Image default
Οικονομία

Γερμανία: Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι της οικονομίας;

Ο Καγκελάριος Σολτς διαβεβαίωνε το κοινό ότι η Γερμανία θα αποφύγει φέτος την ύφεση. Η έκθεση της Κομισιόν τον διαψεύδει, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι η γερμανική οικονομία θα κινηθεί τελικά πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Σε συνδυασμό και με τη νίκη-ανατροπή των Χριστιανοδημοκρατών στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου, ο Καγκελάριος βρίσκεται σε δύσκολη θέση…

Η έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας σκιαγραφώντας ένα καλύτερο από το αναμενόμενο τοπίο καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, χαροποίησε τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όμως, για το Βερολίνο τα νέα δεν ήταν τόσο καλά, όσο διακήρυττε μέχρι τώρα ο Καγκελάριος Σολτς, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Η Κομισιόν ανέβασε τον πήχη της ανάπτυξης για την ΕΕ και την Ευρωζώνη για το 2023, εκτιμώντας πως έστω και οριακά η περιοχή θα αποφύγει το χειρότερο σενάριο της ύφεσης.

Αναλόγως για τη Γερμανία, που μαζί με την Ιταλία, προβλεπόταν μέχρι πρότινος πως θα είναι οι δύο χώρες που θα εισέλθουν στην πιο βαθιά ύφεση, λόγω της υψηλής εξάρτησης τους από τις ρωσικές ενεργειακές ροές, τα νέα ήταν επίσης καλύτερα.

«Κλειδώνει» η ύφεση

Η υποχώρηση της Γερμανίας σε αρνητικό έδαφος θα κυμανθεί μόλις στο 0,2%, αντί της πιο δραστικής καθίζησης κατά 0,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τον αρμόδιο επίτροπο οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, η μετριοπαθής ύφεση της γερμανικής οικονομίας συνιστά μια από τις σημαντικότερες μεταστροφές και κομβικό σημείο για την καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας ευρύτερα.

Βέβαια, η εξέλιξη αυτή δεν ευθυγραμμιζόταν με τις διαβεβαιώσεις που είχε «μοιράσει» σωρηδόν το τελευταίο διάστημα ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος επανειλημμένως σε ομιλίες του είχε υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι η Γερμανία δεν θα υποχωρήσει τελικά φέτος σε ύφεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η ύφεση της γερμανικής οικονομίας μπορεί να είναι μετριοπαθής, αλλά και πάλι θα είναι… ύφεση. Θα είναι δε, η μοναδική μεγάλη οικονομία της Ευρώπης και μία από τις ελάχιστες μεγάλες οικονομίες διεθνώς που θα υποχωρήσει σε ύφεση, τη φετινή χρονιά.

Η Κομισιόν εκτιμά επίσης πως η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία θα εισέλθουν σε τεχνική ύφεση, όμως ούτε η οικονομική ούτε η πολιτική σημασία τους μπορεί να μπει στο ίδιο… ζύγι.

Πραγματικά, πολλοί ήταν οι διεθνείς αναλυτές που έσπευσαν να διαφωνήσουν με τον αισιόδοξο τόνο που υιοθέτησε ο κ. Τζεντιλόνι για τη γερμανική οικονομία, σχολιάζοντας πως τα σημερινά στοιχεία εκθέτουν το Βερολίνο και φέρνουν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση την κυβέρνηση και τον Σολτς προσωπικά.

Πολιτικοί τριγμοί

Ήρθαν δε, σε μια μέρα που το πολιτικό σκηνικό της χώρας προσπαθούσε ακόμη να επεξεργαστεί το αποτέλεσμα της χθεσινής επαναληπτικής κάλπης στο κρατίδιο του Βερολίνου, που ανέδειξε μεγάλο νικητή τους Χριστιανοδημοκράτες. Και μάλιστα με μια σημαντική διαφορά έναντι των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων που παραδοσιακά διοικούν το κρατίδιο. Ειδικά για το SPD του Ολαφ Σολτς, η επίδοση του κόμματος κινήθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ηττήθηκε στο πρώτο σοβαρό εκλογικό τεστ από την έναρξη του πολέμου και τα νέα δεδομένα που έφερε στη χώρα και σε όλη την Ευρώπη έχει ξεχωριστή πολιτική σημασία, όσο κι αν η Καγκελαρία θέλησε να το υποβαθμίσει. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η… γκρίνια στους κόλπους της κυβέρνησης θα φουντώσει. Πόσο μάλλον με τη παράλληλη, επίσης άκρως δυσάρεστη, επιβεβαίωση πως η Γερμανία δεν θα γλιτώσει την ύφεση!

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός: Στο 5,4% τον Μάρτιο

admin

Τα SOS των νέων ρυθμίσεων στα Ταμεία

admin

Στεγαστικά δάνεια για νέους: Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά

admin

«Πρόγευση» νέων ανατιμήσεων στα είδη διατροφής

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Πλώρη για τα 70 δισ. ευρώ βάζουν οι ελληνικές εξαγωγές

fastpath

Ασφαλιστικές εισφορές: Ποιοι κερδίζουν 120 και 72 δόσεις για ρυθμίσεις

admin

Φατσέα (Intrum): Έντονο ενδιαφέρον στη δευτερογενή αγορά και για κλαδικά χαρτοφυλάκια NPLs

admin

Βουλή: «Πολεοδομία» για τουριστικές επενδύσεις – Διευκολύνεται η παραχώρηση τουριστικών λιμένων

admin

Παράγωγα: Περαιτέρω υποχώρηση στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ του 25αρη τρέχουσας σειράς

admin

Αύξηση εσόδων από φόρους & εισφορές αλλά και πιέσεις σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορολογουμένων και ασφαλισμένων

fastpath

Πιθανή η επιστροφή από το 2022 σε πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής – Καμπανάκι για εξωτερικό έλλειμμα

admin

Ολοταχώς για διασύνδεση ταμειακών- POS

admin