
Έντονο προβληματισμό τοσο στην αγορά όσο και στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς έχει προκαλέσει η διελκυστίνδα που έχει ξεκινήσει μεταξυ της τράπεζας και του εφοπλιστή κ.Ηλιοπούλου με προφανή απώτερο στόχο του δεύτερου το μπλοκάρισμα του καρτέλ που επιχειρεί να δημιουργήσει δια της πλαγιάς η τράπεζα στις θαλάσσιες μεταφορές.
Kύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι είναι τουλάχιστον βαριά αμέλεια από την Πειραιώς το γεγονός πως προσπάθησε να εφαρμόσει ένα εξαιρετικά σύνθετο σχήμα ταυτόχρονης εξυγίανσης της MIG, της Attica και της ΑΝΕΚ χωρίς να έχει διασφαλίσει εκ των προτέρων τον έλεγχο της MIG, που θα μπορούσε να τον έχει πετύχει με ελάχιστο κόστος, προωθώντας τη μετατροπή σε μετοχές του ομολογιακού δανείου.
Τώρα θα χρειασθεί όχι μόνο να ξοδέψει τεράστια ποσά για τον έλεγχο της MIG, αλλά και να βρεθεί στο τέλος με μια εξωτραπεζική συμμετοχή (την πλειοψηφία στη MIG) που θα έχει αποκτηθεί σε εντελώς υπερβολική κεφαλαιοποίηση και είναι άγνωστο πώς θα μπορέσει χωρίς σοβαρή ζημιά να εκτελέσει την οδηγία του επόπτη για έξοδο από τις εξωτραπεζικές συμμετοχές. Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο (υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης MIG-Attica-ΑΝΕΚ) η Πειραιώς θα βρεθεί μπροστά σε μια πύρρειο νίκη, για την οποία θα πρέπει να ελεγχθεί η διοίκηση Μεγάλου από τους μετόχους και την εποπτική αρχή.
Η … δικαιολογία της Πειραιώς ήταν ότι δεν ήθελαν να κάνουν μια κίνηση που θα ζημίωνε τους μετόχους μειοψηφίας της MIG και συνεπώς προτίμησαν να ζημιώσουν τους μετόχους της Πειραιώς.
Έτσι με βάση την εξέλιξη των πραγμάτων η τράπεζα Πειραιώς θα βρεθεί με το 70% της MIG, αγοραίας αξίας 300 εκατ. και πραγματικής αξίας 30 εκατ.
Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε πώς θα χειριστεί την ζημιά είναι αυτή η διοίκηση της Τράπεζας.
Ναυμαχία στο Αιγαίο
Η κεφαλαιοποίηση της MIG «πέταξε» χθες μέσα στη μέρα αγγίζοντας τα 250 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που μόνο τα δάνεια της Attica που ενοποιεί η εταιρεία συμμετοχών ξεπερνούν τα 443 εκατ. ευρώ.
Ο αγώνας δρόμου ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, μάλλον έχει την εξήγησή του, όσο πλησιάζει η γενική συνέλευση της 3ης Μαρτίου. Στόχος της Πειραιώς είναι να αποκτήσει μέσω της δημόσιας πρότασης την καταστατική πλειοψηφία του 67%. Πλέον με βάση τις συναλλαγές που γνωστοποιήθηκαν την Τετάρτη, η τράπεζα ελέγχει το 53,5% ή 502,65 εκατ. δικαιώματα ψήφου. Η τελευταία ενημέρωση εκ μέρους του περιβάλλοντος του εφοπλιστή Μ. Ηλιόπουλου έγινε την περασμένη Παρασκευή και οριοθετούσε το ποσοστό του 10,69%.
Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες θέλει να μπλοκάρει την πλευρά Ηλιόπουλου με δύο τρόπους. Πρώτον, να μην καταφέρει ο εφοπλιστής μέσω εταιρειών του ή κωδικών που συνεργάζονται με τον ίδιο να ανεβάσει τη συμμετοχή του πάνω από το 33%, όπου δεν θα είχε νόημα η απόκτησή του, αφού η τράπεζα θα ελέγχει το 67%, οπότε τυχόν δημόσια πρόταση εκ μέρους του θα έπεφτε στο κενό. Και ταυτόχρονα θα είχε τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε κάθε επίπεδο διοικητικά. Η απόκτηση του 67% για την Τράπεζα θα ήταν ιδανικό να συνέβαινε το συντομότερο δυνατό και πριν από την γενική συνέλευση της 3ης Μαρτίου.
Δεύτερον, να εμποδίσει την πλευρά του εφοπλιστή να αποκτήσει το 20%, όπου σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να εγείρει ζήτημα διαχειριστικού ελέγχου της εταιρείας, μία διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο και θα μπλοκάρει τη διαδικασία ανταλλαγής των δανείων της Attica με την Strix, θυγατρική της Πειραιώς κατά 100%.
Χωρίς κανείς να συνυπολογίσει το γεγονός ότι ένας διαχειριστικός έλεγχος στην πολύπαθη MIG θα μπορούσε να προσφέρει… στιγμές απείρου κάλλους…
Πλην όμως, για τον ίδιο τον εφοπλιστή σημαντικό είναι το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη επενδυτική του κίνηση είναι win – win. Δηλαδή, αν μπλοκάρει τα σχέδια της Πειραιώς, θα διατηρηθεί το σημερινό status quo στις γραμμές του Αιγαίου, ενώ αν αποχωρήσει αυτό θα γίνει με μεγάλο κέρδος, καθώς μέση τιμή κτήσης του είναι πολύ κάτω ακόμα και από την πρώτη τιμή της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς των 0,166 ευρώ.
Η Attica Group, όταν ολοκληρωθεί και η εν εξελίξει διαδικασία απορρόφησης της ΑΝΕΚ, θα έχει –σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές – έναν από τους πέντε μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως σε όρους ολικής χωρητικότητας, τη δεύτερη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση διεθνώς και έναν από τους πέντε μεγαλύτερους στόλους σε όρους χιλιομετρικής δυναμικότητας, δηλαδή μεταφοράς οχημάτων. Θα συνεχίσει, δε, να επιτελεί κρίσιμο εθνικό ρόλο διασφαλίζοντας τη δωδεκάμηνη διασύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική χώρα, προσθέτουν πηγές της αγοράς.
Ι.Α.Φ