Image default
Οικονομία

Στο α’ τρίμηνο τα υψηλά των αγορών για το 2023 εκτιμά η JP Morgan με πολλαπλούς «αστερίσκους»

«Δεδομένου αυτού του σκηνικού για τις αγορές, το ερώτημα είναι γιατί να μη γίνει η παραδοσιακή στροφή, μακριά από τα διεθνή plays και προς τις μετοχές των ΗΠΑ;» διερωτάται.

Η JP Morgan καλεί τους επενδυτές να παραμείνουν σε εγρήγορση και να μην επαναπαυτούν από το «εντυπωσιακό ξεκίνημα των διεθνών αγορών το 2023», οι οποίες προέρχονται από ένα εφιαλτικό έτος (η χειρότερη χρονιά από το 2008 για τη Wall Street – η χειρότερη από το 2018 για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια).

«Για τη μεγάλη εικόνα πιστεύουμε ότι το ράλι των μετοχών που ξεκίνησε τον Οκτώμβριο και που ελπίζαμε ότι θα οδηγηθεί από την κορύφωση του πληθωρισμού και των αποδόσεων των ομολόγων, το άνοιγμα της Κίνας και την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δεν έχει τα στηρίγματα ώστε να οδηγηθεί σε έναν δεύτερο γύρο όσο προχωράει η χρονιά», έγραψε σε σημείωμα τη Δευτέρα ο επικεφαλής της στρατηγικής της JP Morgan, Mισλάβ Ματέκα. «Μεσούσης της πλήρους ανάκαμψης των μετοχών, το α’ τρίμηνο του 2023 είναι κατά την άποψή μας πιθανό να σηματοδοτήσει το υψηλό σημείο της αγοράς» πρόσθεσε.

Παράλληλα, συνιστά στους επενδυτές να αξιοποιήσουν τα κέρδη που έχουν καταγράψει στις μετοχές από τις αρχές του έτους για να μειώσουν τα «βαρίδια» του χαρτοφυλακίου τους, εκμεταλλευόμενοι την πολύ αδύναμη απόδοση των αμυντικών μετοχών από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στις μετοχές της τεχνολογίας.

«Τα υψηλά δεν έχουν τελειώσει, αλλά σαφώς δεν είναι πια φρέσκα και τώρα υπάρχει κάποιος εφησυχασμός σε πολλαπλά μέτωπα» τονίζει και προσθέτει πως οι αγορές υπερτιμολογούν τα πρόσφατα «καλά» νέα για τον πληθωρισμό και έχουν «χαλαρώσει» ενώ δεν θα έπρεπε καθώς δεν έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο «μικροσκόπιο» της Fed η «ακτινογραφία» του πληθωρισμού – Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων;

Αρκετά μέλη της Fed, όπως ο πρέοδρος της Fed στην Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς και ο πρόεδρος της Fed στη Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, προειδοποίησαν πως τα επιτόκια ενδέχεται να πρέπει να κινηθούν υψηλότερα από ό,τι αναμένουν επί του παρόντος οι επενδυτές. Και ενώ η Fed αναμένεται ευρέως να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της κάποια στιγμή φέτος -εκτός απροόπτου- το χρονοδιάγραμμα είναι αβέβαιο με τους επενδυτές να εκφράζουν νέους φόβους για επιβράδυνση της οικονομίας και διολίσθηση των μετοχών. Εντωμεταξύ, το κλίμα και στο επιχειρηματικό πεδίο είναι φορτισμένο από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται και συχνά πάνε κόντρα στις προβλέψεις (είτε επί τα βελτίω είτε επί τα χείρω) ενώ οι απολύσεις σε μεγάλους κολοσσούς είναι σχεδόν ανεξέλεγκτες.

«Η αγορά φαίνεται να στοιχηματίζει ότι το νέο ράλι έχει ξεκινήσει, αλλά δεν αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Ο καταναλωτής δεν έχει πια το μαξιλάρι της αποταμίευσης» εξηγεί η JP Morgan, ενώ ο κορυφαίος αναλυτής της, Μάρκο Κολάνοβιτς, προτείνει άμυνα στα χαρτοφυλάκια και περιορισμό του ρίσκου προσεχώς.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει πως ενώ οι μετοχές σε ΕΕ, Ιαπωνία και Αναδυόμενες Αγορές φαίνονται πιο ελκυστικές από τις αμερικανικές, αυτό δεν πρέπει να ξεγελά, καθώς παραδοσιακά και ιστορικά οι ΗΠΑ αποτελούσαν ασφαλέστερο καταφύγιο. Μάλιστα, σημειώνει πως τα πρόσφατα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία και τα αναμενόμενα αδύναμα κέρδη αναμένεται να στρέψουν τον κόσμο προς τα ομόλογα. Τέλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στρέφουν τις επενδύσεις τους για να επωφεληθούν από το reopening της Κίνα με την ομάδα της JP Morgan να συνιστά προσεκτικό βηματισμό και προς αυτό το μονοπάτι.

Σχετικα αρθρα

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Η μικρή πτώση στις τιμές θα είναι πρόσκαιρη

fastpath

Αυτοκινητόδρομος «Ιωάννινα – Κακαβιά»: «Άρωμα» εμπλοκής στον διαγωνισμό των 310 εκατ. ευρώ – Η «κοινοπραξία των μικρών»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Μια δεκαετία ανάπτυξης κινδυνεύει να χάσει η παγκόσμια οικονομία

fastpath

Γιατί μειώθηκαν καταθέσεις και χορηγήσεις τον Φεβρουάριο

admin

BlackRock: Οι αγορές κάνουν λάθος – Δεν θα μειώσει τα επιτόκια φέτος η Fed

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Από 60 – 200 ευρώ η επιχορήγηση για τη μετατροπή κτηρίων σε “έξυπνα” (ευρυζωνικές συνδέσεις, “έξυπνοι” μετρητές)

admin

Σύνοδος υπ. Ενέργειας: «Ναι» της Ελλάδας στον νέο «κόφτη» κατανάλωσης αερίου – Υπέρ ριζικών αλλαγών στον ηλεκτρισμό

fastpath

Real Estate: Πόσο νοικιάζονται τα γραφεία – Η «εικόνα» σε βασικούς οδικούς άξονες, οι ταχύτητες και το Airbnb

admin

Η Alpha Bank συμμετείχε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος

admin

Γιατί οι καταθέτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αναμείνατε στο… ακουστικό σας

admin