Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Το αρνητικό σήμα από τον πληθωρισμό θορύβησε τους traders – Τι σημαίνει για τη Fed

Γιατί η αγορά “βλέπει” πλέον ψηλότερα το τελικό ταβάνι των επιτοκίων και εκτιμά πως απομακρύνεται η πιθανότητα μείωσης τους μέσα στη χρονιά

Η επίμονη εικόνα υπερθέρμανσης της αγοράς εργασίας και κυρίως τα νεότερα απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού, που επιβεβαιώθηκαν κι από τη σημερινή επίδοση του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI), ήρθαν να «ταράξουν» την αμερικανική αγορά (ο Dow “άνοιξε” με πτώση 300 μονάδων) και να υποχρεώσουν τους traders να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι αγορές χρήματος παραδέχονται πως, όχι μόνο το τελικό «ταβάνι» των επιτοκίων θα διαμορφωθεί ψηλότερα, αλλά και πως απομακρύνεται κάθε πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να αντιστρέψει την πολιτική της και να μειώσει τα επιτόκια πριν τα τέλη του έτους.

Ακολουθώντας το ρυθμό του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) που δημοσιεύτηκε χθες και ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε μεν χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, στο 6,2% σε ετήσια βάση από το το 5,4% τον Ιανουάριο, όμως αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,7%, που ήταν και το μεγαλύτερο άλμα από τον Ιούνιο, διακόπτοντας έτσι την καθοδική τροχιά που είχε υιοθετήσει το προηγούμενο τρίμηνο. To ποσοστό αυτό ήταν αρκετά πάνω από το αναμενόμενο 0,4%.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώθηκαν, με τρόπο που δεν θα ήθελαν οι αγορές, οι επισημάνσεις των γερακιών του συμβουλίου πως ο πληθωριστικός κίνδυνος εμμένει και πως η Fed δεν έχει τα περιθώρια να χαλαρώσει την… άμυνα της, ώστε να μην επιτρέψει την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Κοινώς, αν την περασμένη χρονιά οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας και κάποιοι αναλυτές υποτίμησαν το πόσο ψηλά μπορεί να κινηθεί ο πληθωρισμός, τώρα κινδυνεύουν να υποτιμήσουν το πόσο ψηλά θα πρέπει να ανεβάσουν τα επιτόκια προκειμένου να βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός έχει μπει σε ένα σταθερό καθοδικό δρόμο.

Νέες εκτιμήσεις

Με φόντο, λοιπόν, και τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο της αγοράς εργασίας οι traders «ποντάρουν» πλέον σε άνοδο των επιτοκίων κατά μέσο όρο έως το 5,2% μέχρι τον Ιούλιο, σε σχέση με το 4,9% που περίμεναν πριν δύο εβδομάδες. Σήμερα το εύρος των επιτοκίων βρίσκεται μεταξύ του 4,5% και 4,75%. Αν και δεν λείπουν πλέον και οι πιο… σκληροπυρηνικές εκτιμήσεις.

«Υπάρχει πλέον αυξημένο ρίσκο πως πιθανότατα (το συμβούλιο) θα συνεχίσει τις αυξήσεις μέχρι και τις συνεδριάσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου» ανέφερε η οικονομολόγος της T.Rowe Price Associates, Μπλερίνα Ουρούτσι, προβλέποντας ότι το τελικό «ταβάνι» θα είναι στο 5,5% με 5,75%. Από κοντά και ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Securities, Μάθιου Λουτσέτι, ο οποίος επίσης αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη του για το τελικό ταβάνι των επιτοκίων, από το 5,1% στο 5,6%, εντοπίζοντας ως παράγοντες-κλειδί τον αυξημένο πληθωρισμό και τις αντιστάσεις της αγοράς εργασίας.

Λίγο πιο μετριοπαθής η CME Group τοποθέτησε το τελικό ταβάνι στο 5,25% με 5,5%, ενώ στο αντίθετο άκρο ο πρώην κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κεν Ρόγκοφ, τόνισε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του - πως δεν θα αιφνιδιαζόταν αν το ανώτατο εύρος των αμερικανικών επιτοκίων κατέληγε τελικά στο 6%!

«Υπάρχει πλέον σοβαρή πιθανότητα η Fed να κάνει περισσότερα από όσα περιμένουν οι αγορές» υποστήριξε από την πλευρά του ο Μπρους Κάσμαν της JPMorgan Chase, βάζοντας στο κάδρο και τον πολιτικό παράγοντα που έχει να κάνει με τις εκλογές του 2024. Κοινώς το γεγονός ότι η Fed θα πρέπει κανονικά να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των αναπροσαρμογών των επιτοκίων αρκετά πριν την κρίσιμη προεδρική κάλπη, το Νοέμβριο του 2024.

Σχετικα αρθρα

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

admin

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα – σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

admin

Ποιοι επένδυσαν στο 30ετές ομόλογο της Ελλάδας

admin

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

admin

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν – Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

admin

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για το FlyOver Θεσσαλονίκης

admin

Φυσικό αέριο: Γιατί οι traders ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα

admin

EFSA: Υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα; – Τι έδειξαν τα στοιχεία

admin

Μάχη για την τιμή του οβελία, μειωμένες 30% οι παραγγελίες

admin

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη – «Είμαστε σε σημείο καμπής»

admin

Η Κομισιόν ξεκίνησε την πρώτη έρευνα για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις

admin