Image default
Ευρώπη

Αποχή της Ουκρανίας από τη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ λόγω Ρωσίας

Η Ουκρανία θα μποϊκοτάρει τη συνάντηση του ΟΑΣΕ στη Βιέννη λόγω της ρωσικής συμμετοχής, με τους Ουκρανούς βουλευτές να φοβούνται «ξέπλυμα» των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου και τον πρόεδρό τους να ζητά την αναβολή της, καθώς θα πραγματοποιηθεί ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο δεν θα στείλει εκπροσώπους στη χειμερινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ -που έχει οριστεί για τις 23-24 Φεβρουαρίου στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη- έγραψε την Τρίτη στο Twitter ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφαντσούκ.

«Μάθαμε ότι οι αυστριακές αρχές είναι πρόθυμες να εκδώσουν βίζες για τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας και ως εκ τούτου οι Ρώσοι βουλευτές θα συμμετάσχουν στη χειμερινή σύνοδο», έγραψε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας Μικίτα Ποτουράγιεφ προς την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Μαργκαρέτα Σέντερφελτ σε επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Υπενθύμισε ότι η συνεδρίαση συμπίπτει με την επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Σε περίπτωση ρωσικής συμμετοχής, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει, εξήγησε ο Ποτουράγιεφ, ζητώντας την αναβολή της συνεδρίασης, η οποία, κατά τον ίδιο, θα είχε την υποστήριξη εταίρων, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένους υποστηρικτές αυτής της πρότασης.

Ο Ποτουράγιεφ δήλωσε, ακόμα, ότι είναι πεπεισμένος ότι η ρωσική αντιπροσωπεία θα χρησιμοποιήσει την εκδήλωση για να «δικαιολογήσει την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας» και να «ξεπλύνει τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται κατά των Ουκρανών».

«Όλα αυτά θα υπονομεύσουν την ακεραιότητα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και θα θέσουν σε κίνδυνο την ξεκάθαρη θέση που έχει δείξει για τη ρωσική επιθετικότητα από το 2014», τόνισε ο ίδιος.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ υπερασπίστηκε τη συμμετοχή των Ρώσων αντιπροσώπων στη σύνοδο του ΟΑΣΕ, αφού βουλευτές από 20 χώρες του ΟΑΣΕ κάλεσαν την κυβέρνηση να απαγορεύσει τη συμμετοχή Ρώσων διπλωματών.

Κάθε σχέση και κάθε συζήτηση με τη Ρωσία θα είναι δύσκολη, «αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε διάλογο», είπε. «Διότι κάποια στιγμή, ελπίζω ότι η διπλωματία θα επικρατήσει».

Αν και εξέφρασε τη λύπη του για την προγραμματισμένη ημερομηνία της συνάντησης ως «πολύ ατυχή», σημείωσε ότι η Βιέννη πρέπει να επιτρέψει σε όλους τους αντιπροσώπους από όλα τα συμμετέχοντα κράτη να εισέλθουν στη χώρα λόγω του διεθνούς δικαίου.

Μεταξύ των χωρών που κάλεσαν την Αυστρία να εμποδίσει την είσοδο Ρώσων αξιωματούχων στη χώρα βρίσκεται και η Λιθουανία η οποία απείλησε μάλιστα να μποϊκοτάρει τη συνάντηση εάν η Αυστρία δεν εξετάσει καν την έκκληση.

«Η αντιπροσωπεία μας πιθανότατα δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί και να καθίσει στην ίδια αίθουσα με τους ανθρώπους που θα έπρεπε να στέκονται ενώπιον ενός ειδικού στρατιωτικού δικαστηρίου, επειδή αυτοί οι άνθρωποι είναι άμεσα υπεύθυνοι για την έναρξη του πολέμου», δήλωσε η επικεφαλής της λιθουανικής αντιπροσωπείας Βίλια Βίλιγια Αλεκναϊτέ-Αμπραμικιενέ στους δημοσιογράφους στο λιθουανικό κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το LRT.

Η Ρωσία έχει προκαλέσει προβλήματα στον ΟΑΣΕ τους τελευταίους 18 μήνες, αφού δεν έδωσε την έγκρισή της σε βασικά θέματα, όπως οι προϋπολογισμοί και οι εντολές. Έτσι, ο οργανισμός έχει βυθιστεί σε διοικητικό αδιέξοδο προκαλώντας αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές λειτουργίες και τις προεδρίες.

Δεν υπάρχει μηχανισμός εντός του ΟΑΣΕ για την απομάκρυνση ή την απαγόρευση συμμετοχής μελών, επομένως οποιαδήποτε κίνηση για την αποτροπή της συμμετοχής της Ρωσίας θα πρέπει πιθανότατα να αφορά αναβολές ή άρνηση έκδοσης βίζας.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin