Image default
Επιχειρήσεις

Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Με κοινωνικά αντανακλαστικά και ορθές επιλογές οι 7 παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Η ελληνική οικονομία δείχνει αντοχές σε μία περίοδο όπου οι αντιξοότητες που προκύπτουν στο διεθνές περιβάλλον διαδέχονται ή μία την άλλη χάρη στα αντανακλαστικά και, κυρίως, τη συνετή πολιτική που έχει ακολουθήσει το οικονομικό επιτελείο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει επιτυχή δείγματα γραφής για την ορθότητα των επιλογών να στέκεται σταθερά δίπλα στον κάθε πολίτη, χωρίς να θυσιάζει τη δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας. Και η νέα δέσμη των μέτρων που ανακοινώθηκαν δεν δημιουργεί κινδύνους για τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά, τουναντίον, δημιουργεί ένα νέο πλέγμα προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προσδίδοντας δυναμική στην κυκλικότητα της οικονομίας.

Οι νέες ρυθμίσεις δεν χαρακτηρίζονται από ευκαιριακό χαρακτήρα, καθώς έχουν ορίζοντα εφαρμογής πέραν της όποιας προεκλογικής περιόδου, γεγονός που στερεί τα επιχειρήματα για όσους μιλούν για ευκαιριακές ρυθμίσεις προεκλογικού χαρακτήρα.

Οι επτά νέες παρεμβάσεις ρυθμίσεις, με κορυφαίες τις ρυθμίσεις των οφειλών και τις βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, δίνουν ανάσα ζωής σε ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου, αλλά και του επιχειρείν, σε μία περίοδο όπου η κοινωνία χρειάζεται όλες της τις δυνάμεις για να συμβάλει στην ώθηση της οικονομίας της χώρας στο επόμενο επίπεδο. Ο δημοσιονομικός χώρος των 800 εκατ. ευρώ αξιοποιείται και επιτρέπει 7 νέες παρεμβάσεις, όπως αυτές ανακοινώθηκαν και εξειδικεύτηκαν.

Δίκαιη η προτεραιότητα στο έκτακτο μπόνους με εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε περίπου 1 εκ. συνταξιούχους, χωρίς αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς ύψους 280 εκατ. ευρώ. Αναγκαία η παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.  Στοχευμένη η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 76 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων.  Σωστή η αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ, από τα 150 ευρώ.

Απαραίτητο το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, για όσους έχουν απωλέσει φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων με τη δυνατότητα να τις αναβιώσουν με 2 μηνιαίες δόσεις, που αποσβαίνει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας και έντοκη μεταφορά στο τέλος της ρύθμισης. Οι συνεπείς ή με ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έως τον Νοέμβριο του 2021, μπορούν να κάνουν νέες ρυθμίσεις σε 36 δόσεις ή 72 δόσεις και μπορούν να ενταχθούν στις εξυπηρετούμενες οφειλές, αν περιλαμβάνουν νέες οφειλές από την 1η Νοεμβρίου του 2021.

Επιβεβλημένες είναι, τέλος, οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πέραν τούτων, η κυβέρνηση έφερε μια επιπρόσθετη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία και προβλέπει την εξαίρεση από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ του 2023, όσων κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς, επίσης, και για εκείνους που διατηρούν δικαιώματα σε ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο για τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου.

Η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα πως δεν «κλείνει την πόρτα» σε κανένα πολίτη και σε καμία επιχείρηση. Δείχνει αντανακλαστικά στις ανάγκες της κοινωνίας και δίνει συνεχώς ευκαιρίες ρυθμίσεων, όχι ευκαιριακά, αλλά διαχρονικά. Προεκλογικά και μετεκλογικά είναι στο χέρι όλων να αδράξουν την ευκαιρία αξιοποιώντας τις νέες ρυθμίσεις και να αποφύγουν τους κινδύνους που καταλήγουν σε ανεπιθύμητους πλειστηριασμούς. Οι γενναίες ρυθμίσεις για χρέη και δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να διευρυνθούν και να συνεχιστούν από τη κυβέρνηση μέχρι να μειωθούν σε εξυπηρετούμενα και διαχειρίσιμα επίπεδα. Αναμένεται, λοιπόν, συνέχεια ρυθμίσεων και παροχών.

Διαβάστε ακόμη

Επιστρέφει στα $22.000 το Bitcoin – Μειώνονται οι ανησυχίες περί ρύθμισης των cryptos

ΤΑΙΠΕΔ: Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης για το «μικρό Eλληνικό» στις Γούρνες Ηρακλείου

Πλοίο της Μελίνας Τραυλού μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία

Σχετικα αρθρα

Brown Hotels: Στόχος τα 24 ξενοδοχεία μέχρι το 2025

admin

Οι πρώτες επενδύσεις του 2024 για την Premia Properties

admin

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για καταβολή μερίσματος

admin

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για μέρισμα με δικαίωμα επανεπένδυσης

admin

ΛΑΡΚΟ: Δέσμευση για παράταση των συμβάσεων εργασίας έως τις 12 Μαίου

admin

Bain & Company: Εμπιστοσύνη στη συνεχή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

admin

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Ο Ν. Μπήλιος αναλαβάνει Διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων

admin

BriQ Properties: Αύξηση 14% στα έσοδα από ενοίκια το 2023

admin

Noval Property: Νέο μέλος του ΔΣ ο Μιχ. Παναγής

admin

Βασιλάκης: Έρχονται νέες συνεργασίες μέχρι το τέλος του 2024 για την Autohellas

admin

Μουσικός Οίκος Νάκα: Αύξηση πωλήσεων και σταθερά κέρδη στο α’ εξάμηνο

admin

Trastor: Αυξημένα κατά 25,2% τα EBITDA το 2023

admin