Image default
Ευρώπη

Η Κροατία εκπέμπει SOS για την ποιότητα των τροφίμων

Αδήλωτα και συχνά φθηνότερα συστατικά προστέθηκαν στο 5% των τροφίμων που αναλύθηκαν προερχόμενα από την αγορά λιανικής πώλησης της Κροατίας, με το κρέας, το μέλι, το γάλα και το τυρί να είναι τα πιο «αλλοιωμένα» τρόφιμα, όπως διαπίστωσε το Υπουργείο Υγείας.

«Το μέλι βρέθηκε να περιέχει μερικές φορές σάκχαρα και αιθέρια έλαια που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία. Επίσης, ορισμένα δείγματα κιμά βρέθηκαν να περιέχουν κολλαγόνο. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις όπου το ελαιόλαδο που πωλείται στους καταναλωτές έχει αραιωθεί με φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις. Κονσερβοποιημένος τόνος βρέθηκε επίσης να περιέχει φθηνότερα ψάρια χαμηλής ποιότητας», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του υπουργείου για την ασφάλεια των τροφίμων, Dario Lasic, στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα HRT.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική επιθεώρηση επίσης δείχνουν ότι από 14 τυχαία δείγματα κρασιού, τα μισά βρέθηκαν να περιέχουν ζάχαρη και νερό.

Στον κολοκυθόσπορο -ένα δημοφιλές καρύκευμα που χρησιμοποιείται στις σαλάτες- περισσότερα από τα μισά μείγματα βρέθηκαν να είναι παραποιημένα, ενώ άλλα αδήλωτα πρόσθετα  συστατικά εντοπίστηκαν επίσης σε δείγματα γάλακτος, τυριού, ψωμιού και κρέατος.

Ορισμένα από αυτά τα πρόσθετα δεν αναγράφονταν στις ετικέτες, αλλά ακόμη και όταν αναγράφονταν, οι καταναλωτές συχνά δεν το γνώριζαν, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το υπουργείο πριν από την πανδημία.

Πράγματι, οι καταναλωτές (51%) επιλέγουν τα προϊόντα κυρίως με βάση την τιμή, ενώ μόνο ένας στους τρεις ελέγχει την επισήμανση πριν από την αγορά και λιγότεροι από ένας στους δέκα διαβάζουν για τις διατροφικές αξίες αυτού που αγοράζουν.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν επίσης τα αποτελέσματα έρευνας που ανέθεσε η Κροάτισσα ευρωβουλευτής και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των καταναλωτών Biljana Borzan (S&D).

«Βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα στοιχεία που αναφέρουν οι επιθεωρητές σχετικά με τη συχνότητα της απάτης στα τρόφιμα ταιριάζουν, ως επί το πλείστον, με την αντίληψη των καταναλωτών σχετικά με το ποια τρόφιμα χρησιμοποιούνται συχνότερα προς εξαπάτηση. Η έρευνά μου, που έγινε την περασμένη άνοιξη, δείχνει ότι αυτά είναι το μέλι, το κρέας και το μαγειρικό λάδι», δήλωσε η Borzan.

Στην έρευνα, την οποία η Borzan παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2022 και η οποία έγινε με δείγμα λίγο πάνω από 800 αγοραστές, τα πέντε πρώτα τρόφιμα για τα οποία οι καταναλωτές ήταν πιο επιφυλακτικοί ήταν το μέλι, το φρέσκο κρέας, τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, το ελαιόλαδο και τα αλλαντικά.

Επιπλέον, το 72% συμφώνησε ότι η επισήμανση των τροφίμων είναι περίπλοκη και δύσκολα κατανοητή, ενώ το 90% θεωρεί ότι τα εισαγόμενα συστατικά συχνά παρουσιάζονται ψευδώς ως τοπικής προέλευσης.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin