Image default
Ευρώπη

Γκεοργκίεβα: Ζούμε σε έναν κόσμο πιο επιρρεπή σε σοκ

Πρέπει να αφήνουμε χώρο για το αδιανόητο, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κάνοντας λόγο για ένα κόσμο που έχει αλλάξει σημαντικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και την Συρία.

Ζούμε σε «έναν κόσμο πιο επιρρεπή σε σοκ», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε πάνελ του World Government Summit.  «Όλοι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία για να είμαστε πολύ πιο ευέλικτοι και πολύ πιο προσανατολισμένοι στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα τους κραδασμούς», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από το απροσδόκητο.

Η απάντηση σε αυτό τον υπό την συνεχή επήρεια ενός σοκ κόσμο είναι, σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, η καλλιέργεια ανθεκτικότητας στον πλανήτη, στις κοινωνίες που πρέπει να επιτρέπουν ίσες ευκαιρίες και στους ανθρώπους που πρέπει να αποκτούν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την καλή κοινωνική προστασία.

«Δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε ως θεματοφύλακες του πλανήτη μας για τα παιδιά μας», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Αναφερόμενη στον πόλεμο της Ουκρανίας, είπε ότι ο κόσμος έχασε «ένα πολύτιμο μέρισμα στην ειρήνη», αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να ξοδεύουν περισσότερους πόρους για την άμυνα και λιγότερα για να καλύψουν εγχώριες ανάγκες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι υποδομές. «Δεν μπορούμε να θεωρούμε πλέον δεδομένη την ειρήνη», συνέχισε, κάνοντας λόγο για «αρκετά αξιοσημείωτη» διεθνή απάντηση στον πόλεμο.

«Όλοι αισθάνονται συμπάθεια για ένα πρόβλημα που σήμερα είναι πρόβλημα της Ουκρανίας, αλλά το αύριο μπορεί να είναι πρόβλημα για πολλές άλλες χώρες – ότι μπορεί να εισβάλει στη χώρα σας ο ισχυρότερος γείτονάς σας», είπε η Γκεοργκίεβα τονίζοντας τις παγκόσμιες επιπτώσεις της σύγκρουσης. «Στην Ουκρανία, οι άνθρωποι πιστεύουν ακράδαντα ότι παλεύουν όχι μόνο για τον εαυτό τους, παλεύουν για το δικαίωμα κάθε έθνους να υπάρχει και να διαχειρίζεται τις δικές του υποθέσεις», πρόσθεσε.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε επίσης ότι το ΔΝΤ πρέπει να διαδραματίσει «σταθεροποιητικό ρόλο» στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η χώρα χρειάζεται μεταξύ 40 και 48 δισ. δολαρίων για να λειτουργήσει φέτος.

– - CNBC

Σχετικα αρθρα

Η Βομβάη ξεπερνά το Πεκίνο σε δισεκατομμυριούχους

admin

Γιατί η Ευρώπη σταμάτησε να αναπτύσσεται – Και σε ποιες παγίδες μπορεί να πέσει

admin

Σοκολάτα από παιδιά-σκλάβους

admin

Κίνα: Απαλλαγή θεωρήσεων για τον διευρυμένο «κύκλο φίλων»

admin

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Και η Γαλλία εξοπλίζεται με νόμο για την αντιμετώπιση της ανάμειξης ξένων κρατών στο εσωτερικό της

admin

Ευρωεκλογές: Η ιταλική κεντροαριστερά συσπειρώνεται πίσω από τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

admin