Image default
Οικονομία

TikTok: Εξάρθρωσε ρωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης που στοχοποιούσε Ευρωπαίους χρήστες

Η TikTok Inc. αποκάλυψε και εξάρθρωσε ένα ρωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης το οποίο προχωρούσε στη διασπορά ρωσικής πολεμικής προπαγάνδας και το οποίο στοχοποιούσε τουλάχιστον 100.000 Ευρωπαίους χρήστες της πλατφόρμας, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας.

Το δίκτυο αυτό είχε έδρα τη Ρωσία αλλά στοχοποιούσε πολίτες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας. Περίπου 1.700 λογαριασμοί του δικτύου οι οποίοι ψευδώς παρουσιάζονταν ως ουκρανικοί διέσπειραν μηνύματα κατά της Ουκρανίας. Μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου του 2022, οι λογαριασμοί αυτοί είχαν προσελκύσει 133.564 ακόλουθους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η εταιρεία τόνισε πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το αν οι λογαριασμοί αυτοί είχαν την υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης.

Τα δίκτυα παραπληροφόρησης αυτού του είδους έχουν πολλά εργαλεία μέσω των οποίων μπορούν να διασπείρουν τις ψευδείς πληροφορίες τους, αποκρύπτοντας τις τοποθεσίες και τις ημερομηνίες των αναρτήσεών τους, είτε αυτά πρόκειται για βίντεο, είτε για φωτογραφίες ή memes. Χρησιμοποιούν VPN για την απόκρυψη της τοποθεσίας προέλευσης των αναρτήσεων, ενώ μπορούν επίσης να αγοράσουν και διευθύνσεις ΙΡ έτσι ώστε να φαίνεται πως οι αναρτήσεις γίνονται από διαφορετικούς χρήστες σε διαφορετικά σημεία της χώρας αν και συνήθως τα συστήματά τους βρίσκονται εγκατεστημένα σε μία μόνο τοποθεσία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι λογαριασμοί αυτοί χρησιμοποιούσαν προγράμματα σύνθεσης λόγου και διέσπειραν φιλορωσική προπαγάνδα στη μητρική γλώσσα των πολιτών των ξένων χωρών στους οποίους απευθύνονταν.

Σύμφωνα με την CEO και ιδρυτή της Anchor Change και πρώην επικεφαλής του τομέα public policy του Facebook, Κέιτι Χάρμπαθ, «δεδομένης της αύξησης της δημοφιλίας της τεχνητής νοημοσύνης, θα παρατηρήσουμε όλο και περισσότερη δραστηριότητα από δίκτυα τέτοιου είδους. Πιστεύω πως η αναγνώριση και η καταπολέμησή τους θα δυσκολέψει πολύ στο εγγύς μέλλον, κάτι που θα επιδεινώσει το φαινόμενο της παραπληροφόρησης».

Η ΤikTok έχει συνεργαστεί πολλές φορές με επόπτες αναρτημένου περιεχομένου για τον έλεγχο των πληροφοριών και την απαγόρευση των βίντεο και των λογαριασμών τα οποία παραπληροφορούν τους χρήστες. Έχει, επίσης, προσθέσει σήμανση σε όποιους λογαριασμούς ανήκουν σε κρατικά μέσα ενημέρωσης ενώ έχει απαγορεύσει τη ζωντανή αναμετάδοση από τη Ρωσία ή την Ουκρανία στις χώρες της Ε.Ε. 

Η ανακοίνωση της TikTok συμπεριλαμβάνεται στο νέο πακέτο πληροφοριών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προς τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία Digital Services Act. Οι μεγάλες εταιρείες αυτού του είδους θα πρέπει να παρέχουν διαφανή πληροφόρηση όσον αφορά τις δράσεις τους κάθε έξι μήνες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οργανωμένα δίκτυα παραπληροφόρησης προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη τόσο στις ΗΠΑ, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Συνήθως τα γκρουπ αυτά προέρχονται από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν και χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Twitter, Facebook και TikTok για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους. Η TikTok Inc. βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των αρχών αφού ανήκει στην κινεζική ByteDance Ltd.

Σε αντίθεση, όμως, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ δεν έχουν νομοθετικό πλαίσιο μέσω του οποίου μπορούν να επιβάλλουν τέτοια παροχή πληροφοριών από τις εταιρείες. Η κοινή γνώμη αναγκάζεται να βασιστεί στις εταιρείες αυτές οι οποίες μερικές φορές ανακοινώνουν τα ευρήματά τους δημόσια, όπως έκανε το Facebook το 2019, ή στους δημοσιογράφους οι οποίοι ερευνούν το θέμα.

Η δημοφιλία του TikTok έχει πολλάκις εγείρει πολλά ερωτήματα στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προτείνει πως τα δεδομένα των Αμερικανών τα οποία διαχειρίζεται η ByteDance μέσω της εφαρμογής θα πρέπει να «περνούν» μέσω της αμερικανικής Oracle Corp. η οποία θα ελέγχει και τους αλγόριθμους που χρησιμοποιεί το TikTok. 

Την περασμένη Πέμπτη, η TikTok παρουσίασε νέους κανονισμούς τους οποίους θα επιβάλλει το επόμενο εξάμηνο, επεκτείνοντας τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Δανία και το Βέλγιο το ερχόμενο έτος.

Σχετικα αρθρα

Προς νέο αίτημα για δόση 1,7 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – Τροχάδην και για το νέο δάνειο

fastpath

Τράπεζες: Έβγαλαν 5,4 δις ευρώ από τόκους και έδωσαν μόλις 15-20 εκατ. ευρώ για στήριξη δανειοληπτών

admin

Σημαντικά χαμηλότερα τα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο

fastpath

Νέα γενιά «κόκκινων» δανείων; -Καθησυχάζουν οι τράπεζες

fastpath

Οι αλλαγές στο έντυπο της φετινής φορολογικής δήλωσης

admin

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι χρεώσεις των παρόχων για τον Απρίλιο

admin

Πώς η τραπεζική κρίση «αλλάζει» το κόστος του χρήματος και πόσο η Fed μπορεί -ή όχι- να το αυξήσει περισσότερο

fastpath

Πώς θα διατηρηθεί σε βιώσιμη πορεία το δημόσιο χρέος

admin

Γιατί η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων είναι σε υψηλό 15 ετών – Μνήμες από τη κρίση του 2008

admin

«Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»: Απέχουν από την πλατφόρμα οι συμβολαιογράφοι Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου – Δωδεκανήσων

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Π. Ρουμελιώτης: Δεν αποκλείεται μια νέα συστημική κρίση στις τράπεζες

fastpath