Image default
Ευρώπη

Shell: Μέτοχοι μηνύουν το ΔΣ για τις εκπομπές ρύπων

Αγωγή κατά των 11 μελών του διοικητικού συμβουλίου της Shell, για ανεπαρκή στρατηγική στο ζήτημα της επίτευξης των κλιματικών στόχων, κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας η εταιρεία περιβαλλοντικού δικαίου ClientEarth, υπό την ιδιότητά της ως μετόχου.

Πρόκειται για πρωτόγνωρη κίνηση, που επιδιώκει να καταστήσει τους  εταιρικούς διευθυντές υπεύθυνους για την αποτυχία τους να προετοιμαστούν κατάλληλα για την ενεργειακή μετάβαση, και τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η αγωγή, έχει την υποστήριξη θεσμικών επενδυτών με πάνω από 12 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας, όπως αναφέρει to cnbc.

Την ClientEarth στηρίζουν τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία Nest και London CIV, το σουηδικό εθνικό συνταξιοδοτικό ταμείο AP3, η γαλλική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Sanso IS και η Danske Bank Asset Management, που  διαθέτουν συνολικά περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

«Θεμελιωδώς ελαττωματική»

“Το διοικητικό συμβούλιο επιμένει σε μια στρατηγική πράσινης μετάβασης που είναι θεμελιωδώς ελαττωματική, αφήνοντας την εταιρεία σοβαρά εκτεθειμένη στους κινδύνους που θέτει η κλιματική αλλαγή για τη μελλοντική επιτυχία της Shell – παρά τη νομική υποχρέωση του διοικητικού συμβουλίου να διαχειριστεί αυτούς τους κινδύνους”, δήλωσε ο Paul Benson, επικεφαλής δικηγόρος της ClientEarth,

“Δεν αποδεχόμαστε τους ισχυρισμούς της ClientEarth”, δήλωσε εκπρόσωπος της Shell. “Οι διευθυντές μας έχουν εκπληρώσει τις νομικές τους υποχρεώσεις και έχουν ενεργήσει προς το συμφέρον της εταιρείας. Η προσπάθεια της ClientEarth να ανατρέψει την πολιτική του διοικητικού συμβουλίου που εγκρίθηκε από τους μετόχους μας είναι αβάσιμη. Θα προσφύγουμε κατά της αγωγής ” πρόσθεσε.

Η Shell, η οποία φιλοδοξεί να γίνει μια εταιρεία με μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι κλιματικοί της στόχοι είναι σύμφωνοι με τους στόχους του Παρισιού.

Ωστόσο, η ClientEarth δήλωσε ότι κορυφαίες αξιολογήσεις τρίτων δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει, σημειώνοντας ότι η στρατηγική της Shell αποκλείει τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους για τη μείωση των εκπομπών από τα προϊόντα που πουλάει, γνωστά ως εκπομπές Scope 3, παρά το γεγονός ότι αυτές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των συνολικών εκπομπών της εταιρείας.

Shell: Σπάει όλα τα ρεκόρ και ανακοινώνει τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της

Η υπόθεση έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση από τον ενεργειακό κολοσσό, κερδών σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό- ρεκόρ  που κατέρριψε αυτό του 2008, όταν δηλώθηκαν κέρδη 28,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υπερδιπλάσιο από τα ετήσια κέρδη της εταιρείας το 2021, που ήταν 19,3 δισ. δολάρια.

 –

Σχετικα αρθρα

O Τζέιμι Ντάιμον, η συμβουλή του Έλληνα παππού του και η νέα αποστολή να σώσει τη First Republic Bank

admin

Πετρέλαιο: Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας

admin

«Τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία»: Το μεγαλύτερο ψέμα των πλουσίων

admin

Μπάιντεν: Διατηρεί την εμπιστοσύνη του στον Τζ. Πάουελ

admin

Η Γερμανία δεν είναι ελκυστική για ξένους εργαζόμενους

admin

Ελβετία: Διαδήλωση στη Ζυρίχη κατά της διάσωσης της Credit Suisse

admin

Credit Suisse: Οι ομολογιούχοι AT1 ανακαλύπτουν ότι η ζωή είναι άδικη

admin

WSJ: Ο Ντάιμον της JP Morgan σε ρόλο σωτήρα της First Republic

admin

Ο θάνατος της Credit Suisse γέννησε ένα νέο είδος κρίσης – Πού θα οδηγήσει

admin

Φράτσερ: Ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια τραπεζική κρίση στη Γερμανία και την Ευρώπη

admin

Amazon: Απολύσεις ακόμη 9.000 εργαζομένων

admin

Credit Suisse: Κανονικά θα δώσει μπόνους και αυξήσεις που έχει υποσχεθεί στα στελέχη της

admin