Image default
Ευρώπη

Απορρίφθηκε ξανά από την αστυνομία της Στοκχόλμης αίτηση καψίματος του Κορανίου

Μια αίτηση για κάψιμο κορανίου έξω από την πρεσβεία του Ιράκ στη Στοκχόλμη εξετάστηκε και απορρίφθηκε από την αστυνομία την Πέμπτη, καθώς η ένταση με την Τουρκία σχετικά με την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παραμένει υψηλή.

Η αστυνομία της Στοκχόλμης αρνήθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, το κάψιμο Κορανίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, μετέδωσε την Πέμπτη η SVT Nyheter.

«Η απόφαση δικαιολογείται με το σκεπτικό ότι η διαμαρτυρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη τρομοκρατική απειλή για τη Σουηδία», ανακοίνωσε το τηλεοπτικό κανάλι.

«Συνολικά, η Υπηρεσία Ασφαλείας πιστεύει ότι το κάψιμο του Κορανίου από μόνο του έχει αυξήσει, και μπορεί να αυξήσει στο μέλλον, την απειλή επιθέσεων κατά της Σουηδίας και των σουηδικών συμφερόντων βραχυπρόθεσμα», αναφέρει η απόφαση της αστυνομίας, η οποία ελήφθη σε συνεννόηση με τη σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας, γνωστή ως Säpo.

«Είχαμε φυσικά διάλογο με τη Säpo πριν λάβουμε αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Ola Österling, εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Στοκχόλμης.

Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας έχει προειδοποιήσει ότι οι απειλές για επιθέσεις εναντίον της Σουηδίας έχουν αυξηθεί από τότε που ο ακροδεξιός ακτιβιστής Rasmus Paludan έκαψε ένα Κοράνι έξω από την τουρκική πρεσβεία τον Ιανουάριο, προκαλώντας οργή σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο.

«Οι αντιδράσεις μετά το κάψιμο του Κορανίου τον Ιανουάριο πήραν μεγάλη έκταση», έγραψε η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας στον ιστότοπό της, επισημαίνοντας ως αποτέλεσμα την «επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο εξωτερικό».

Ωστόσο, σε μια χώρα που παραδοσιακά απολαμβάνει υψηλό βαθμό ελευθερίας της έκφρασης, αυτή η απαγόρευση προκάλεσε αναστάτωση σε όσους υποστηρίζουν την απόλυτη ελευθερία του λόγου.

«Μια ξένη χώρα δεν μπορεί να έρθει και να πει σε μια άλλη χώρα πώς να αλλάξει τους νόμους της. Ειδικά όταν αυτό αποδυναμώνει την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του συνέρχεσθαι», δήλωσε στη EURACTIV η σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Evin Incir.

Άλλοι, όπως ο δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης Nils Funcke, άσκησαν έντονη κριτική στην άρνηση της αστυνομίας να χορηγήσει άδεια.

«Δεν νομίζω ότι αρκεί η αναφορά σε μια γενική απειλή για τη Σουηδία για να αρνηθεί σε έναν πολίτη την άσκηση των δημοκρατικών του δικαιωμάτων. Εάν αυτό γίνει η κατευθυντήρια αρχή, θα υπάρξουν λιγότερες διαδηλώσεις στο μέλλον», δήλωσε ο Funcke στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Συμφωνία για επέκταση του εθελοντικού στόχου μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%

admin

FTX: Πάνω από 40 εκατ. δολάρια έδωσε ο Bankman-Fried για να δωροδοκήσει Κινέζο αξιωματούχο

admin

Ταξίδι στην Ταϊβάν για υποστήριξη της δημοκρατίας, ενίσχυση της συνεργασίας: Πρόεδρος της Τσεχικής Βουλής

admin

Ο Μακρόν επιδιώκει την επανασύνδεση με τα συνδικάτα, ενώ επιτίθεται στην Αριστερά

admin

Πώς η Τουρκία ενισχύει την επιρροή της μέσω της αμυντικής της βιομηχανίας

admin

Σε 6 μονάδες «σπάει» η Alibaba

admin

Ζούμε τη «χαμένη δεκαετία» της παγκόσμιας οικονομίας;

admin

Fed: «Χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιαχείρισης» η πτώχευση της SVB

admin

Η Κομισιόν αντιμέτωπη με το περίσσευμα εμβολίων κορονοϊού

admin

Ικανοποίηση στην Τσεχία για τη συμφωνία ΕΕ στα ηλεκτρονικά καύσιμα

admin

Ολλανδική βοήθεια 50 εκατ. ευρώ για το νερό σε αναπτυσσόμενες χώρες

admin

BioNTech: Προβλέπει 5 δισ. έσοδα από το εμβόλιο του κορωνοϊού- Από 17 δισ. το 2022

admin