα από άλμα του ΑΕΠ της κατά 12,2% το 2022. Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση υπολογίζεται  ότι θα έχει η Μάλτα με μεγέθυνση του ΑΕΠ της κατά 3,1%, ενώ το Λουξεμβούργο προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,7%, η Κύπρος με ρυθμούς 1,6%, η Σλοβακία με ρυθμούς 1,5% και η Ισπανία με ρυθμούς 1,4%.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού η Κομισιόν υπολογίζει ότι ο δείκτης στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί στο 4,5% από 9,3% το 2022. Το 2024 υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω, στο 2,4%. Συνολικά στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,6% φέτος και στο 2,5% την επόμενη χρονιά, παραμένοντας έτσι υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Πιο ανθεκτική των αρχικών εκτιμήσεων η ευρωπαϊκή οικονομία

Σχεδόν ένα χρόνο αφότου η Ρωσία ξεκίνησε τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η οικονομία της ΕΕ εισήλθε στο 2023 σε καλύτερες βάσεις από ό,τι προβλεπόταν το φθινόπωρο. Η χειμερινή ενδιάμεση πρόβλεψη ανεβάζει τις προοπτικές ανάπτυξης για φέτος στο 0,8% στην ΕΕ και στο 0,9% στη ζώνη του ευρώ. Θα αποφύγουν οριακά την τεχνική ύφεση που αναμενόταν για την αλλαγή του έτους. Η πρόβλεψη μειώνει επίσης ελαφρώς τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό τόσο για το 2023 όσο και για το 2024.

«Η συνεχής διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και η απότομη πτώση της κατανάλωσης άφησαν τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο των περασμένων ετών και οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έχουν πέσει πολύ κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα. Επιπλέον, η αγορά εργασίας της ΕΕ συνέχισε να έχει υψηλές επιδόσεις, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 6,1% έως το τέλος του 2022. Η εμπιστοσύνη βελτιώνεται και οι έρευνες του Ιανουαρίου δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα πρόκειται επίσης να αποφύγει μια συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι αντίθετοι άνεμοι ωστόσο παραμένουν ισχυροί» επισημαίνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.

Οι προκλήσεις επιμένουν

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος και ο βασικός πληθωρισμός (συνολικός πληθωρισμός εκτός ενέργειας και μη επεξεργασμένων τροφίμων) εξακολουθούσε να αυξάνεται τον Ιανουάριο, διαβρώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, η νομισματική σύσφιξη αναμένεται να συνεχιστεί, επιβαρύνοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα και ασκώντας επιβράδυνση στις επενδύσεις. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη της χειμερινής ενδιάμεσης πρόβλεψης για το 2023 κατά 0,8% στην ΕΕ και 0,9% στη ζώνη του ευρώ είναι αντίστοιχα υψηλότερη κατά 0,5 και 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 παραμένει αμετάβλητος, στο 1,6% και 1,5% για την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ, αντίστοιχα. Μέχρι το τέλος του ορίζοντα πρόβλεψης, ο όγκος της παραγωγής έχει οριστεί να είναι σχεδόν 1 τοις εκατό πάνω από αυτόν που προβλέπεται στις φθινοπωρινές προβλέψεις.

Αλλά οι κίνδυνοι είναι πιο ισορροπημένοι

Τρεις συνεχόμενοι μήνες επιβράδυνσης του πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι η κορύφωση είναι πλέον πίσω μας, όπως αναμενόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις. Αφού έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 10,6% τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός μειώθηκε, με την προκαταρκτική εκτίμηση του Ιανουαρίου να υποχωρεί στο 8,5% στη ζώνη του ευρώ. Η πτώση οφείλεται κυρίως στην πτώση του πληθωρισμού της ενέργειας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει κορυφωθεί ακόμη. Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό έχει αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα κάτω σε σχέση με το φθινόπωρο, αντανακλώντας κυρίως τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί από 9,2% το 2022 σε 6,4% το 2023 και σε 2,8% το 2024 στην ΕΕ. Στη ζώνη του ευρώ, προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 8,4% το 2022 σε 5,6% το 2023 και σε 2,5% το 2024.

Ενώ η αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις παραμένει υψηλή, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Η εγχώρια ζήτηση θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλότερη από την προβλεπόμενη, εάν οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου περάσουν πιο έντονα στις τιμές καταναλωτή και η κατανάλωση αποδειχθεί πιο ανθεκτική. Ωστόσο, μια πιθανή ανατροπή αυτής της πτώσης δεν μπορεί να αποκλειστεί στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Η εξωτερική ζήτηση θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί πιο ισχυρή μετά την επαναλειτουργία της Κίνας – κάτι που θα μπορούσε, ωστόσο, να τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένοι με τις εξελίξεις στις αγορές ενέργειας, αντικατοπτρίζοντας ορισμένους από τους εντοπισμένους κινδύνους για την ανάπτυξη. Ειδικά το 2024, επικρατούν ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, καθώς οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να αποδειχθούν ευρύτερες, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Σχετικα αρθρα

Παράγωγα: Υποχώρηση στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ του 25αρη ανεξάρτητα από τάση

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Οικονομικές εκκρεμότητες, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις

admin

5ετές ομόλογο: Στο 3,9% το επιτόκιο, ξεπέρασαν τα 19 δισ. ευρώ οι προσφορές – 2,5 δισ. άντλησε το δημόσιο

fastpath

Χρ. Σταϊκούρας: Καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των φετινών δανειακών αναγκών – Πάνω από 38 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Καζιμίρ (ΕΚΤ): Να συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων αλλά ίσως με πιο αργό ρυθμό

fastpath

Αθήνα: Αύξηση κατά 69,9% στην πληρότητα των ξενοδοχείων το πρώτο δίμηνο

admin

24.162, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών στο ΝΑΤ

fastpath

Στο «καλάθι της Βαρβακείου» και όχι στο «καλάθι του Πάσχα» θα μπουν αρνί και κατσίκι

fastpath

Το Φ/Γ-Ο/Γ «Clementine» στον στόλο της Attica Group

admin

Moody’s: Θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών – «Ανθεκτικότητα» στα υψηλότερα επιτόκια

admin

H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει 300 εκ. θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Goldman Sachs

fastpath