Image default
Ευρώπη

Γκεοργκίεβα: Ζούμε σε έναν κόσμο πιο επιρρεπή σε σοκ

Πρέπει να αφήνουμε χώρο για το αδιανόητο, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κάνοντας λόγο για ένα κόσμο που έχει αλλάξει σημαντικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και την Συρία.

Ζούμε σε «έναν κόσμο πιο επιρρεπή σε σοκ», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε πάνελ του World Government Summit.  «Όλοι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία για να είμαστε πολύ πιο ευέλικτοι και πολύ πιο προσανατολισμένοι στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα τους κραδασμούς», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από το απροσδόκητο.

Η απάντηση σε αυτό τον υπό την συνεχή επήρεια ενός σοκ κόσμο είναι, σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, η καλλιέργεια ανθεκτικότητας στον πλανήτη, στις κοινωνίες που πρέπει να επιτρέπουν ίσες ευκαιρίες και στους ανθρώπους που πρέπει να αποκτούν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την καλή κοινωνική προστασία.

«Δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε ως θεματοφύλακες του πλανήτη μας για τα παιδιά μας», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Αναφερόμενη στον πόλεμο της Ουκρανίας, είπε ότι ο κόσμος έχασε «ένα πολύτιμο μέρισμα στην ειρήνη», αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να ξοδεύουν περισσότερους πόρους για την άμυνα και λιγότερα για να καλύψουν εγχώριες ανάγκες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι υποδομές. «Δεν μπορούμε να θεωρούμε πλέον δεδομένη την ειρήνη», συνέχισε, κάνοντας λόγο για «αρκετά αξιοσημείωτη» διεθνή απάντηση στον πόλεμο.

«Όλοι αισθάνονται συμπάθεια για ένα πρόβλημα που σήμερα είναι πρόβλημα της Ουκρανίας, αλλά το αύριο μπορεί να είναι πρόβλημα για πολλές άλλες χώρες – ότι μπορεί να εισβάλει στη χώρα σας ο ισχυρότερος γείτονάς σας», είπε η Γκεοργκίεβα τονίζοντας τις παγκόσμιες επιπτώσεις της σύγκρουσης. «Στην Ουκρανία, οι άνθρωποι πιστεύουν ακράδαντα ότι παλεύουν όχι μόνο για τον εαυτό τους, παλεύουν για το δικαίωμα κάθε έθνους να υπάρχει και να διαχειρίζεται τις δικές του υποθέσεις», πρόσθεσε.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε επίσης ότι το ΔΝΤ πρέπει να διαδραματίσει «σταθεροποιητικό ρόλο» στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η χώρα χρειάζεται μεταξύ 40 και 48 δισ. δολαρίων για να λειτουργήσει φέτος.

– - CNBC

Σχετικα αρθρα

O Τζέιμι Ντάιμον, η συμβουλή του Έλληνα παππού του και η νέα αποστολή να σώσει τη First Republic Bank

admin

Πετρέλαιο: Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας

admin

«Τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία»: Το μεγαλύτερο ψέμα των πλουσίων

admin

Μπάιντεν: Διατηρεί την εμπιστοσύνη του στον Τζ. Πάουελ

admin

Η Γερμανία δεν είναι ελκυστική για ξένους εργαζόμενους

admin

Ελβετία: Διαδήλωση στη Ζυρίχη κατά της διάσωσης της Credit Suisse

admin

Credit Suisse: Οι ομολογιούχοι AT1 ανακαλύπτουν ότι η ζωή είναι άδικη

admin

WSJ: Ο Ντάιμον της JP Morgan σε ρόλο σωτήρα της First Republic

admin

Ο θάνατος της Credit Suisse γέννησε ένα νέο είδος κρίσης – Πού θα οδηγήσει

admin

Φράτσερ: Ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια τραπεζική κρίση στη Γερμανία και την Ευρώπη

admin

Amazon: Απολύσεις ακόμη 9.000 εργαζομένων

admin

Credit Suisse: Κανονικά θα δώσει μπόνους και αυξήσεις που έχει υποσχεθεί στα στελέχη της

admin