Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης από Κοζάνη: Η Δυτική Μακεδονία αποκτά το πανεπιστήμιο που της αρμόζει

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Εδώ, στη Δυτική Μακεδονία χτυπάει η καρδιά ενός από τα πιο δυναμικά πανεπιστήμια της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός

“Επιτέλους, η Δυτική Μακεδονία αποκτά το Πανεπιστήμιο που της αξίζει”, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων της νέας πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας, στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ), της Κοζάνης.

«Εδώ, στη Δυτική Μακεδονία χτυπάει η καρδιά ενός από τα πιο δυναμικά πανεπιστήμια της χώρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα σπουδαία όχι μόνο για τη Δυτική Μακεδονία αλλά συνολικά για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Για να δείξει το ρόλο που παίζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ένας από τους πέντε πυλώνες της του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης στην περιοχή. Εκτείνεται σε πέντε πόλεις και, όπως είπε, πρέπει να στηριχθούν και οι πέντε.

Μόλις έφτασε στην Πανεπιστημιούπολη τον υποδέχτηκαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

“Τα κτίρια που βλέπω δεν παραπέμπουν σε ελληνικά πανεπιστήμια και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα”, ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού, ενώ σε ομάδα φοιτητών που τον περίμεναν είπε ότι δεν υπάρχουν πολλά τέτοια κτίρια σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Στον χαιρετισμό της η κ. Κεραμέως τόνισε πως η νέα Πανεπιστημιούπολη Δυτικής Μακεδονίας “είναι ένα πραγματικό ακαδημαϊκό κόσμημα όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα”.

Είπε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και είναι πρότυπο και ως προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (θερμαίνεται με σύστημα τηλεθέρμανσης).

Για το εν λόγω Πανεπιστήμιο είπε ότι φέτος διπλασιάστηκε το κονδύλιο για τα φοιτητικά επιδόματα. Πέρυσι δόθηκε το ποσό των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ και φέτος το ποσό των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ.

“Κερδίσαμε ένα από τα στοιχήματα που είχαμε θέσει για την επόμενη μέρα, η νέα υπερσύγχρονη Πανεπιστημιούπολη είναι πόλος έλξης νέων ανθρώπων και ανάπτυξης”, τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Ο πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης σημείωσε ότι “το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης και εξωστρέφειας” και τα τρία τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί το εκπαιδευτικό του αποτύπωμα.

Μέχρι τώρα το κόστος της νέας Πανεπιστημιούπολης ανήλθε σε 25.000.000 ευρώ και στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες και τρία από τα πέντε Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης προβλέπει την ανέγερση κτιρίων για τη στέγαση και των άλλων δύο Τμημάτων της Πολυτεχνικής σχολής. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την ανέγερση φοιτητικών εστιών δυναμικότητας 350 κλινών, εστιατορίου δυναμικότητας 750 σιτιζόμενων φοιτητών και συνεδριακού κέντρου με κεντρικό αμφιθέατρο 700 συνέδρων και δευτερεύον αμφιθέατρο 250 συνέδρων.

Ο στόχος είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να μετεξελιχθεί σε ένα πράσινο, ενεργειακά αυτόνομο Πανεπιστήμιο μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος.

Συνολικά οι παρεμβάσεις θα φτάσουν τα 75 εκατομμύρια ευρώ.

- -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Σακελλαροπούλου στο Βελιγράδι: Καταδικαστέες οι τάσεις αναθεωρητισμού και επεκτατισμού

admin

Βουλή: Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης για τα θύματα των Τεμπών

admin

Εκλογές 21ης Μαΐου: Ανοιχτή η πλατφόρμα για την ψήφο των αποδήμων

admin

Τσαπανίδου: Θα ψηφίσει η ΝΔ την τροπολογία για το πόθεν έσχες ή θα τη σταματήσουν νέοι Πάτσηδες, Καππάτοι και Παπαθανάσηδες;

admin

Οικονόμου για Τσίπρα: Γιατί δεν τολμά να μας πει τι εννοεί με τη «προοδευτική» κυβέρνηση συνεργασίας;

admin

Ανδρουλάκης για προκήρυξη εκλογών: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του

admin

Γιάννης Οικονόμου: Οι πολίτες στις εκλογές καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν για την επόμενη ημέρα

admin

Αλέξης Τσίπρας: Στις 21 Μαΐου οι πολίτες επιστρέφουν τον λογαριασμό, στις 22 προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας

admin

Εκλογές 21 Μαΐου – Κουτσούμπας: Όσο πιο ψηλά το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός ο λαός

admin

Οικονόμου: Γιατί ο κ. Τσίπρας δεν τολμά να πει τι εννοεί με την «προοδευτική» κυβέρνηση συνεργασίας;

admin

«Κατάλληλη συγκυρία για ανάπτυξη διμερών σχέσεων»: Συνάντηση Μηταράκη με τον Πρέσβη της Τουρκίας

admin

Τσίπρας: Στις 21 Μαΐου οι πολίτες επιστρέφουν το λογαριασμό, στις 22 προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες

admin