Image default
Ευρώπη

ΕΕ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία ενόψει της μαύρης επετείου της εισβολής στην Ουκρανία

Τον δέκατο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύοντας να περιορίσει περισσότερο τη χρηματοδότηση της πολεμικής της μηχανής, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει τον ένα χρόνο.

Το νέο πακέτο δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να συζητούν μέσα στην εβδομάδα με στόχο να εγκρίνουν το πακέτο έως τις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν νέες απαγορεύσεις εξαγωγών σε προϊόντα, τεχνολογίες και εξαρτήματα που έχουν εντοπιστεί στα ρωσικά όπλα που αναπτύσσονται στην Ουκρανία, εξηγούν στο πρακτορείο - άτομα που γνώση του θέματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να προτείνει μέτρα που αφορούν στις εξαγωγές βαρέων οχημάτων, μεταξύ των οποίων φορτηγών και μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται συνήθως στον γεωργικό τομέα και τη δασοκομία, αλλά και περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού καουτσούκ και ασφάλτου.

Το πακέτο μέτρων ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνει κυρώσεις σε δεκάδες ακόμη άτομα και οντότητες, ενώ δεν αποκλείονται οι περαιτέρω κυρώσεις στη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner, η οποία εκτιμάται ότι ελέγχει περίπου 50.000 στρατιώτες στην Ουκρανία και έχει επίσης παρουσία σε χώρες της κεντρικής Αφρικής και στη ζώνη του Σαχέλ. Η Γαλλία πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις πηγές του -.

Ουσιαστικά, θα γίνει προσπάθεια να τεθούν περισσότερα εμπόδια σε όσους επιχειρούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις της ΕΕ απαγορεύοντας στις εταιρείες να πωλούν βασικά προϊόντα και τεχνολογίες σε τρίτες χώρες που στη συνέχεια τα προμηθεύουν στη Ρωσία.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης περαιτέρω μέτρα που στοχεύουν στον τομέα των drones της Μόσχας και εισαγωγές drones από το Ιράν.

Παράλληλα, η ΕΕ προετοιμάζει επίσης νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για το ρόλο της στη στήριξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται επίσης να προτείνει κυρώσεις σε βάρος περισσότερων τραπεζών, αν και ορισμένες χώρες αντιτίθενται σε αυτήν την κίνηση, υπογραμμίζουν οι πηγές του -.

Πάντως θεωρείται απίθανο ότι θα μπει στο στόχαστρο η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, επειδή πολλά κράτη μέλη είναι αντίθετα σε μια τέτοια κίνηση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

– 

Σχετικα αρθρα

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Τρεις συλλήψεις υπόπτων στην Γερμανία για κινεζική τεχνολογική κατασκοπεία

admin

Ντούντα: «Έτοιμη» να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα η Πολωνία

admin

Βουτιά στις πωλήσεις των iPhone στην Κίνα – Άλμα στις πωλήσεις των Huawei

admin

Ρωσία και Κίνα «αποδολαριοποιούν» τη σχέση τους

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin