Image default
Οικονομία

Στην τελική ευθεία τα νέα μέτρα στήριξης – Έρχεται και διευκόλυνση στην πληρωμή οφειλών

Το market pass ξεκινά έως τις 20 Φεβρουαρίου. Έρχονται και τα τέλη με το μήνα. Στο δρόμο προς τη Βουλή η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό. Σχήμα διευκόλυνσης οφειλών το οποίο δεν θα χαλάει την κουλτούρα πληρωμών. Τα σενάρια για τα νέα μέτρα στήριξης και οι συστάσεις των Βρυξελλών.

Ένα μείγμα νέων μέτρων στήριξης μαζί με πρωτοβουλία για την διευκόλυνση στην πληρωμή των οφειλών και με τις αλλαγές στον εξωδικαστικό, αλλά και με την ενίσχυση του καλαθιού του νοικοκυριού (που φαίνεται πως παγιώνεται), καθώς και με κινητοποίηση επιδοτήσεων μέσω κοινοτικού χρήματος ως μοχλό στήριξης στης αγοράς και των εισοδημάτων προωθεί άμεσα η κυβέρνηση.

Το πρώτο βήμα είναι να ενεργοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί με επόμενο βήμα το Μarket Pass, η πλατφόρμα για το οποίο, όπως παραγγέλθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σε σημερινές δηλώσεις του στην τηλεόραση του Ant1, θα ανοίξει έως τις 20 Φεβρουαρίου. Παράλληλα προωθείται η παρέμβαση διεύρυνσης του Παρατηρητηρίου τιμών με επιπλέον 9 κατηγορίες, αλλά και οι αποφάσεις για τη νέα αύξηση του κατώτατου.

Η νέα διευκόλυνση στις οφειλές

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι είναι πλέον δεδομένο με βάση τα στοιχεία για την εκτέλεση προϋπολογισμού ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος που έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και προανήγγειλε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών. Παράλληλα προανήγγειλε και ένα μέτρο το οποίο όπως είπε δεν θα έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα αλλά θα απαντά στο αίτημα για ρύθμιση οφειλών.

Αναφέρθηκε σε «ένα σχήμα το οποίο δεν θα χαλάει την κουλτούρα πληρωμών, ένα σχήμα το οποίο θα υλοποιήσουμε στην Ελλάδα, ένα σχήμα το οποίο δεν υλοποιείται σε καμία χώρα της Ευρώπης». Δεν έχουμε δημοσιονομικό κόστος από αυτή την πρωτοβουλία, είπε, τουναντίον θα μπορούσαμε και να εισπράξουμε περισσότερα. Επισήμανε πως «γενναίες ρυθμίσεις τύπου 120 δόσεις δεν υπάρχουν σε καμία χώρα του κόσμου και μία τέτοια οριζόντια ρύθμιση χαλάει την κουλτούρα πληρωμών. Και είναι αδικία για τους πολίτες οι οποίοι είναι συνεπές στις υποχρεώσεις τους. «Επειδή όμως γνωρίζουμε και ποια είναι η πραγματικότητα, προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση που να δείχνει ότι σεβόμαστε τον πολίτη ο οποίος τα φέρνει δύσκολα πέρα, αλλά και αυτόν ο οποίος τώρα δυσκολεύεται για πρώτη φορά» ανέφερε.

Επίσης ανέφερε πως έως την Πέμπτη θα κατατεθούν στη Βουλή οι βελτιώσεις του εξωδικαστικού «ούτως ώστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο τους πολίτες, για παράδειγμα σε περιπτώσεις που απορρίπτουν οι διαχειριστές δανείων» τα αιτήματα. Προανήγγειλε επίσης πως πριν από το Πάσχα θα ανοίξει η εφαρμογή για τα τέλη με το μήνα και πριν από την 25η Μαρτίου θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ασφαλιστικές εισφορές

Στο πεδίο των νέων μέτρων στήριξης, κορυφαία θέση στη λίστα με τις παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι μία νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενδεχομένως και μεγαλύτερη του 0,6%, αλλά και μία επιταγή ακρίβειας για το Πάσχα, ανάλογη με αυτή των Χριστουγέννων. Και τούτο με δεδομένο ότι θεωρείται βέβαιο – όπως φαίνεται και από τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό – ότι η ακρίβεια θα είναι παρούσα για όλο το 2023, με νέο επίκεντρο του προβλήματος τα τρόφιμα και γενικά το «καλάθι του νοικοκυριού».

Το πακέτο των νέων μέτρων στήριξης πλέον αποτελεί ωστόσο συγκοινωνούν δοχείο με το σχεδιασμό που γίνεται για το προεκλογικό πακέτο της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία. Και διαμορφώνεται βάζοντας στη «ζυγαριά» και την ανάγκη διασφάλισης της δημιουργίας πλεονασμάτων, με το βλέμμα και στον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

Οι συστάσεις του Eurogroup

Το τελικό μείγμα των νέων μέτρων συνδέεται και με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε επίπεδο EE με τις συστάσεις να περιλαμβάνουν πέρα από τη στοχευμένη στήριξη και κάλυψη του κόστους ρεύματος και παρεμβάσεις από την πλευρά των δαπανών, οι οποίες σύμφωνα με τις συστάσεις του Eurogroup είναι διαμορφωμένες έτσι που να μην ανατροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις. Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, μεταξύ άλλων προτείνεται και αλλαγή των εισοδηματικών κλιμακίων στη φορολογία εισοδήματος ούτως ώστε να μην υπάρχουν αδικίες στη φορολόγηση από μία ονομαστική άνοδο των μισθών (και όχι πραγματική), η οποία θα οδηγήσει με τη σειρά της σε υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις. Εναλλακτικά προτείνονται εκπτώσεις φόρου που θα αποφασισθούν εκ των υστέρων, σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι υπάρχει αύξηση της φορολόγησης εξαιτίας του ίδιου παράγοντα, ένας διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των μισθολογικών αυξήσεων (με δείκτη τιμών στον οποίον δεν θα περιλαμβάνονται οι αυξήσεις από εξωγενείς πήγες όπως η ενεργειακή κρίση), αλλά και πρόταση να «τιμαριθμοποιούνται» τα επιδόματα που δίδονται, αλλά και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Τα εν λόγω θέματα θα συζητηθούν στη σύνοδο της Δευτέρας και της Τρίτης, βάζοντας στο τραπέζι και την παράμετρο της πορείας της κρίσης. Υπό το πρίσμα πως η παράταση των τριγμών καθιστά σιγά σιγά αποδεκτό ότι μπορεί να απαιτηθούν μικρές δημοσιονομικές αποκλίσεις .

Οι επιδοτήσεις

Προωθούνται παράλληλα οι επιδοτήσεις προς μικρομεσαίους και οι πολίτες μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Περιλαμβάνουν από το Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις των 450 εκατομμυρίων ευρώ και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες έως τα προγράμματα για την Πράσινη και για την Ψηφιακή Μετάβαση. Συνολικά δηλαδή παρεμβάσεις της τάξεως των περίπου 2 δις ευρώ.

Επιπλέον με την αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την ένταξη του άξονα REPowerEU αυξάνονται και οι επιδοτήσεις και τα δάνεια τα οποία θα διοχετευτούν σε πράσινες δράσεις. Στα μέτρα περιλαμβάνονται από παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης με ειδικά κίνητρα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως στρατηγικές επενδύσεις για την επάρκεια υγροποιημένου φυσικού αερίου. Δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας και στα φωτοβολταϊκά, ενώ προτείνονται και φορολογικά κίνητρα αλλά και η δημιουργία fund παροχής δανείων για να συμπληρωθούν τα «κενά» στις επιδοτήσεις που είναι πεπερασμένου εύρους.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Κατά 12,7% μειώθηκε ο όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 5,4% του βάρους φορτίων οδικών εμπορευματικών μεταφορών το γ’ τρίμηνο του 2023

admin

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Αύριο οι πληρωμές Μαρτίου

admin

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin