Image default
Οικονομία

Πηγή υψηλών αποδόσεων τα κρατικά ομόλογα, κερδίζουν τη «μάχη» με τις προθεσμιακές

Ο ιδιώτης επενδυτής μπορεί να αποκτήσει ελληνικό κρατικό ομόλογο αξίας μόλις 1.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να κρατήσει μέχρι την λήξη του, σαν να είχε μία προθεσμιακή κατάθεση και να λάβει αποδόσεις που κινούνται αυτή τη στιγμή από 3,09% έως 4,33%. Την ίδια στιγμή, με τις αυξήσεις των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις στις οποίες προχώρησαν αυτή την εβδομάδα οι τράπεζες, οι αποδόσεις κινούνται από 1% έως 3%.

Αποδόσεις που υπερβαίνουν αυτές των προθεσμιακών καταθέσεων στις οποίες προχώρησαν πρόσφατα οι τράπεζες, δίνουν τα κρατικά ομόλογα στους επενδυτές – αποταμιευτές. Οι τελευταίοι ανέμεναν, στην πλειοψηφία τους, να πάρουν αποδόσεις από τις προθεσμιακές καταθέσεις, περιμένοντας για αυξήσεις επιτοκίων από τις τράπεζες και δεν αναζητούσαν αντίστοιχες εναλλακτικές.

Αυτό αποτυπώνεται στην μέτρια ζήτηση κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, παρά το γεγονός ότι δίνουν απόδοση αρκετά υψηλότερη από αυτή των προθεσμιακών καταθέσεων, χωρίς μάλιστα να προϋποθέτουν συγκεκριμένο ύψος κεφαλαίων για την απόκτησή τους από τον ιδιώτη αγοραστή. Ο ιδιώτης επενδυτής μπορεί να αποκτήσει ομόλογο αξίας μόλις 1.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να κρατήσει μέχρι την λήξη του, σαν να είχε μία προθεσμιακή κατάθεση, προκειμένου να λάβει αποδόσεις που κινούνται αυτή τη στιγμή από 3,09% έως 4,33%. Την ίδια στιγμή, με τις αυξήσεις των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις στις οποίες προχώρησαν αυτή την εβδομάδα οι τράπεζες, και με την προϋπόθεση ελάχιστου ποσού κατάθεσης, οι αποδόσεις κινούνται από 1% έως 3%.

Σημειώνεται ότι ο ιδιώτης μπορεί να πωλήσει το ομόλογο στην δευτερογενή αγορά, όποτε θέλει μέχρι την ημερομηνία ωρίμανσής του. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να διασφαλίσει την απόδοση που θα έπαιρνε στην λήξη του ομολόγου, καθώς το timing της πώλησης μπορεί να συμπέσει με μεγάλη αύξηση των επιτοκίων ή των credit spreads. Στην εξέλιξη αυτή ο κάτοχος του ομολόγου υφίσταται απώλειες αντί των προσδοκώμενων κερδών και ενδεχομένως και απώλεια στο κεφάλαιό του.

Ενδεικτικά, αυτή την στιγμή, ένας ιδιώτης αποταμιευτής/επενδυτής μπορεί να αγοράσει στην δευτερογενή αγορά ομολόγων κρατικό ομόλογο με λήξη στις 2 Απριλίου 2024, παίρνοντας απόδοση στην λήξη 3,09%. Αγοράζοντας κρατικό ομόλογο που λήγει σε διετία, συγκεκριμένα στις 15/2/2025, ο επενδυτής μπορεί να πάρει απόδοση 3,11%. Οι αποδόσεις στην λήξη ανεβαίνουν όσο μεγαλώνει η διάρκεια ζωής του ομολόγου, ενώ από το 2030 και μετά, οι αποδόσεις που προσφέρονται κινούνται από 4% έως 4,33%. Στον πίνακα που ακολουθεί, παρατίθενται τα υπό διαπραγμάτευση στην δευτερογενή αγορά ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η απόδοση εμφανίζεται στην στήλη Ask Yield και η λήξη των ομολόγων στην στήλη με τίτλο Maturity (με αμερικανικό σύστημα καταγραφής της ημερομηνίας ωρίμανσης).

Σύμφωνα με ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, δύο σημαντικές εξελίξεις ήταν οι βασικοί παράγοντες της ανοδικής κίνησης των ελληνικών κρατικών ομολόγων τον πρώτο μήνα του 2023, εν μέσω της συνέχειας του κύκλου αύξησης των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Πρώτον, η επιτυχημένη έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στις 17 Ιανουαρίου, καθώς τα 3,5 δισ. ευρώ της έκδοσης υπερκαλύφθηκαν κατά 6,2 φορές με την συμμετοχή περίπου 230 λογαριασμών. Το κουπόνι της έκδοσης καθορίστηκε στο 4,25%, επίπεδο το οποίο είναι κατά 250 μ.β. υψηλότερο από το αντίστοιχου κεφαλαίου 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2022. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκδοση καλύπτει το 50% του προγραμματισμού ομολογιακών εκδόσεων 7 δις ευρώ του ΟΔΔΗΧ για το 2023.

Δεύτερον, η Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα του ελληνικού αξιόχρεου στα τέλη Ιανουαρίου από BB και θετικές προοπτικές στο BB+ με σταθερές προοπτικές. Πλέον πέντε οίκοι (S&P, Fitch, DBRS, R&I και Scope) καθιστούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική διαβάθμιση με τις προσδοκίες για μια περαιτέρω αναβάθμιση μέσα στο 2ο εξάμηνο του έτους να ενισχύονται. Οι αγορές αναμένουν την επόμενη απόφαση πιστοληπτικής αξιολόγησης της Moody’s στις 17 Μαρτίου καθώς η αξιολόγηση Βa3 (σταθερές προοπτικές) είναι δύο βαθμίδες χαμηλότερη από αυτή των υπόλοιπων οίκων.

Σχετικα αρθρα

Κ. Σκρέκας: Συνεχίζεται η προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

admin

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι νέες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας

admin

Σε ισχύ από 22/4 το «Καλάθι των Νονών», από τις 24/4 το «Καλάθι του Πάσχα» – Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν

admin

Ακρίβεια: Όλα τα προϊόντα που μπήκαν στο «Καλάθι των Νονών» και στο «Καλάθι του Πάσχα»

admin

Κ. Χατζηδάκης: Ολοκληρώνεται η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές – Δεν θα δοθεί παράταση

admin

ΑΑΔΕ: Και στα αγγλικά οι ψηφιακές εφαρμογές για απόκτηση ΑΦΜ και κλειδάριθμου

admin

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

admin

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται έπειτα από μία επώδυνη δεκαετία

admin

Morgan Stanley: Η BoE θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Μάιο

admin

Ν. Παπαθανάσης: Τον Μάιο το αίτημα στην Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

admin

Απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα: Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων

admin