Image default
Επιχειρήσεις Οικονομία

MIG: Αναβλήθηκε η ΓΣ έπειτα από αίτημα του κ.Ηλιόπουλου

mig:-Αύξηση-πωλήσεων-κατά-18,7%-το-2021-Στα-e359,8-εκατ.

Εκ νέου αναβολή πήρε η Γενική Συνέλευση της MIG για τις 3 Μαρτίου (στις 6 το απόγευμα), όπως ζήτησε ο εφοπλιστής της SeaJets Μάριος Ηλιόπουλος με την αιτιολογία ότι περιμένει οικονομική ενημέρωση και θέλει χρόνο ώστε να μελετήσει τα νέα δεδομένα.

Η τωρινή Γενική Συνέλευση χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς αφορά στη μεταβίβαση των δανείων της ακτοπλοϊκής Attica Group στην εταιρεία STRIX Holdings, 100% θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και στο stock option plan και στο reverse split της μετοχής.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε να αναβληθεί για σήμερα πολυαναμενόμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων της MIG. Τότε, η πλευρά του Ηλιόπουλου εμφανίστηκε να ελέγχει πάνω από 10%, καθώς είχαν δώσει το «παρών» και άλλα με αυτόν συνδεδεμένα χαρτοφυλάκια.

Οι επιλογές του M. Ηλιόπουλου μεταξύ άλλων είναι είτε να αποδεχθεί τη δημόσια πρόταση της Πειραιώς αποκομίζοντας ακόμα μεγαλύτερο όφελος από τα περίπου 6 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχει κερδίσει μέχρι σήμερα, διπλασιάζοντας την επένδυσή του, είτε να υποβάλει στην πορεία ο ίδιος ανταγωνιστική δημόσια πρόταση για την εξαγορά της MIG, για να αποκτήσει την Attica Group -χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με το δανειακό χρέος- είτε να διαπραγµατευτεί επιχειρηµατικά οφέλη για να ενισχύσει τη Seajets στο πλαίσιο έντασης του ανταγωνισµού στον κλάδο µε την επικείµενη εξαγορά του.

Το «πετράδι του στέµµατος» της MIG, που ώθησε τη διοίκηση Μεγάλου να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και ενδεχοµένως να χρειαστεί να πληρώσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της MIG, είναι η Attica Group (Bluestar Ferries, Superfast Ferries, Highspeed). Η ακτοπλοϊκή εταιρεία, που έχει συνολική χρηµατιστηριακή αξία περίπου 500 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης µε την ΑΝΕΚ. Για να ολοκληρωθεί ο αρχικός σχεδιασµός, προβλέπεται η διαγραφή των χρεών της MIG προς την Πειραιώς, ύψους 443,8 εκατ. ευρώ, που έχουν µεταβιβαστεί στη θυγατρική Strix, µε έδρα την Ιρλανδία (σε αυτή συµµετέχει και η Blantyre Capital LTD του Ινδού Mubashir Mukadam), µε αντάλλαγµα το 78,4% της Attica Συµµετοχών.

Εν µέσω αυτού του σκληρού παιχνιδιού για τον έλεγχο των MIG – Attica, οι επενδυτές που ενεπλάκησαν ενεργά έχουν αποκοµίσει µέσα σε λίγες ηµέρες τεράστιες υπεραξίες, αν αναλογιστεί κανείς πως η αποτίµηση της MIG έχει εκτοξευτεί µέσα σε επτά µήνες από τα 2 λεπτά στα 16,68 λεπτά (700% υψηλότερα) και σήµερα αξίζει 156 εκατ. ευρώ, ενώ τις τελευταίες 4 εβδοµάδες καταγράφει άνοδο 400%.

Ακολούθησε η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς στις 9 Φεβρουαρίου, για Δημόσια Πρόταση στα 0,1668 ευρώ ανά μετοχή για το σύνολο των μετοχών της MIG. Μάλιστα, η Τράπεζα Πειραιώς είχε προσθέσει πως δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια όσον αφορά τη διαγραφή των μετοχών της MIG από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο πολύπειρος ιδιοκτήτης της Seajets διέκρινε δύο µοναδικές ευκαιρίες όταν το προηγούµενο διάστηµα αποφάσισε να αγοράσει σε εξαιρετικά χαµηλές τιµές µέσω χρηµατιστηρίου το 5,48% της απαξιωµένης MIG: Η πρώτη να βγάλει «εύκολα» λεφτά από την άνοδο της µετοχής, στόχο τον οποίο έχει ήδη επιτύχει, και η δεύτερη να δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις διαπραγµάτευσης µε την πιστώτρια τράπεζα και βασικό µέτοχο της ΜΙG, µε σκοπό να αποκτήσει είτε κάποιες προσοδοφόρες γραµµές στην ακτοπλοΐα είτε πλοία της Attica Συµµετοχών.

H αποφασιστική κίνηση της Πειραιώς να εξαγοράσει την περασµένη εβδοµάδα -έναντι αδρού τιµήµατος, που λέγεται ότι έφτασε τα 16,5 λεπτά ανά µετοχή- το ποσοστό 3,8% του επίσης νεόκοπου µετόχου µειοψηφίας, επιχειρηµατία Αναστάσιου Στάµου της RoloPack, αλλά και να «σαρώσει» από το ταµπλό εκατοµµύρια µετοχές, είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό συµµετοχής της στη MIG να αυξηθεί από το 31,2% στο 49,3% και έτσι η τράπεζα να βρεθεί υπόχρεη υποβολής δηµόσιας πρότασης εξαγοράς για το σύνολο των µετοχών, ανακτώντας προς ώρας και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η τιμή που προσφέρει η Πειραιώς για να αποκτήσει από τους υπόλοιπους µετόχους το 50,7% της MIG θα είναι τα 0,1658 ευρώ ήτοι η υψηλότερη τιµή στην οποία η τράπεζα πραγµατοποίησε αγορές το τελευταίο 12µηνο.

Η δε συμφωνία µεταξύ Πειραιώς και Στάµου για το 3,86% των µετοχών του λέγεται πως κλείστηκε παρασκηνιακά το προπερασμένο Σάββατο και υλοποιήθηκε εξωχρηματιστηριακά στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας.

Στόχος της Τράπεζας ακόµα και αν συγκεντρώσει πάνω από το 90% της MIG είναι να µην διαγράψει τη µετοχή της από το Χρηµατιστήριο.

Σχετικα αρθρα

Αέριο: Αίτημα «μνηστήρα» για παράταση του διαγωνισμού για την υπόγεια αποθήκη στη Ν. Καβάλα

fastpath

«Σπίτι μου»: Από τη Δευτέρα τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους -Ποιους αφορά, ποια τα κριτήρια

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Δυο εβδομάδες παράταση στη Δημόσια πρόταση για MIG

fastpath

Πληθωρισμός: Στο 5,4% τον Μάρτιο

admin

Όμιλος Mitsis Hotels: Επενδύει €36 εκατ. για τη μετατροπή του Μεγάρου Σλήμαν σε 5άστερο ξενοδοχείο στην Αθήνα

admin

Η Nestlé Ελλάς για δεύτερη χρονιά μεταξύ των «The Most Sustainable Companies in Greece 2023»

admin

Τα SOS των νέων ρυθμίσεων στα Ταμεία

admin

Πόσο flex… ειναι το Vodafone flex;

admin

Space Hellas: Ρεκόρ τζίρου 128,6 εκατ. ευρώ και EBITDA 10,8 εκατ. ευρώ το 2022

admin

ΔΕΗ: Στο 5,27% η συμμετοχή της Goldman Sachs

admin

Στεγαστικά δάνεια για νέους: Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά

admin

Χρηματιστήριο: Προ των πυλών η αναμέτρηση με τις 1.050 μονάδες

admin