Image default
Οικονομία

Στην ΑΑΔΕ προς είσπραξη οφειλές σε Δήμους

Μέσα στον επόμενο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να θέσει σε εφαρμογή αλλαγές στον τρόπο είσπραξης οφειλών προς τους δήμους. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η σταδιακή ένταξη στην ΑΑΔΕ χρεών ανάλογα με την κατηγορία προκειμένου να εισπράττονται. Διαφορετικά θα τίθενται σε ισχύ αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς να αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης με το νέο πλαίσιο των 36 -72 δόσεων που θα εφαρμοστεί για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η αρχή θα γίνει με το τέλος παρεπιδημούντων που επιβάλλουν οι δήμοι σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Δηλαδή αν δεν πληρώνονται, το χρέος θα «περνά» στην εφορία. Σε επόμενο στάδιο αναμένεται να ενταχθούν οι νέες κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία. Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς την τοπική αυτοδιοίκηση σε 36- 72 δόσεις ή να καταστεί εφικτή η αναβίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων των ΟΤΑ σε όσους την έχασαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη περίοδο όσοι χρωστούν στους δήμους δεν μπορούν να πληρώσουν με δόσεις. Με τα έως τώρα δεδομένα, οι κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας ναι μεν καταλήγουν στην εφορία, ωστόσο η ΑΑΔΕ το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επιβάλλει προσαυξήσεις και να μην  μπορεί ο φορολογούμενος να λάβει φορολογική ενημερότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης επιβάλλονται κατασχέσεις:

* τραπεζικών λογαριασμών, με εξαίρεση έναν και μοναδικό που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για τον οποίο ισχύει όριο μέχρι 1.250 ευρώ.

* μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια, επιστροφών φόρων κ.α. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων επιτρέπεται η κατάσχεση ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

*  ακινήτων, ακόμα και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, καθώς και αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Σημαντικά χαμηλότερα τα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο

fastpath

Νέα γενιά «κόκκινων» δανείων; -Καθησυχάζουν οι τράπεζες

fastpath

Οι αλλαγές στο έντυπο της φετινής φορολογικής δήλωσης

admin

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι χρεώσεις των παρόχων για τον Απρίλιο

admin

Πώς η τραπεζική κρίση «αλλάζει» το κόστος του χρήματος και πόσο η Fed μπορεί -ή όχι- να το αυξήσει περισσότερο

fastpath

Πώς θα διατηρηθεί σε βιώσιμη πορεία το δημόσιο χρέος

admin

Γιατί η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων είναι σε υψηλό 15 ετών – Μνήμες από τη κρίση του 2008

admin

«Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»: Απέχουν από την πλατφόρμα οι συμβολαιογράφοι Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου – Δωδεκανήσων

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Π. Ρουμελιώτης: Δεν αποκλείεται μια νέα συστημική κρίση στις τράπεζες

fastpath

Ανεργία: Στους 1.074.573 οι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ τον Φεβρουάριο 2023

admin

ΕΕΕΠ: Τεράστιες ευκαιρίες της αγοράς του Online Gaming στην Ελλάδα

fastpath